Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut - właściwości
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Grejpfrut – wartości odżywcze
  2. Grejpfrut – właściwości
  3. Jak jeść grejpfruta?
  4. Grejpfrut w kuchni – inspiracje

Owoce cytrusowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na swój orzeźwiający smak oraz wysoką zawartość witamin. Grejpfrut to jeden z najbardziej wartościowych przedstawiciel tej grupy. Jest istną bombą witaminową i mineralną, a jego charakterystyczny kwaśny smak dobrze komponuje się z wieloma produktami. Z tego artykułu dowiesz się, jakie wartości odżywcze ma grejpfrut, jak wpływa na zdrowie oraz jak wykorzystać go w kuchni.

Grejpfrut – wartości odżywcze

Pochodzenie grejpfruta oraz to, jak trafił do Europy nie jest jednoznaczne. Grejpfrut prawdopodobnie został sprowadzony z Azji i zadomowiony na Barbados (część źródeł wskazuje na Portoryko). Następnie z Karaibów trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie od razu zyskał popularność. Jego angielska nazwa (grapefruit) nawiązuje do sposobu, w jaki rośnie grejpfrut - owoce znajdują blisko siebie i przypominają kiść winogron. Owoce grejpfruta są duże, kuliste (czasem mogą być lekko spłaszczone) i soczyste. W smaku są przeważnie kwaśne z wyczuwalną słodyczą.

100 g grejpfruta to około:

  • 40 kcal
  • 8 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 0,6 g białka,
  • 0,2 g tłuszczu.

Uwagę zwraca wysoka zawartość witamin i składników mineralnych obecna w grefrucie. Wśród nich są:

  • witaminy C, A, E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo.

Dodatkowo miąższ zawiera spore ilości:

  • przeciwutleniaczy,
  • polifenoli,
  • beta-karotenu,
  • luteiny,
  • zeaksantyny
  • pektyny.
Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut – odmiany

Podobnie, jak w przypadku innych owoców, istnieje wiele odmian grejpfruta. Powszechnie przyjął się podział odmian grejpfruta ze względu na kolor. Obecnie wyróżnia się:

  • Czerwony - owoce mają intensywnie pomarańczową skórkę i czerwony miąższ. Doskonale nadają się na soki i koktajle. Miąższ tej odmiany ma najwięcej goryczki i jednocześnie j witamin i składników mineralnych.
  • Biały - ze względu na kolor skórki często nazywany jest również żółtym. Miąższ tej odmiany ma bardzo jasny kolor. A w smaku jest kwaśny i soczysty, bez wyczuwalnej nuty goryczki.
  • Różowy - to hybryda powstała w wyniku krzyżówki grejpfruta białego i pomarańczy. Ta odmiana charakteryzuje się przyjemną słodyczą i brakiem pestek, jednocześnie jest bardzo soczysta i aromatyczna.
  • Zielony - najsłodszy ze wszystkich pozostałych. Często nazywany jest sweetie. Odmiana powstała w wyniku skrzyżowania grejpfruta z pomelo. Ma ciemno zieloną skórkę i jaskrawo zielony miąższ, który jest średnio soczysty.

Grejpfrut – właściwości

Bogactwo związków prozdrowotnych, składników mineralnych i witamin przekłada się bezpośrednio na korzystny wpływ grejpfruta na organizm. Z tego względu warto włączyć go do swojej diety - szczególnie jesienią i zimą. Wtedy trwa sezon na nie, a składniki zawarte w miąższu usprawniają prace układu odpornościowego. To jedna z wielu korzyści płynących z regularnego spożywania grejpfrutów. Dodatkowo:

  • wykazują działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe,
  • wspierają wzrok,
  • niwelują skutki stresu oksydacyjnego,
  • wspierają leczenie anemii,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób neurodegeneracyjnych,
  • zwiększają uczucie sytości, co wspiera redukcję masy ciała.

Wyciąg z pestek grejpfruta – kiedy po niego sięgnąć?

