- Ile kalorii mają owoce?
- Owoce w codziennej diecie
- Energetyczne koktajle owocowe niekoniecznie na kolację
- Jakie są najmniej kaloryczne owoce?
- Co jeść na noc?
Owoce kojarzą się ze zdrową, smaczną i niskokaloryczną przekąską. Dlaczego więc nie przekąsić sobie owoców przed snem? Czy owoce powinniśmy jeść na noc, czy lepiej unikać ich o późnych porach?
Ile kalorii mają owoce?
Kaloryczność produktów spożywczych to nic innego jak energia, którą dostarcza określona ilość danego pokarmu do naszego organizmu. Wartość energetyczna żywności podawana jest zwykle w kilokaloriach (kcal). Aby dieta była właściwie zbilansowana, należy posłużyć się wartością kaloryczną poszczególnych produktów wchodzących w skład codziennego jadłospisu. Różne składniki pokarmu dostarczają różną ilość energii. Ile kalorii mają owoce? Są bardzo zdrowe, ale te słodkie to prawdziwe bomby kaloryczne – zawierają porządną dawkę cukru. Jest to cukier owocowy, czyli fruktoza. Jest ona monosacharydem, cukrem prostym, który pomimo zawartych w sobie kalorii nie daje uczucia sytości. Fruktoza przetwarzana jest przez wątrobę. Kiedy nasza dieta bogata jest w duże ilości fruktozy, wątroba jest przeciążona i zaczyna zamieniać ten cukier w tłuszcz.
Poniżej znajduje się lista kalorii owoców (podajemy liczbę kilokalorii zawartą w 100 gramach produktu):
-
agrest – 44 kcal
-
ananas – 50 kcal
-
arbuz – 30 kcal
-
awokado – 160 kcal
-
banan – 88 kcal
-
borówka – 57 kcal
-
cytryna – 29 kcal
-
czereśnie – 50 kcal
-
granat – 83 kcal
-
grejpfrut – 42 kcal
-
gruszka – 57 kcal
-
jabłko – 52 kcal
-
kiwi – 61 kcal
-
maliny – 28 kcal
-
mango – 60 kcal
-
pomarańcza – 67 kcal
-
śliwki suszone – 240 kcal
-
śliwki świeże – 46 kcal
-
truskawki – 32 kcal
-
wiśnie – 50 kcal
Owoce w codziennej diecie
Owoce są ważnym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety i nie powinno ich w niej zabraknąć. To źródło cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Ponadto doskonale smakują oraz same w sobie stanowią świetną przekąskę. Jednak owoce nie powinny stanowić podstawy diety, a ją racjonalnie uzupełniać. Ze względu na dużą zawartość cukru owoce należy jeść z umiarem. Ich nadmiar w codziennej diecie może przyczyniać się do skoków poziomu cukru we krwi i sprzyjać otyłości.
Energetyczne koktajle owocowe niekoniecznie na kolację
Owoce świetnie smakują w postaci koktajli. Taki domowy napój z owoców to ogromna porcja witamin oraz składników odżywczych w jednej szklance. To doskonały zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia, a także niewyczerpane źródło pomysłów. Możesz łączyć różne składniki i smaki, aby za każdym razem stworzyć niepowtarzalny koktajl. Wykorzystuj dostępne owoce, wzbogacając je o ulubione warzywa i „zieleninę”, np. szpinak, bazylię, miętę, rukolę, jarmuż oraz inne dodatki – nasiona chia, jagody goji, siemię lniane, młody jęczmień czy amarantus. Owoce można łączyć z wodą, jogurtem lub mlekiem, np. migdałowym, owsianym czy kokosowym.
Orzeźwiające i lekkie koktajle, takie jak koktajl z arbuza, koktajl z ananasem, grejpfrutem i pomarańczą czy koktajl z melona idealnie sprawdzą się na upalne dni. Natomiast koktajl z mango, awokado i gruszki czy owocowy koktajl ze szpinakiem będą stanowić sycące śniadanie lub zdrową przekąskę. Takie kolorowe koktajle nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo są bardzo zdrowe, a dzieci je uwielbiają.
