Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Japońskie słodycze

Japońskie słodycze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Popularne japońskie desery
  2. Słodycze japońskie – co na deser jedzą w Kraju Kwitnącej Wiśni?

Kuchnia japońska większości kojarzy się z sushi oraz daniami pełnymi warzyw oraz ryb i owoców morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są jednym z najdłużej żyjących narodów. Jednak czy w kraju Kwitnącej Wiśni można pozwolić sobie na coś słodkiego? Okazuje się, że tradycyjne japońskie desery i słodycze zachwycają kolorami, różnorodnymi formami i nietypowymi połączeniami smakowymi.

Popularne japońskie desery

Kuchnia japońska wyróżnia się na tle innych nietypowymi produktami, ich połączeniami oraz misternością i kunsztem wykonania potraw. Dania i słodycze ściśle łączą się z tradycją. Mają swoje znaczenie i symbolikę. Pierwsze zetknięcie się z japońskimi słodyczami może mocno zdziwić i zaintrygować. W większości nie przypominają one dobrze nam znanych europejskich deserów i słodkości. Ogromną ich zaletą jest to, że niezależnie od stosowanej diety każdy może ich spróbować. Japońskie specjały przygotowywane są głównie na bazie ryżu lub mąki ryżowej zwanej mochiko. Dzięki temu zarówno weganie, jak i osoby na diecie bezglutenowej lub bezlaktozowej mogą się nimi delektować.

Naleśniki japońskie – przepis na Dorayaki

Jednym z tradycyjnych japońskich deserów są puszyste naleśniki dorayaki.

Porcja składa się z dwóch naleśników przełożonych słodką pastą z fasolki adzuki (anko). Pasta ta jest powszechnie wykorzystywana w wielu słodkościach w Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowuje się ją ucierając ugotowaną fasolkę z cukrem.

Puszyste naleśniki dorayaki przyrządza się z mąki, wody, jajek i cukru z dodatkiem miodu i sody. W pierwszej kolejności należy ubić jajka. Gdy lekko zwiększą objętość, dodaje się do nich cukier oraz ciepły miód. Następnie do masy dodaje się sodę wymieszaną z wodą oraz mąkę. Całość należy delikatnie wymieszać i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie do ciasta na naleśniki dodaje się słodkie sake (mirin). Rozluźni on konsystencję ciasta. Następnie naleśniki smaży się na rozgrzanej patelni. Na gotowym placku rozsmarowuje się pastę anko i przykrywa drugim naleśnikiem.

Japońskie słodycze - zdjęcie 1

Japoński sernik – przepis

W japońskiej kuchni bardzo ważna jest tekstura i konsystencja. Podobnie jak dorayaki, także sernik jest lekki i puszysty. Po jego przekrojeniu widoczne są liczne pęcherzyki powietrza, a ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

Jego sekretem jest niewielka ilość mąki, duża liczba jaj oraz kremowy serek. Ciasto przygotowuje się z mleka, serka kremowego, jaj, białek jaj, mąki, skrobi kukurydzianej, mleka oraz masła. Przygotowanie sernika zaczyna się od podgrzania mleka, serka oraz masła. Po przestudzeniu powstałą mieszankę dodaje się do utartych żółtek. Następnie dodaje się stopniowo mąkę wymieszaną ze skrobią. Na koniec białka ubiją się z cukrem i partiami dodaje się do masy na sernik.

Ciasteczka ryżowe japońskie

Jednym z tradycyjnych japońskich ciasteczek są mochi. Powstają z połączenia kleistego ryżu lub mąki ryżowej i wody. Ciasteczka barwi się na przeróżne kolory poprzez dodatek np. zielonej herbaty. Mochi nadziewa się pastą z fasolki adzuki lub truskawkami i formuje w kulki. Ciasteczka można dodatkowo o obtoczyć proszkiem sojowym lub czarnym sezamem. Ciasteczka ryżowe z fasolową pastą z dodatkiem owoców, obtoczone w sojowej posypce to prawdziwy japoński przysmak.

Japońskie słodycze - zdjęcie 2

Kolejnym specjałem są kluseczki dango. Podobnie jak mochi powstają z mąki ryżowej i wody. Kuleczki ciasta nabija się na wykałaczki i podaje z sosami. Najpopularniejszą wersją jest sos sojowy połączony z cukrem. Dango przed podaniem można podgrzać na grillu, by się zrumieniły. Kluseczki najczęściej podaje się podczas picia herbaty.

Słodycze japońskie – co na deser jedzą w Kraju Kwitnącej Wiśni?

Japończycy mają słabość do galaretek. Ogromną popularnością cieszą się coffe jelly zrobione z kawy i agaru. Podawane są one z dodatkiem bitej śmietany lub lodów.

Warto zwrócić szczególną uwagę na słodycze nazywane namagashi. Wśród nich można znaleźć owocowe galaretki o fantazyjnych kształtach. Niektóre z nich wyglądają jak żywe kwiaty.

Ciekawą odmianą japońskich galaretek jest yokan. Przygotowuje się ją z pasty anko, cukru oraz agaru. Następnie deser kroi się w kostki, prostopadłościany lub na plasterki. Dodatkowo galaretkę można zabarwić galaretkę, dodając do niej herbatę matcha.

Japońskie słodycze - zdjęcie 3

Kolejnym ciekawym japońskim deserem jest uirō. To ciasto przygotowywane na parze z mąki ryżowej, wody i cukru. Ciasto barwi się pastą anko, yuzu, truskawką, herbatą matcha lub kasztanami. Pomimo nazwy gotowy deser się żuje, a nie gryzie.

Wśród japońskich deserów można znaleźć również przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Mogą być one pieczone w syropie cukrowym z niewielkim dodatkiem alkoholu lub w formie puree z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Kolejnym tradycyjnym ciastem jest kasutera. Przypomina ono biszkopt i jest przygotowywane z mąki chlebowej, jaj, mleka oraz miodu.

W Polsce coraz łatwiej można kupić japońskie słodycze lub składniki do ich samodzielnego przygotowania. Warto ich spróbować, by poznawać nowe smaki z różnych zakątków świata.