Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna domowa foccacia potwierdza, że kuchnia włoska to jedna z najlepszych na świecie. Dowiedz się, jak szybko zrobić foccacię!

Składniki

składniki na ciasto:
250 g mąka
150 ml ciepła woda
7 g drożdże instant
1 łyżka oliwa z oliwek
1/3 łyżeczka sól
dodatki podstawowe:
8–10 szt. pomidorki koktajlowe
8–10 szt. duże liście bazylii
do smaku oliwa z oliwek
inne dodatki opcjonalne:
oliwki
suszone pomidory
ser dojrzewający
suszony rozmaryn

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
274 kcal
Tłuszcz
5.8 g
Węglowodany
46.8 g
Błonnik
8.3 g
Białko
2 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Przedstawiamy podstawowy przepis na foccacię – włoski chleb przypominający nieco ciasto na pizzę. Jak zrobić foccacię? Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. Ciasto można idealnie wyrobić dzięki robotowi kuchennemu Bosch OptiMUM – wówczas mamy pewność, że w cieście nie ma żadnych grudek, a całość jest dobrze wymieszana. Aby uzyskać bezglutenową wersję focacci, wystarczy zamienić mąkę pszenną na jej bezglutenową wersję lub wykorzystać gotową mieszankę bezglutenową do wypieku pieczywa, która zawiera w składzie środki spulchniające.

Następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 45 minut. Dlaczego tak długo? Focaccia różni się od pizzy właśnie tym, że dłużej wyrasta i dodaje się do niej inne składniki. Musi poleżeć nieco dłużej niż ciasto na tradycyjną pizzę włoską.

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy.

Teraz czas na dodatki, przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe. Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory. 

Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw pizzę na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.

Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.

Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej. 

Podany przepis możesz dowolnie modyfikować. Dodać innych ziół czy więcej składników, takich jak twardy ser dojrzewający, by uzyskać foccacię z serem lub też postawić na suszone pomidory, by cieszyć się pyszną foccacią pomidorową. We Włoszech wielką popularnością cieszy się foccacia z oliwkami, przy czym warto zaznaczyć, że używa się tam świeżych, zielonych owoców. 

Poznaj wyjątkowy przepis na focaccię z figami i cebulą i wersję z dynią i rozmarynem

Podanie:

Idealna focaccia to ciasto chrupiące z wierzchu, ale w środku delikatne i puszyste. Najlepiej smakuje obficie skropiona dobrej jakości włoską oliwą z oliwek. Pyszności!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis :) można podawać z rozmaitymi dodatkami