- Włoska historia focacci. Rodzaje drożdżowego ciasta
- Czym się różni focaccia od pizzy?
- Focaccia na słodko
- Oryginalny przepis na focaccię
- Jak upiec focaccię?
Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jest bardzo popularnym przysmakiem we Włoszech – zaraz po pizzy i makaronach. Podaje się go na słono, z ziołami i oliwą, jednak dzisiaj prezentujemy jej słodką odmianę – z truskawkami lub gruszkami. Idealna propozycja dla łasuchów i dzieciaków!
Włoska historia focacci. Rodzaje drożdżowego ciasta
Focaccia panis focacius to przysmak znany już w starożytności na terenie całego Imperium Rzymskiego. Słowo pochodzi od łacińskiego focus, oznaczającego palenisko lub miejsce do pieczenia, a więc jego nazwa oznacza płaski placek, który pieczono na blacie pieca tuż przy palenisku. Było to powszednie pieczywo dla wszystkich obywateli. Rozpowszechnianie tradycji pieczenia focacci zaowocowało dużą różnorodnością jej odmian. W samych Włoszech jest mnóstwo rodzajów focacci – co region, to inny przepis.
Najpopularniejsza jest focaccia genovese, czyli proste ciasto grubości kilku centymetrów, przyprawione oliwą i solą morską. Kolejną odmianą jest specjalność o nazwie focaccia con formaggio z Recco koło Genui. Składa się z dwóch cienkich warstw ciasta przedzielonych warstwą sera. Focaccia barese, pochodząca z Bari, w kształcie podobna do pizzy, przygotowana jest z pszenicy durum z dodatkiem ziemniaczanego puree. Jej wierzch posmarowany jest obficie oliwą z oliwek i wzbogacony świeżymi pomidorami i oliwkami. Specjałem Sycylii jest focaccia alla messinese, czyli grube ciasto pieczone na prostokątnych lub kwadratowych blachach. Dodatki to różne warzywa, pomidory, ser i anchois.
Czym się różni focaccia od pizzy?
Focaccia zrobiona jest z podobnych składników co ciasto na pizzę, jednak wypieki znacznie różnią się między sobą. Podstawowa różnica polega na innym sposobie jej przygotowania. Ciasto na pizzę wałkuje się i piecze od razu po wyrośnięciu. Natomiast domowa focaccia potrzebuje znacznie więcej czasu, ponieważ musi wyrastać w cieple. W większości przypadków jej ciasto jest także znacznie grubsze i wyższe niż w przypadku pizzy.
Focaccia na słodko
Focaccia nie musi kojarzyć się wyłącznie z wytrawnymi dodatkami. Doskonale smakuje w wersji na słodko. Wystarczy dodać cukier, miód, cynamon lub inne słodkie dodatki, by całkowicie odmienić klasyczną włoską focaccię i zrobić z niej pyszny deser. Warto znać podstawowy przepis, który będzie bazą do kulinarnych eksperymentów z tym wyjątkowym daniem.
Składniki:
-
250 g mąki wysokoglutenowej
-
150 ml ciepłej wody
-
7 g drożdży instant
-
70 g cukru
-
⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie
-
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia jego objętości.
-
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Każdy placek ułóż na papierze do pieczenia. Na nim układaj wybrane dodatki.
-
Odstaw ponownie na ok. 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 25 minut.
Focaccia na słodko z truskawkami
Focaccia w wersji na słodko to szybki włoski deser, który smakuje wyśmienicie. Możecie sięgnąć po ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się truskawki – w ten sposób odczarujecie klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami, zamieniając je na focaccię – warto spróbować!
Składniki:
-
250 g mąki wysokoglutenowa
-
150 ml ciepłej wody
-
7 g drożdży instant
-
70 g cukru
-
⅓ łyżeczki soli
-
500 g truskawek
-
2 łyżki cukru trzcinowego
-
2-3 łyżki oliwy
-
bita śmietana do podania
Przygotowanie
-
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
-
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na każdym układaj truskawki.
-
Odstaw ponownie na 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
-
Po upieczeniu podajemy ją z bitą śmietaną, posypaną cukrem trzcinowym.
Focaccia na słodko z gruszkami
Gruszki są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kompotów czy sałatek. Przygotuj pyszne ciasto z gruszkami po włosku. Jej smak nie przypomina klasycznego, słodkiego ciasta z gruszkami, ale z pewnością wart jest spróbowania!
Składniki:
-
650 g mąki pszennej
-
475 ml ciepłej wody
-
7 g drożdży suszonych
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżka oliwy
-
2 łyżki miodu
-
¼ szklanki oliwy
-
2 gruszki
-
karmel do podania
Przygotowanie
-
Z mąki, drożdży, soli, oliwy, miodu oraz wody wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
-
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.
