Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Łosoś – wartości odżywcze, rodzaje. Jak przyrządzić łososia?

Łosoś – wartości odżywcze, rodzaje. Jak przyrządzić łososia?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto jeść łososia?
  2. Jakie mamy gatunki łososia?
  3. Jak przyrządzić łososia?
  4. Inne pomysły na łososia

Mięso łososia jest niezwykle delikatne, soczyste, pełne aromatu oraz apetycznie różowe. Rybę można z powodzeniem przyrządzić na wiele sposobów. W każdej odsłonie jest smaczna i aromatyczna. Łosoś stanowi również cenne źródło witamin i minerałów. Z tego względu zdecydowanie warto znaleźć dla niego miejsce w codziennym jadłospisie.

Dlaczego warto jeść łososia?

Decydując się na zakup łososia, ważne jest, by sprawdzić jego pochodzenie. Konkretnie chodzi o to, czy mięso pochodzi z łososia żyjącego dziko, czy z hodowli. Ryby żyjące dziko są smaczniejsze, mają naturalnie różowy kolor oraz zawierają większe ilości cennych kwasów omega-3. W przypadku ryb hodowlanych zawartość kwasów tłuszczowych oraz kolor zależą od rodzaju paszy, która jest im podawana. Pasze na bazie kukurydzy lub soi skutkują niższą zawartością kwasów omega-3 w porównaniu z rybami dzikimi. Mogą też wpływać na jaśniejsze zabarwienie łososia, co rozwiązuje się przez dodatek substancji barwiących do paszy.

Łosoś należy do ryb tłustych, a 100 g jego mięsa dostarcza blisko 180 kcal. Jednocześnie jest cennym źródłem:

  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D oraz E),
  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • cynku,
  • magnezu.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, ryby powinny być spożywane minimum dwa razy w tygodniu. Jedną z zalecanych porcji może być właśnie potrawa z łososiem.

Łosoś infografika

Jakie mamy gatunki łososia?

Gatunków łososia jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Wśród nich wyróżnia się łososia szlachetnego, królewskiego, srebrzystego, czerwonego, różowego oraz keta. Różnią się one między sobą wyglądem i zabarwieniem łusek, kształtem płetw oraz intensywnością zabarwienia mięsa. W handlu najczęściej operuje się nazwami pochodzącymi od miejsca połowu ryb. W tym przypadku podział wyróżnia łososia:

  • bałtyckiego,
  • norweskiego,
  • atlantyckiego
  • pacyficznego.

Jak przyrządzić łososia?

Delikatne mięso łososia przyrządza się bardzo szybko. Wystarczy krótka obróbka termiczna, co sprawia, że jest on doskonałym wyborem, gdy czas na gotowanie jest mocno ograniczony. Czas obróbki będzie zależał również od wielkości ryby i czy przygotowywana jest w całości, w kawałku lub pokrojona w dzwonko. Następnie można ją smażyć, dusić, gotować w wodzie i na parze, piec oraz grillować.

Łosoś doskonale komponuje się z wieloma produktami. Dodatkiem do niego może być kasza, ryż, makaron lub ziemniaki. Pozwala to na znaczne urozmaicenie posiłków.

Jak usmażyć łososia na patelni?

Smażenie łososia na patelni jest bardzo szybkie, wręcz ekspresowe. Pamiętaj jednak o tym, by rybę umieszczać na rozgrzanym oleju/patelni, ponieważ trzeba jak najszybciej zamknąć pory. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.

Jeśli ryba ma skórę, w pierwszej kolejności połóż ją na patelni skórą do dołu. Po smażeniu będzie łatwiej ją usunąć. Podczas smażenia obserwuj, jak zmienia się kolor ryby. Ułatwi to kontrolę smażenia i zdecydowanie, kiedy przewrócić łososia na drugą stronę.

Jak upiec łososia w piekarniku?

Dobrze upieczony łosoś jest soczysty, rumiany i aromatyczny. Istotne jest, by dobrać czas pieczenia do wielkości i grubości kawałka ryby. Zbyt długo pieczony łosoś może być suchy i się rozpadać. Aby podkreślić smak pieczonego łososia, zadbaj o odpowiedni dobór przypraw i dodatków. Zachęcamy do przetestowania naszego przepisu na łososia z piekarnika.

Inne pomysły na łososia

Oprócz świeżego łososia sięgaj dla urozmaicenia również po tego wędzonego. Charakterystyczny dymny aromat znakomicie podkreśla i podbija smak pozostałych składników dania. Z powodzeniem można wykorzystać go do przygotowania różnego rodzaju przekąsek jak tartinki, mini tortille, kanapeczki, koreczki czy sałatki. W wersji na ciepło można przygotować zawijasy z ciasta francuskiego czy wytrawne muffinki.

Przepis na łososia jednogarnkowego

Dania jednogarnkowe większości kojarzą się z leczo, potrawką lub bigosem. Mięso z łososia jak najbardziej nadaje się do tego typu dań. Szczególnie jesienią warto włączyć do menu dania jednogarnkowe z rybą, by wspomóc odporność. Może to być rozgrzewające curry, zupa dyniowa czy gulasz z grzybami i łososiem. Z kolei wiosną można przygotować zupę z nowalijek czy łososia ze szparagami.

Rolada z łososia

  1. Do przygotowania rolady potrzebny jest duży i płaski filet.
  2. Grubszy kawałek ryby możesz rozciąć i rozłożyć, by łatwiej było go zwijać.
  3. Rybę możesz posmarować np. pesto, musztardą, serkiem kanapkowym wymieszanym z ziołami. Dodatkowo na rybie możesz ułożyć cienkie plastry cukinii lub marchewki.
  4. Następnie rybę zawiń w rulon. Aby trzymał kształt, możesz owinąć ją folią, związać sznurkiem, obłożyć szynką parmeńską lub zawinąć w ciasto francuskie.
  5. Roladę piecz w piekarniku około 30 minut.

Tatar z łososia

Zanim przejdziesz do przygotowania tatara, ważne jest, by zakupiona ryba pochodziła ze sprawdzonego źródła i była świeża. Następnie pokrój ją na bardzo małe i równe kawałki. Całość dopraw solą, pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny, koperkiem oraz poszatkowaną cebulą. Smak tatara można urozmaicić poprzez dodatek kaparów, marynowanych grzybów lub ogórków kiszonych.

Sushi z łososiem – poznaj różne rodzaje sushi z rybą

Zarówno świeżego, jak i wędzonego łososia możesz wykorzystać do przygotowania sushi. Cienkie plastry będą zwieńczeniem nigiri (owalnych kulek ryżu z dodatkiem wasabi i rybą na wierzchu). Większe kawałki łososia wykorzystasz do przygotowania hosomaków (jednoskładnikowych rolek) lub futomaków (grubszych, wieloskładnikowych rolek).

 

Czytaj także: Jak ugotować ryż do sushi?