Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Focaccia na słodko z truskawkami i gruszkami

Focaccia na słodko z truskawkami i gruszkami
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Włoska historia focacci. Rodzaje drożdżowego ciasta
  2. Czym się różni focaccia od pizzy?
  3. Focaccia na słodko
  4. Oryginalny przepis na focaccię
  5. Jak upiec focaccię?

Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jest bardzo popularnym przysmakiem we Włoszech – zaraz po pizzy i makaronach. Podaje się go na słono, z ziołami i oliwą, jednak dzisiaj prezentujemy jej słodką odmianę – z truskawkami lub gruszkami. Idealna propozycja dla łasuchów i dzieciaków!

Włoska historia focacci. Rodzaje drożdżowego ciasta

Focaccia panis focacius to przysmak znany już w starożytności na terenie całego Imperium Rzymskiego. Słowo pochodzi od łacińskiego focus, oznaczającego palenisko lub miejsce do pieczenia, a więc jego nazwa oznacza płaski placek, który pieczono na blacie pieca tuż przy palenisku. Było to powszednie pieczywo dla wszystkich obywateli. Rozpowszechnianie tradycji pieczenia focacci zaowocowało dużą różnorodnością jej odmian. W samych Włoszech jest mnóstwo rodzajów focacci – co region, to inny przepis.

Najpopularniejsza jest focaccia genovese, czyli proste ciasto grubości kilku centymetrów, przyprawione oliwą i solą morską. Kolejną odmianą jest specjalność o nazwie focaccia con formaggio z Recco koło Genui. Składa się z dwóch cienkich warstw ciasta przedzielonych warstwą sera. Focaccia barese, pochodząca z Bari, w kształcie podobna do pizzy, przygotowana jest z pszenicy durum z dodatkiem ziemniaczanego puree. Jej wierzch posmarowany jest obficie oliwą z oliwek i wzbogacony świeżymi pomidorami i oliwkami. Specjałem Sycylii jest focaccia alla messinese, czyli grube ciasto pieczone na prostokątnych lub kwadratowych blachach. Dodatki to różne warzywa, pomidory, ser i anchois.

Czym się różni focaccia od pizzy?

Focaccia zrobiona jest z podobnych składników co ciasto na pizzę, jednak wypieki znacznie różnią się między sobą. Podstawowa różnica polega na innym sposobie jej przygotowania. Ciasto na pizzę wałkuje się i piecze od razu po wyrośnięciu. Natomiast domowa focaccia potrzebuje znacznie więcej czasu, ponieważ musi wyrastać w cieple. W większości przypadków jej ciasto jest także znacznie grubsze i wyższe niż w przypadku pizzy.

Focaccia na słodko - zdjęcie 1

Focaccia na słodko

Focaccia nie musi kojarzyć się wyłącznie z wytrawnymi dodatkami. Doskonale smakuje w wersji na słodko. Wystarczy dodać cukier, miód, cynamon lub inne słodkie dodatki, by całkowicie odmienić klasyczną włoską focaccię i zrobić z niej pyszny deser. Warto znać podstawowy przepis, który będzie bazą do kulinarnych eksperymentów z tym wyjątkowym daniem.

Składniki:

  • 250 g mąki wysokoglutenowej

  • 150 ml ciepłej wody

  • 7 g drożdży instant

  • 70 g cukru

  • ⅓ łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia jego objętości.

  2. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Każdy placek ułóż na papierze do pieczenia. Na nim układaj wybrane dodatki.

  3. Odstaw ponownie na ok. 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 25 minut.

Focaccia na słodko z truskawkami

Focaccia w wersji na słodko to szybki włoski deser, który smakuje wyśmienicie. Możecie sięgnąć po ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się truskawki – w ten sposób odczarujecie klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami, zamieniając je na focaccię – warto spróbować!

Składniki:

  • 250 g mąki wysokoglutenowa

  • 150 ml ciepłej wody

  • 7 g drożdży instant

  • 70 g cukru

  • ⅓ łyżeczki soli

  • 500 g truskawek

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 2-3 łyżki oliwy

  • bita śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

  2. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na każdym układaj truskawki.

  3. Odstaw ponownie na 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

  4. Po upieczeniu podajemy ją z bitą śmietaną, posypaną cukrem trzcinowym.

Focaccia na słodko z gruszkami

Gruszki są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kompotów czy sałatek. Przygotuj pyszne ciasto z gruszkami po włosku. Jej smak nie przypomina klasycznego, słodkiego ciasta z gruszkami, ale z pewnością wart jest spróbowania!

