Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości dyni - dlaczego warto sięgnąć po to warzywo?

Właściwości dyni - dlaczego warto sięgnąć po to warzywo?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dynia – właściwości
  2. Dynia w kosmetyczce
  3. Dynia – kalorie

Dynia to warzywo, które niezmiennie kojarzy nam się z jesienią, październikiem i Halloween. Aż żal nie wykorzystać właściwości dyni, gdy sezon na to warzywo jest w pełni!

Dynia – właściwości

Wpływ dyni na ludzkie zdrowie doceniali już meksykańscy Indianie. Szeroko stosowana była zarówno w kuchni, jako składnik potraw, jak i w medycynie naturalnej.

Wartości odżywcze dyni

Dynia to bogate  źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Możemy znaleźć w niej także niewielkie ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku. Pomarańczowy kolor to niezbity dowód, że dynia zawiera ogromne ilości karotenów, głównie α i β. Im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym więcej karotenów zawiera. Dynia jest prawie wolna od tłuszczów i białek, zawiera jedna nieco węglowodanów. Bogata jest także w błonnik, wspomagający trawienie.

Nie tylko sama dynia jest cennym źródłem odżywczym. Pestki z dyni to idealne źródło kwasów nienasyconych i związków pochodzących z grupy fitosteroli, które przypominające budową cholesterol, obniżając jego całkowity poziom w organizmie. Dlatego też zalecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i miażdżycę.

Właściwości dyni - dlaczego warto sięgnąć po to warzywo? - zdjęcie 1

Właściwości lecznicze dyni

Dynia jest szczególnie polecana w leczeniu zaparć. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawiennie. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z trujących produktów przemiany materii. Ze względu na swoją lekkostrawność i dużą zawartość błonnika, jest szczególnie lubiana przez osoby będące na diecie.

Dynię warto spożywać szczególnie w okresie jesiennym, gdyż poprawia odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Przyda się przy problemach z oddawaniem moczu i infekcjach pęcherza, gdyż ma działanie moczopędne.

Dynia jest jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy T(B11), która usprawnia proces krzepnięcia krwi i pomaga w profilaktyce i zwalczaniu niektórych rodzajów niedokrwistości.

Właściwości lecznicze pestek z dyni

O dyni warto pamiętać także w przypadku zakażenia pasożytami jelitowymi (np. tasiemcem). Jest szczególnie często wykorzystywany  u dzieci, gdyż nie zawiera toksyn ani substancji chemicznych, zatem nie wywołuje skutków ubocznych. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej z pestek dyni. Można go stosować także przy schorzeniach prostaty i układu moczowego.

Pestki z dyni to prawdziwa witaminowa bomba. Są źródłem niepochodzącego od zwierząt żelaza, dlatego są szczególnie doceniane przez wegetarian. 70 g pestek z dyni zaspokoi także dobowe zapotrzebowanie na magnez.

Dynia w kosmetyczce

Olej z pestek dyni powinna znać każda kobieta, gdyż wzmacnia włosy i nawilża skórę. Wyciśnięty sok z dyni ma działanie tonizujące, niezależnie od rodzaju cery. Natomiast miąższ z dyni wspaniale zregeneruje spierzchnięte usta.

Dynia – kalorie

Dynia to warzywo, na zjedzenie którego każdy może sobie pozwolić, niezależnie od tego czy jest na diecie czy nie. W 100 g dyni jest tylko 30 kcal.