- Fasolka szparagowa żółta – wartości odżywcze
- Fasolka szparagowa właściwości prozdrowotne
- Gotowanie fasolki szparagowej żółtej
Fasolka szparagowa to jeden z warzywnych symboli lata. Jej delikatny smak ma wielu zwolenników. Bardzo dobrze radzi sobie w naszym klimacie, dlatego z powodzeniem możesz wyhodować ją we własnym ogródku. Fasolka szparagowa jest polecana nie tylko ze względu na swój smak, ale także na korzyści zdrowotne, które oferuje. Dzisiaj przyjrzymy się dokładniej właściwościom zdrowotnym i wartościom odżywczym fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa żółta – wartości odżywcze
W strączkach fasolki szparagowej znajdują się różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Są to między innymi: wapń, żelazo, selen, potas, magnez, mangan, cynk, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, luteina, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i pantotenowy.
Te substancje wspierają procesy trawienne, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają kondycję skóry i włosów, regulują gospodarkę hormonalną, wzmacniają odporność oraz korzystnie wpływają na układ krwionośny i nerwowy.
W przypadku żółtej fasolki szparagowej występuje obecnie wiele różnych odmian, które mogę się różnić odcieniem, wielkością strączków czy porą dojrzewania. Mimo tych różnic mają one bardzo zbliżone wartości odżywcze między sobą.
Fasolka szparagowa a kobiety w ciąży
Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. Zarówno przyszła mama, jak i rozwijające się dziecko potrzebują odpowiedniej ilości składników odżywczych, mineralnych i witamin. Dzięki wartościom odżywczym fasolki szparagowej warto by dania z jej dodatkiem regularnie pojawiały się w diecie kobiet w ciąży. Kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Dodatkowo zapobiega niskiej masie urodzeniowej. Regularne spożywanie fasolki może uchronić przed niedoborami kwasu foliowego.
Jednocześnie fasolka szparagowa jest cennym źródłem cynku oraz witaminy A, które są bardzo ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływają na prawidłowy rozwój dziecka. Z kolei magnez obecny w strąkach może zmniejszać występowanie przedwczesnych skurczy.
Fasolka szparagowa właściwości prozdrowotne
Składniki odżywcze, mineralne, witaminy oraz związki o działaniu prozdrowotnym zawarte w fasolce korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. Dlatego istotne jest, by fasolka szparagowa regularnie pojawiała się w naszym jadłospisie. Chodzi tu nie tylko o właściwości poszczególnych składników, ale również o ich współdziałanie ze sobą.
Jedną z wielu korzyści wynikających z jedzenia fasolki jest wsparcie układu odpornościowego. Zawarte w strączkach żelazo, selen oraz witamina A zwiększają odporność organizmu. Dodatkowo witamina A przyspiesza gojenie się ran, a wraz z obecną w fasolce luteiną wpływa na poprawę wzroku.
Z kolei dzięki obecności magnezu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz błonnika możliwa jest poprawa zdrowia serca oraz całego układu krwionośnego. Wpływają one na obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych. Jednocześnie obniżają ryzyko miażdżycy i zawału serca. Magnez odpowiada również za wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz witaminy D w organizmie. Przekłada się to na wzmocnienie kości oraz zębów. Wspomniany wcześniej błonnik jednocześnie zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie oraz wpływa na obniżenie stężenia cukru we krwi.
Obecne w strączkach witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, cynk oraz NNKT wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Chodzi tu m.in. o poprawę koncentracji i szybsze odbieranie bodźców oraz pracę mózgu.
Udowodniono również, że regularne jedzenie fasolki może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Chodzi tu o: raka piersi, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy i płuc. Wynika to z zawartości błonnika, luteiny, antyoksydantów oraz chlorofilu.
Wypróbuj przepis: Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów.
Gotowanie fasolki szparagowej żółtej
Dobrze ugotowana fasolka szparagowa jest jednocześnie delikatna i przyjemnie chrupiąca. Jak to osiągnąć? Wystarczy przestrzegać tych kilku prostych kroków:
- Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie umyj strączki pod bieżącą wodą.
- Następnie odetnij twarde końcówki i usuń ewentualne włókna idące wzdłuż strączka.
- Zważ fasolkę i odmierz odpowiednią ilość wody do gotowania. Na każde 500 g fasolki powinny przypadać 2 litry wody.
- Przygotuj odpowiednio duży garnek – w zbyt małym garnku i przy zbyt małej ilości wody nie wszystkie strączki się ugotują równomiernie.
- Wodę do gotowania posól (1 łyżeczka na wspomniane 2 l wody). Wodę szybko zagotujesz dzięki opcji boost w płycie indukcyjnej.
- Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość cukru do wody, by podkreślić słodycz fasolki. Przyjmuje się 1 łyżeczkę cukru na 2 l wody.
- Przygotowaną wodę zagotuj. Fasolkę wrzuć bezpośrednio do wrzątku. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień lub moc palnika, by uniknąć jej rozgotowania.
- W zależności od wielkości i grubości strąków czas gotowania waha się najczęściej od 5 do 10 minut. Najlepiej próbować fasolkę kilkukrotnie podczas gotowania, by ocenić, czy już jest gotowa.
- Ugotowaną fasolkę odcedź na sitku lub durszlaku, a następnie szybko przelej zimną wodą, by ten sposób zatrzymać proces gotowania, ale jednocześnie pamiętaj, by fasolka zbytnio nie wystygła.
- Gotową fasolkę możesz zjeść jako samodzielną przekąskę, dodać do obiadu lub wykorzystać do przygotowania sałatki.
Sezon na fasolkę szparagową zazwyczaj trwa od czerwca do września. Zdecydowanie warto regularnie przygotowywać dania ze świeżych strączków. Pozwoli to maksymalnie wykorzystać jej potencjał prozdrowotny. Fasolka gotowana zgodnie z naszymi wskazówkami zawsze będzie smaczna, przyjemnie słodka i soczysta.