Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Porzeczki czarne – właściwości i co można z nich zrobić?

Porzeczki czarne – właściwości i co można z nich zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czarna porzeczka – właściwości
  2. Co zrobić z czarnej porzeczki?
  3. Przepis na ciasto z czarną porzeczką

Czarna porzeczka – właściwości

Spożywanie czarnych porzeczek w różnej formie ma sens szczególnie w okresie jesienno–zimowym, gdyż wzmacniają odporność. Z korzyścią dla zdrowia wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka charakteryzuje się:

  • niewielką liczbą kalorii (51 kcal/100 g);
  • niską zawartością białka (ok. 1 g/100g);
  • obecnością węglowodanów (ok. 15 g/ 100 g);
  • niskim indeksem glikemicznym (IG=15), co powinno ucieszyć wszystkich diabetyków.

Jeśli zastanawiasz się, jakie witaminy ma czarna porzeczka, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Ten popularny owoc zawiera witaminy z grupy A, B oraz E. Nie można zapomnieć o tym, że czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C. Mówimy tutaj o 183 g/100 g, co daje ponad 240% dziennego zapotrzebowania! Do dodatkowych wartości odżywczych w czarnych porzeczkach zalicza też: żelazo, fosfor, magnez, wapń i potas.

Krzew owocowy – roślina z rodziny agrestowatych – ma niezaprzeczalnie właściwości lecznicze, które warto znać to:

  • pomoc w przypadku grypy i przeziębień;
  • wzmocnienie odporności;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych i stabilizacja ciśnienia krwi;
  • działanie moczopędne, przeciwzapalne, polepszające trawienie i stan cery.

Czarne porzeczki – nieważne, czy kupione w sklepie lub na targu, czy samodzielnie zebrane – można zamarynować. Jak to zrobić? Marynowane czarne porzeczki (perfekcyjny dodatek do mięs) uzyskasz, kiedy do słoika wrzucisz garść owoców oraz dodasz zalewę z wody, octu i cukru. Na koniec wzbogać smak za pomocą goździków, imbiru, kardamonu bądź cynamonu.

Właściwości lecznicze czarnej porzeczki

Co zrobić z czarnej porzeczki?

Zastanawiasz się, co zrobić z czarnej porzeczki? Na świeże i pachnące owoce masz okazję natrafić od czerwca do lipca – w tym okresie przypada sezon na czarne porzeczki. Śmiało zamroź je latem, a następnie wykorzystaj jesienią, zimą czy wiosną. Zobacz, w jakich potrawach mogą się znaleźć.

  • Do najpopularniejszej grupy dań, do której warto dodać czarne porzeczki należą desery. Na obecności ciemnych, zdrowych kuleczek zyskają m.in. kruszonka, lody, ciasta i babeczki. Użyj ich do zimnych galaretek i kisieli jako dodatku do wspomnianych pyszności.
  • Czarne porzeczki mogą wystąpić w roli dodatku do dań. Znajdziesz je w sosie do mięs, sosie do deserów, konfiturze czy dżemie.
  • Nieduże owoce są również ważną częścią napojów – dla dzieci i dorosłych, np.: kompotów, soków, syropów, a także nalewek.
  1. Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Wystarczy 1,5 kg owoców i 3 szklanki wody. Umyte czarne porzeczki bez ogonków umieść w garnku, wlej 2 szklanki wody, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź całość do nowego garnka. Papkę przełóż do pierwszego garnka, wlej szklankę wody, zamieszaj i znowu zagotuj. Przelej przez sitko, a sok spłynie do garnka i połączy się ze sokiem z pierwszego gotowania.
  2. Chcesz przygotować kompot z czarnej porzeczki? Oczyszczone owoce bez szypułek dorzuć do garnka z gotującą się wodą z cukrem. Gotowanie powinno potrwać do momentu, aż porzeczki zmiękną. Odstaw garnek do ostygnięcia. Pamiętaj, by po paru godzinach przecedzić kompot.
  • Przepisem idealnym na lato jest zupa z czarnej porzeczki i aronii. Nie dość, że zachwyca słodkim, ale i nieprzesadzonym smakiem, to jeszcze wykorzystuje dary natury. Odrobina klusek lub makaronu i gotowe, możesz podawać do stołu! Alternatywą będzie zupa owocowa – z czarnej porzeczki, borówek i truskawek.

Przepis na ciasto z czarną porzeczką

Ciasta z czarną porzeczką doskonale odnajdą się jako miły dodatek do niedzielnego obiadu. Równie świetnie będą prezentować się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. A może zjesz je ze smakiem po południu na balkonie?

Do upieczenia takiego ciasta będziesz potrzebować:

  • 200 g masła;
  • 500 g mąki;
  • 4 jajka;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczyptę soli;
  • 4 łyżki cukru;
  • 170 g cukru pudru;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki kakao.

A co z nadzieniem? Przygotuj 500 g czarnej porzeczki (mrożonej lub świeżej) bądź dżem porzeczkowy.

Postępuj zgodnie ze wskazówkami:

  1. Zagnieć ciasto z masła, żółtek, mąki, proszku, soli oraz cukru.
  2. Zagniecione ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Oddziel po ¼ z białej i czarnej części, zamróź. Nie zapomnij schłodzić białego ciasta w lodówce.
  3. Ubij białka na sztywną pianę razem z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
  4. Rozwałkuj białe ciasto, wyłóż je na blachę, posyp porzeczkami lub posmaruj dżemem.
  5. Zetrzyj kakaowe ciasto.
  6. Wyłóż pianę, zetrzyj na wierzch ciemne i białe ciasto na zmianę.
  7. Przechodzimy do pieczenia. Wybierz wysokowydajne, energooszczędne i wielofunkcyjne piekarniki marki Bosch. Piecz ciasto w 180°C przez 40–45 minut.
  8. Na koniec wystudź całość, posyp cukrem pudrem i udekoruj czarnymi porzeczkami.

Pyszne owoce, jakimi są czarne porzeczki, charakteryzują się wszechstronnością. Zrobisz z nich soki i kompoty, desery, dodatki do mięs czy zupy owocowe. Nie zapominajmy o imponującej liczbie dobroczynnych właściwości czarnych porzeczek – źródła witaminy C i wielu minerałów. Zjesz je zarówno latem (prosto z krzaczka), ale także w pozostałych miesiącach możesz cieszyć się ich smakiem (wersja mrożona).