-
Całą powierzchnię blachy wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto i delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
-
Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na focacci. Skrop oliwą i piecz 25-30 min w 220 °C.
-
Po upieczeniu podawaj ją z sosem karmelowym.
Focaccia z rozmarynem i gruszką na przystawkę
Bardzo popularna jest focaccia z rozmarynem i gruszką. Smakuje doskonale podana na ciepło, ale także jako zimna przystawka. Gruszki nadają pizzowemu chlebkowi świeżości i soczystości. Rozmaryn zaś nadaje całości konkretnego charakteru i ziołowego smaku. Wypróbuj przepis na focaccię z gruszką i nutą rozmarynu.
Składniki:
-
250 g mąki
-
150 ml ciepłej wody
-
7 g drożdży instant
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1/3 łyżeczki soli
-
2 gruszki
-
kilka gałązek rozmarynu
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie
-
Mąkę wsyp do misy robota kuchennego i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Może Ci to zająć nawet 10 minut.
-
Następnie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.
-
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop obficie oliwą i mocno naciskając palcami zrób w cieście wiele wgłębień, sięgających do samego dna formy.
-
Teraz czas na dodatki: przygotuj pokrojone na kawałki gruszki i umieść je razem z rozmarynem we wgłębieniach ciasta.
-
Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
-
Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez 25 minut.
Oryginalny przepis na focaccię
Chcesz spróbować focacci w tradycyjnym wydaniu? Wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Jeśli przygotowujesz ciasto po raz pierwszy, warto zacząć właśnie od tego przepisu, a następnie eksperymentować ze smakami.
Przepis na klasyczną focaccię
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
300 ml ciepłej wody
-
30 g świeżych drożdży
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
W misce umieść świeże drożdże z cukrem i rozetrzyj, a gdy się rozpuszczą dodaj łyżkę mąki i trochę ciepłej wody. Odstaw na 5 minut.
-
Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, resztę ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. Zrób wgłębienia palcem lub nakłuj je widelcem i skrop oliwą.
-
Na tak przygotowanym cieście rozłóż równomiernie dodatki i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut. Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Warto wykorzystać w pracy robot kuchenny MUM5, który wykona za nas najcięższą pracę, czyli zagniatanie ciasta drożdżowego przy pomocy specjalnego haka. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego najlepiej wyrabiać je w stalowej misce o dużej objętości, jaką posiada robot marki Bosch. Jest także wyposażony w wbudowaną wagę, która umożliwi dobranie odpowiednich proporcji składników.
Focaccia bez drożdży – przepis
Wypróbuj przepis na focaccię bez drożdży na zwykłej mące typu 00. Samo ciasto będzie dość cienkie, ale to jest bardzo charakterystyczne dla focacci z Ligurii. Użyj tych samych składników, co do tradycyjnej focacci, jednak nie dodawaj drożdży (nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie) – od razu wkładaj do piekarnika. Podawaj z oliwą z oliwek i ziołami, np. rozmarynem. Focaccia ta jest cienka, a przepis bardzo prosty.
Składniki:
-
500 g mąki typu 00
-
50 ml oliwy
-
250 ml wody
-
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
-
oliwa z oliwek
-
sól
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota kuchennego i zagnieć przy pomocy haka.
-
Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Odstaw na około 60 minut.
-
Następnie podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto powinno być cieniutkie.
-
Tak przygotowane umieść na blaszce do pieczenia, posyp rozmarynem, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez około 8-10 minut, aż się przyrumieni.
Jak upiec focaccię?
Prócz dobrze wyrośniętego ciasta liczy się wysokiej jakości sprzęt. Piekarnik Boscha posiada 15 rodzajów grzania, w tym termoobieg 4D, czyli pieczenie na czterech poziomach, a także program do pieczenia pizzy. Dodatkowo wyposażony jest w funkcję szybkiego grzania, która pozwala na rozgrzanie piekarnika do odpowiedniej temperatury w bardzo krótkim czasie, a następnie przełączenie na docelowy tryb grzania.
Inny model Serii 8 marki Bosch z funkcją pary gwarantuje, że rezultaty pieczenia są jeszcze lepsze, dzięki dodaniu we właściwym momencie i z pełną precyzją odpowiedniej ilości pary do wypieków. Zapobiega ona wysychaniu jedzenia, powoduje powstawanie przepysznej chrupiącej skórki i puszystych ciast. Z pewnością docenisz komfortową i łatwą obsługę, sprawność działania i duży wybór funkcji.
Przygotuj chrupiący drożdżowy chlebek i zajadaj się nim! Focaccia może być odpowiednikiem zwykłego pieczywa lub dodatkiem do innych potraw i produktów. Włoski specjał jest też bardzo łatwy w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, oliwki czy słodkie składniki. Smacznego!