Czy wiesz, że w średniowieczu gałka muszkatołowa była niemal tak ważnym surowcem, jak złoto i srebrno? Dziś ta aromatyczna przyprawa jest już nieco zapomniana, ale nadal wielu kucharzy docenia jej cenne właściwości. Gałka muszkatołowa wzbogaci smak potraw słonych i słodkich, skutecznie pomoże w różnych dolegliwościach i poprawi samopoczucie. Co jeszcze? Sprawdź w artykule!
Gałka muszkatołowa – co to jest?
Trochę historię już zdradziliśmy, czas na botanikę i właściwości gałki muszkatołowej. Ta aromatyczna przyprawa pozyskiwana jest ze środkowej części pestki muszkatołowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa, którego ojczyzną jest Indonezja. Obecnie przyprawę tę produkuje się też w Sri Lance, w państwach wyspiarskich Ameryki Środkowej i w Brazylii.
Gałka muszkatołowa wyglądem przypomina orzech: jest pomarszczona, ma brązowy kolor i nieco owalny kształt. Patrząc na tę niepozorną przyprawę, trudno uwierzyć, że kiedyś była tak cenna: noszono ją ze sobą w srebrnych szkatułach i dodatkowo w towarzystwie…niewielkich tarek. Dziś dostępna jest niemal w każdym supermarkecie w dwóch wersjach:
- gałka muszkatołowa sproszkowana – dla osób ceniących sobie szybkie, ale doskonale przyprawione potrawy. Pamiętaj, że w wersji sproszkowanej jej aromat szybko się ulatnia.
- gałka muszkatołowa cała – jeśli zależy Ci na wydobyciu jak najbardziej intensywnego smaku.
O tej aromatycznej przyprawie często przypominamy sobie zimą. Dodajemy ją chętnie do rozgrzewających napojów razem z goździkami, cynamonem czy kardamonem.
Przeczytaj: Kardamon – właściwości i zastosowanie w kuchni.
Jak smakuje gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa ma smak korzenny, ale z nutką goryczki. Ten charakterystyczny aromat zawdzięcza olejkowi eterycznemu, którego częścią jest popularna mirystycyna. Pamiętaj, że już odrobina tej przyprawy może znacząco wpłynąć na smak przygotowywanej przez Ciebie potrawy.
Gałka muszkatołowa – właściwości
Gałka muszkatołowa mielona jest źródłem minerałów m.in.: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu i sodu. Dostarcza też cennych witamin: B6, A, C oraz niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego. Zawiera: błonnik, węglowodany, białko, tłuszcz oraz kwasy tłuszczowe. Poniżej przedstawiamy 5 obszarów, w których może wspierać Twoje zdrowie.
1. Układ pokarmowy a właściwości gałki muszkatołowej
Ta przyprawa pomaga na wiele dolegliwości z tego obszaru. Przede wszystkim poprawia trawienie (również po bardzo obfitym posiłku), wspiera wydalanie gazów z jelit oraz jest świetna w profilaktyce zapobiegania wrzodom żołądka. Z drugiej strony reguluje i hamuje łaknienie – może być stosowana z powodzeniem w dietach redukcyjnych.
2. Działanie przeciwzapalne
Dzięki gałce muszkatołowej możesz skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Przyprawa ta wykazuje też działanie antybakteryjne i zmniejszające stany zapalne.
3. Gałka muszkatołowa na zdrowy sen
W odpowiednich ilościach wykazuje działanie uspokajające i regulujące nastrój. Dzięki temu ułatwia zasypianie oraz gwarantuje ciągłość i jakość snu.
Jak stosować gałkę muszkatołową na dobry sen? 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej zalej szklanką gorącego mleka. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz dosłodzić jeszcze miodem. Przygotowany napar pij tuż przed spaniem.
4. I na wieczną młodość
Dzięki zawartości antyoksydantów gałka muszkatołowa chroni komórki przed różnymi uszkodzeniami i powstrzymuje procesy starzenia się m.in. skóry.
5. Naturalny środek przeciwbólowy
Gałka muszkatołowa łagodzi różne bóle: od brzusznych po reumatyczne. Niweluje też skurcze podbrzusza, dlatego sprawdzi się przy dokuczliwych menstruacjach.
Pamiętaj, że gałka muszkatołowa stosowana w zbyt dużych ilościach może wywoływać skutki uboczne, takie jak: zaburzenia świadomości, zawroty głowy, palpitację serca. Objawy mogą pojawić się nawet po 6 godzinach od spożycia. Bezpieczna ilość to około 1/4 łyżeczki sproszkowanej przyprawy jednorazowo.
To też Cię zainspiruje: Jakie przyprawy i zioła do mięsa?
Gałka muszkatołowa – zastosowanie
Wiesz już prawie wszystko o gałce muszkatołowej, ale zastanawiasz się, do czego właściwie mógłbyś stosować ją na co dzień? Odpowiedź jest prosta: praktycznie do wszystkiego. Oto kilka naszych inspiracji: na słono, słodko i …rozgrzewająco.
1. Gałka muszkatołowa jako przyprawa do warzyw
Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy smak podsmażanych warzyw np. dyni, szpinaku, ziemniaków lub marchewki, dodaj do nich odrobinę gałki muszkatołowej.
Jak przyrządzić szpinak z tą aromatyczną przyprawą? Połącz śmietanę z dwoma ząbkami czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej (ok. 1/4 łyżeczki), przypraw do smaku solą i pieprzem. Zredukuj tę mieszankę na patelni, a następnie dodaj szpinak i krótko podsmażaj. Taki farsz możesz stosować do naleśników w wersji wytrawnej.
2. Do deserów, czyli jak podkręcić słodki smak
Gałka muszkatołowa doskonale komponuje się z wypiekami, takimi jak: piernik, jabłecznik, ciastka korzenne oraz mus czekoladowy.
3. Gałka muszkatołowa do kawy…i nie tylko!
Jak podkreślają eksperci: przyprawa ta doskonale komponuje się z mlecznymi produktami. Będzie więc idealnym dodatkiem do świąteczne kawy latte (także tej w wersji zbożowej). Szczyptę gałki możesz dodać również do kakao, gorącej czekolady oraz grzańca na bazie piwa lub wina.
Zainspiruj się: Jakie przyprawy do grzańca?
Pamiętaj, że gałka muszkatołowa jest niezbędnym elementem idealnego sosu beszamelowego oraz owoców morza (od łososia po ostrygi). Sprawdzi się też do pasztetów, gęstych zup i mięsnych gulaszy.
Warto odkurzyć nieco spiżarnię i do ulubionych przypraw dodać też gałkę muszkatołową całą oraz w wersji sproszkowanej. Ta uniwersalna przyprawa sprawdzi się podczas gotowania oraz jako lekarstwo na różne codzienne dolegliwości.