Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Mimo dziwnej nazwy, potrawa nie jest ani pracochłonna ani czasochłonna. 100% mięsożerca wychwalał ją pod niebiosa. Warto!
Składniki
2 garść fasolka szparagowa
1 szt. duża kromka chleba razowego lub na zakwasie
4 szt. suszone pomidory z zalewy
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka oliwa extra virgin
1 garść ser długodojrzewający (ja użyłam koziego)
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolkę myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy do miękkości, najlepiej al dente. Chleb, pomidory i czosnek miksujemy w robocie kuchennym. Jeżeli go nie posiadacie, chleb wystarczy pokruszyć, pomidory i czosnek bardzo drobno posiekać. Gotową kruszonkę obsmażamy chwilę na patelni (bez oleju), do zrumienienia. Ugotowaną fasolkę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy ją kruszonką i startym serem.
Komentarze