Czarna porzeczka – właściwości
Spożywanie czarnych porzeczek w różnej formie ma sens szczególnie w okresie jesienno–zimowym, gdyż wzmacniają odporność. Z korzyścią dla zdrowia wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki.
Czarna porzeczka charakteryzuje się:
- niewielką liczbą kalorii (51 kcal/100 g);
- niską zawartością białka (ok. 1 g/100g);
- obecnością węglowodanów (ok. 15 g/ 100 g);
- niskim indeksem glikemicznym (IG=15), co powinno ucieszyć wszystkich diabetyków.
Jeśli zastanawiasz się, jakie witaminy ma czarna porzeczka, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Ten popularny owoc zawiera witaminy z grupy A, B oraz E. Nie można zapomnieć o tym, że czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C. Mówimy tutaj o 183 g/100 g, co daje ponad 240% dziennego zapotrzebowania! Do dodatkowych wartości odżywczych w czarnych porzeczkach zalicza też: żelazo, fosfor, magnez, wapń i potas.
Krzew owocowy – roślina z rodziny agrestowatych – ma niezaprzeczalnie właściwości lecznicze, które warto znać to:
- pomoc w przypadku grypy i przeziębień;
- wzmocnienie odporności;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- wzmocnienie naczyń krwionośnych i stabilizacja ciśnienia krwi;
- działanie moczopędne, przeciwzapalne, polepszające trawienie i stan cery.
Czarne porzeczki – nieważne, czy kupione w sklepie lub na targu, czy samodzielnie zebrane – można zamarynować. Jak to zrobić? Marynowane czarne porzeczki (perfekcyjny dodatek do mięs) uzyskasz, kiedy do słoika wrzucisz garść owoców oraz dodasz zalewę z wody, octu i cukru. Na koniec wzbogać smak za pomocą goździków, imbiru, kardamonu bądź cynamonu.
Co zrobić z czarnej porzeczki?
Zastanawiasz się, co zrobić z czarnej porzeczki? Na świeże i pachnące owoce masz okazję natrafić od czerwca do lipca – w tym okresie przypada sezon na czarne porzeczki. Śmiało zamroź je latem, a następnie wykorzystaj jesienią, zimą czy wiosną. Zobacz, w jakich potrawach mogą się znaleźć.
- Do najpopularniejszej grupy dań, do której warto dodać czarne porzeczki należą desery. Na obecności ciemnych, zdrowych kuleczek zyskają m.in. kruszonka, lody, ciasta i babeczki. Użyj ich do zimnych galaretek i kisieli jako dodatku do wspomnianych pyszności.
- Czarne porzeczki mogą wystąpić w roli dodatku do dań. Znajdziesz je w sosie do mięs, sosie do deserów, konfiturze czy dżemie.
- Nieduże owoce są również ważną częścią napojów – dla dzieci i dorosłych, np.: kompotów, soków, syropów, a także nalewek.
- Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Wystarczy 1,5 kg owoców i 3 szklanki wody. Umyte czarne porzeczki bez ogonków umieść w garnku, wlej 2 szklanki wody, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź całość do nowego garnka. Papkę przełóż do pierwszego garnka, wlej szklankę wody, zamieszaj i znowu zagotuj. Przelej przez sitko, a sok spłynie do garnka i połączy się ze sokiem z pierwszego gotowania.
- Chcesz przygotować kompot z czarnej porzeczki? Oczyszczone owoce bez szypułek dorzuć do garnka z gotującą się wodą z cukrem. Gotowanie powinno potrwać do momentu, aż porzeczki zmiękną. Odstaw garnek do ostygnięcia. Pamiętaj, by po paru godzinach przecedzić kompot.
- Przepisem idealnym na lato jest zupa z czarnej porzeczki i aronii. Nie dość, że zachwyca słodkim, ale i nieprzesadzonym smakiem, to jeszcze wykorzystuje dary natury. Odrobina klusek lub makaronu i gotowe, możesz podawać do stołu! Alternatywą będzie zupa owocowa – z czarnej porzeczki, borówek i truskawek.
Przepis na ciasto z czarną porzeczką
Ciasta z czarną porzeczką doskonale odnajdą się jako miły dodatek do niedzielnego obiadu. Równie świetnie będą prezentować się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. A może zjesz je ze smakiem po południu na balkonie?
Do upieczenia takiego ciasta będziesz potrzebować:
- 200 g masła;
- 500 g mąki;
- 4 jajka;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczyptę soli;
- 4 łyżki cukru;
- 170 g cukru pudru;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki kakao.
A co z nadzieniem? Przygotuj 500 g czarnej porzeczki (mrożonej lub świeżej) bądź dżem porzeczkowy.
Postępuj zgodnie ze wskazówkami:
- Zagnieć ciasto z masła, żółtek, mąki, proszku, soli oraz cukru.
- Zagniecione ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Oddziel po ¼ z białej i czarnej części, zamróź. Nie zapomnij schłodzić białego ciasta w lodówce.
- Ubij białka na sztywną pianę razem z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
- Rozwałkuj białe ciasto, wyłóż je na blachę, posyp porzeczkami lub posmaruj dżemem.
- Zetrzyj kakaowe ciasto.
- Wyłóż pianę, zetrzyj na wierzch ciemne i białe ciasto na zmianę.
- Przechodzimy do pieczenia. Wybierz wysokowydajne, energooszczędne i wielofunkcyjne piekarniki marki Bosch. Piecz ciasto w 180°C przez 40–45 minut.
- Na koniec wystudź całość, posyp cukrem pudrem i udekoruj czarnymi porzeczkami.
Pyszne owoce, jakimi są czarne porzeczki, charakteryzują się wszechstronnością. Zrobisz z nich soki i kompoty, desery, dodatki do mięs czy zupy owocowe. Nie zapominajmy o imponującej liczbie dobroczynnych właściwości czarnych porzeczek – źródła witaminy C i wielu minerałów. Zjesz je zarówno latem (prosto z krzaczka), ale także w pozostałych miesiącach możesz cieszyć się ich smakiem (wersja mrożona).