Wyciąg z pestek grejpfruta wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego zaleca się jego przyjmowanie podczas infekcji jako wsparcie układu odpornościowego. Możesz stosować go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Oprócz wsparcia odporności może niwelować problemy trawienne takie jak:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • zaparcia.

Wyciąg z pestek grejpfruta można stosować także w przypadku wystąpienia stanów zapalnych w jamie ustnej czy trądziku. Łagodzi ból i swędzenie po ugryzieniach owadów. Niektórzy wykorzystują go też do mycia głowy.

W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków przez zastosowaniem wyciągu należy skonsultować się z lekarzem.

Jak jeść grejpfruta?

Zanim przejdziesz do jedzenia w pierwszej kolejności warto wiedzieć, jak wybrać dojrzałe owoce w sklepie lub na targu. Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze skórka powinna być gładka i intensywnie zabarwiona. Po drugie owoce powinny mieć przyjemny i intensywny zapach. Nie bez znaczenia będzie tu również rozmiar owoców. Dojrzałe grejpfruty powinny być znacznie większe i cięższe niż pomarańcza. Małe owoce będą gorzkie i niedojrzałe.

Po zakupie owoce przechowuj w temperaturze pokojowej i w zaciemnionym miejscu. W kwestii obierania grejpfruta dużo zależy od naszych preferencji oraz do czego mamy zamiar go wykorzystać. Jednym ze sposobów jest odkrojenie skórki nożem i usunięciu białej błonki a następnie pokrojenie na plasterki lub podzielenie owocu na cząstki. Drugim sposobem jest przekrojenie grejpfruta na połówki, a następnie wydrążenie przy pomocy łyżki.

Ze względu na niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny grejpfruty można jeść o dowolnej porze dnia. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do porannej owsianki lub do lekkiej sałatki na kolację. Można je wykorzystać do przygotowania koktajlu, który będzie orzeźwiającą i jednocześnie sycącą przekąską.

Grejpfrut w kuchni – inspiracje

Orzeźwiajacy smak cząstek grejpfruta można wykorzystać w wielu różnych posiłkach. W upalne dni doskonale sprawdzi się sałatka owocowa z awokado lub z jabłkiem i jeżynami, lemoniada, koktajl z natką pietruszki czy sorbet z mrożonego grejpfruta i cytryny. Plasterki lub kawałki owocu jak najbardziej możesz dodać również do owsianki, kremu czekoladowego, bezy pavlowej czy tarty z kremem z serka mascarpone. Przekrojony na połówki grejpfrut sam w sobie będzie pyszną przekąską w ciągu dnia.

Dla urozmaicenia upiecz go w piekarniku z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Pieczony grejpfrut jest soczysty, słodki i z wyraźnym aromatem dodanych przypraw. Dodatkowo połączenie go ze słodkimi lub korzennymi smakami przełamuje charakterystyczną goryczkę, która nie każdemu może odpowiadać.

Kwaśny i lekko cierpki smak grejpfruta możesz użyć również w wytrawnych propozycjach. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do salsy pomidorowej, ceviche, pieczonych ryb czy kaszotto. Strzałem w dziesiątkę będzie sałatka z grejpfrutem, pomidorkami koktajlowymi oraz fetą lub kozim serem. Grejpfrut dobrze łączy się z również z owocami morza. Sok z grejpfruta możesz dodać do chilli lub sosy tabasco. Będzie ciekawym przełamaniem ostrego smaku.

W sezonie zimowym dobrym pomysłem będzie rozgrzewająca herbata z dodatkiem grejpfruta, goździków i rozmarynu.

Grejpfrut to owoc, który zdecydowanie warto jeść jak najczęściej. Niewiele produktów spożywczych zawiera tak duże ilości witamin i składników mineralnych. Co istotne grejpfrut jest zarówno zdrowy, jak i smaczny. Może być szybką przekąską lub składnikiem wielu różnorodnych dań.