Focaccia na słodko - zdjęcie 2

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej

  • 475 ml ciepłej wody

  • 7 g drożdży suszonych

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 łyżki miodu

  • ¼ szklanki oliwy

  • 2 gruszki

  • karmel do podania

Przygotowanie

  1. Z mąki, drożdży, soli, oliwy, miodu oraz wody wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego z hakiem.

  2. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

  3. Całą powierzchnię blachy wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto i delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na focacci. Skrop oliwą i piecz 25-30 min w 220 °C.

  5. Po upieczeniu podawaj ją z sosem karmelowym.

Focaccia z rozmarynem i gruszką na przystawkę

Bardzo popularna jest focaccia z rozmarynem i gruszką. Smakuje doskonale podana na ciepło, ale także jako zimna przystawka. Gruszki nadają pizzowemu chlebkowi świeżości i soczystości. Rozmaryn zaś nadaje całości konkretnego charakteru i ziołowego smaku. Wypróbuj przepis na focaccię z gruszką i nutą rozmarynu.

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 150 ml ciepłej wody

  • 7 g drożdży instant

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 2 gruszki

  • kilka gałązek rozmarynu

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do misy robota kuchennego i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Może Ci to zająć nawet 10 minut.

  2. Następnie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop obficie oliwą i mocno naciskając palcami zrób w cieście wiele wgłębień, sięgających do samego dna formy.

  4. Teraz czas na dodatki: przygotuj pokrojone na kawałki gruszki i umieść je razem z rozmarynem we wgłębieniach ciasta.

  5. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

  6. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez 25 minut.

Oryginalny przepis na focaccię

Chcesz spróbować focacci w tradycyjnym wydaniu? Wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Jeśli przygotowujesz ciasto po raz pierwszy, warto zacząć właśnie od tego przepisu, a następnie eksperymentować ze smakami.

Focaccia na słodko - zdjęcie 3

Przepis na klasyczną focaccię

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 300 ml ciepłej wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. W misce umieść świeże drożdże z cukrem i rozetrzyj, a gdy się rozpuszczą dodaj łyżkę mąki i trochę ciepłej wody. Odstaw na 5 minut.

  2. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, resztę ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. Zrób wgłębienia palcem lub nakłuj je widelcem i skrop oliwą.

  4. Na tak przygotowanym cieście rozłóż równomiernie dodatki i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut. Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Warto wykorzystać w pracy robot kuchenny MUM5, który wykona za nas najcięższą pracę, czyli zagniatanie ciasta drożdżowego przy pomocy specjalnego haka. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego najlepiej wyrabiać je w stalowej misce o dużej objętości, jaką posiada robot marki Bosch. Jest także wyposażony w wbudowaną wagę, która umożliwi dobranie odpowiednich proporcji składników.

Focaccia bez drożdży – przepis 

Wypróbuj przepis na focaccię bez drożdży na zwykłej mące typu 00. Samo ciasto będzie dość cienkie, ale to jest bardzo charakterystyczne dla focacci z Ligurii. Użyj tych samych składników, co do tradycyjnej focacci, jednak nie dodawaj drożdży (nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie) – od razu wkładaj do piekarnika. Podawaj z oliwą z oliwek i ziołami, np. rozmarynem. Focaccia ta jest cienka, a przepis bardzo prosty.

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00

  • 50 ml oliwy

  • 250 ml wody

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • oliwa z oliwek

  • sól

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota kuchennego i zagnieć przy pomocy haka.

  2. Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Odstaw na około 60 minut.

  3. Następnie podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto powinno być cieniutkie.

  4. Tak przygotowane umieść na blaszce do pieczenia, posyp rozmarynem, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez około 8-10 minut, aż się przyrumieni.

Jak upiec focaccię?

Prócz dobrze wyrośniętego ciasta liczy się wysokiej jakości sprzęt. Piekarnik Boscha posiada 15 rodzajów grzania, w tym termoobieg 4D, czyli pieczenie na czterech poziomach, a także program do pieczenia pizzy. Dodatkowo wyposażony jest w funkcję szybkiego grzania, która pozwala na rozgrzanie piekarnika do odpowiedniej temperatury w bardzo krótkim czasie, a następnie przełączenie na docelowy tryb grzania.

Inny model Serii 8 marki Bosch z funkcją pary gwarantuje, że rezultaty pieczenia są jeszcze lepsze, dzięki dodaniu we właściwym momencie i z pełną precyzją odpowiedniej ilości pary do wypieków. Zapobiega ona wysychaniu jedzenia, powoduje powstawanie przepysznej chrupiącej skórki i puszystych ciast. Z pewnością docenisz komfortową i łatwą obsługę, sprawność działania i duży wybór funkcji.

Przygotuj chrupiący drożdżowy chlebek i zajadaj się nim! Focaccia może być odpowiednikiem zwykłego pieczywa lub dodatkiem do innych potraw i produktów. Włoski specjał jest też bardzo łatwy w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, oliwki czy słodkie składniki. Smacznego!