- Dlaczego warto dodawać zioła do potraw?
- Jakie zioła do grzybów?
- Jakie zioła do zup?
- Jakie zioła do dań?
- Jakie zioła do warzyw i sałatek?
Zioła i przyprawy dodają niezwykłego aromatu. Stosuj je do potraw mięsnych, warzyw, zup, ciast oraz deserów. Ważne jest umiejętne korzystanie z przypraw. Należy używać ich w taki sposób, by wzmocnić smak i aromat potraw, a nie go zniszczyć – o co nietrudno, przesadzając z ich ilością.
Dlaczego warto dodawać zioła do potraw?
Przyprawy mają jeszcze jedną zaletę – przyspieszają metabolizm. Wśród przypraw i ziół o takim działaniu znajdziesz między innymi kardamon, goździki, cynamon, imbir, pieprz cayenne, kurkumę, kolendrę i miętę. Ponadto mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Wiele przypraw ma cenne właściwości zdrowotne. Imbir jest bogaty w antyoksydanty, działa rozgrzewająco i pobudzająco. Jest niezwykle zdrowy. Cynamon stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.
Kurkuma działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz rozkurczowo. Koper włoski posiada działanie przeciwgorączkowe i napotne, w związku z tym jest polecany przy przeziębieniu, eliminuje również drobnoustroje.
Jakie zioła do grzybów?
Aby w pełni wydobyć walory smakowe grzybów, należy wiedzieć, w jaki sposób je przyprawiać. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone zioła.
Natka pietruszki, tymianek i rozmaryn w postaci świeżych gałązek sprawią, że dania z grzybami będą jeszcze smaczniejsze.
Suszony tymianek lub rozmaryn swoimi zapachami idealnie nadają się do przyprawiania leśnych grzybów, podkreślając ich wyjątkowy smak.
Już niewielka dawka przypraw takich jak anyż, curry czy cynamon może urozmaicić smak potrawy na bazie grzybów.
Jakie zioła do zup?
Rosół
Co dodać do rosołu, aby wzbogacić jego smak? Przyprawy do rosołu o idealnym smaku i aromacie (oprócz soli i pieprzu) to kilka liści laurowych oraz parę ziarenek ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek pieprzu oraz lubczyk.
Zupa pomidorowa/Krem z pomidorów
Sprawdzą się podstawowe przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka i zioła w formie suszonej lub świeżej takie jak bazylia i tymianek. Dla podkreślenia smaku kremu z pomidorów możesz dodać do niego odrobinę ostrej papryki lub kilka kropel tabasco.
Ogórkowa
Zupa ogórkowa to prawdziwy klasyk wśród polskich zup. Wyróżnia się specyficznym, mocnym smakiem, a to za sprawą głównego składnika – ogórków kiszonych. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Wystarczy sól, pieprz i koperek.
Krem z dyni
Krem z dyni może mieć różne oblicza w zależności od użytych przypraw. Można przygotować go w sposób klasyczny, dodając jedynie sól i pieprz lub w wersji orientalnej, doprawiając mocniejszymi przyprawami – imbirem, cynamonem, kardamonem, kurkumą i chilli.
Barszcz czerwony/ ukraiński
Jest to niezwykła zupa o intensywnej, czerwonej barwie i mocnym aromacie. Do wzbogacenia jej smaku wystarczy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i majeranek.
Jakie zioła do dań?
Dania z ryżem
Do ryżu pasuje sporo przypraw, które kojarzą się ze smakami i aromatami indyjskich dań. Może to być: kmin (kumin), kardamon, cynamon, koper, gałka, pieprz, ziele oraz wiele innych.
Zapiekanki
Duża różnorodność składników pozwala uzyskać danie o bardzo urozmaiconym smaku. Co do przypraw panuje pełna dowolność. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.
Dania z jajkiem
Jajecznice, omlety, jaja faszerowane, jajka w sosach oraz sałatki jajeczne najlepiej przyprawiać szczypiorkiem, pieprzem, majerankiem, pietruszką, koperkiem, czosnkiem granulowanym czy lubczykiem.
Dania mączne
Dania mączne to bardzo duża grupa potraw (pierogi, kopytka, knedle). Gotowe dania można wzbogacić o świeże zioła, na przykład tymianek czy rozmaryn.
Jakie zioła do warzyw i sałatek?
Szpinak
Szpinak może wydawać się nijaki i bez smaku. Niedoprawione liście są bez wyrazu, co nie znaczy, że nie da się ich przyrządzić z charakterem. Wystarczy dodatek czosnku, soku z cytryny, a przede wszystkim gałki muszkatołowej.
Dynia
Delikatny miąższ dyni doskonale komponuje się z mocniejszymi przyprawami takimi jak: curry, papryka (ostra), imbir, cynamon i kardamon. Dzięki nim warzywo zyskuje wyrazisty smak.
Groch
Smak grochu w sałatkach doskonale podkręca dodatek mięty, bazylii i czosnku.
Pomidory
Soczyste pomidory doskonale sprawdzają się w sałatkach. Aby podkreślić ich smak, dopraw je estragonem, bazylią, koperkiem lub majerankiem.
Ziemniaki
Dla wzbogacenia walorów smakowych ziemniaków, warto dodać przyprawy takie jak: czosnek granulowany, cząber, kminek lub kolendra.
Ogórki
Ogórki mają bardzo delikatny smak. Dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Dobrze sprawdzi się zestaw: koper, czosnek, chrzan, gorczyca i liść laurowy.