Aby wszystkie składniki zmiksować do kremowej i aksamitnej konsystencji, warto wybrać odpowiedni blender. W przygotowaniu koktajli sprawdzi się zarówno blender ręczny, jak i blender kielichowy. Sprzęt wyposażony w silnik o dużej mocy (750-900 W) zapewnia szybkie i doskonałe przetwarzanie żywności.
Jakie są najmniej kaloryczne owoce?
Istnieje wiele owoców, które mają bardzo małą kaloryczność. Owoce te mają niewiele cukru, są słodkie i soczyste, więc kilka kęsów w zupełności wystarczy, aby nasycić żołądek. W lecie są niezastąpione jako lekka przekąska.
Najmniej kaloryczne owoce to:
-
maliny – 28 kcal / 100 g
-
arbuz – 30 kcal / 100 g
-
czerwona porzeczka – 31 kcal / 100 g
-
truskawki – 32 kcal / 100 g
Co jeść na noc?
Ostatni posiłek należy spożyć 3 godziny przed snem. To czas, jaki nasz organizm potrzebuje na przetworzenie pokarmu. Ważne, aby były to dania lekkostrawne. Kolacja nie może składać się z dań smażonych czy pieczonych z dodatkiem tłuszczu, ponieważ układ pokarmowy będzie potrzebował wielu godzin na ich strawienie. Można jeść dania gotowane na wodzie lub parze. Niewskazane są produkty takie jak:
-
jasne pieczywo,
-
czerwone mięso,
-
podroby,
-
słodycze,
-
niektóre owoce,
-
tłuste produkty mleczne.
Można sięgać po produkty stymulujące przemianę materii, np. jogurty naturalne, warzywa gotowane na parze czy owoce, takie jak np. grejpfrut, który posiada bardzo niski indeks glikemiczny oraz zawiera pektyny, które obniżają poziom glukozy we krwi.
Czy można jeść owoce wieczorem?
Owoce, mimo licznych walorów prozdrowotnych, nie są polecane na kolację. Nadmiar cukrów, nawet jeśli są to naturalne cukry zawarte w owocach, może odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Cukry te mogą także fermentować w jelitach i powodować uciążliwe wzdęcia. Jeśli jednak wieczorem zdecydujemy się zjeść owoce, wybierajmy te o niskim indeksie glikemicznym, takie jak truskawki, maliny, morele, porzeczki i jagody. Warto wkomponować je w zbilansowane i lekkie dania.
A czy można zjeść jabłko na noc? Przede wszystkim zachowajmy zdrowy rozsądek. O ile samych owoców nie polecamy jeść przed snem z uwagi na zawartość cukrów, o tyle jabłko, jeśli złapie nas "mały głód" nie jest najgorszym rozwiązaniem. Szczególnie kiedy po głowie zaczynają nam już krążyć słodycze lub niezdrowe przekąski, np. chipsy. Jeśli więc nie masz czasu na przygotowanie lepszej kolacji lub była ona za wcześnie, bez obaw sięgnij po jabłko, nawet na noc.
Jakich owoców nie jeść wieczorem?
Wieczorami najlepiej wystrzegać się owoców o dużej kaloryczności, czyli bananów, winogron, mango, gruszek, daktyli, fig (szczególnie suszonych). Owoce te mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza wzrost poziomu glukozy i związany z nim wyrzut insuliny oraz szybkie pojawienie się uczucia głodu. Dlatego też powinniśmy wybierać owoce o niskim IG (np. jabłka), które są trawione wolniej i dłużej, dzięki czemu mniej kalorii odkłada się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej.
Wszystkie owoce warto jeść, jednak niektóre z nich należy nieco ograniczyć lub spożywać o określonych porach – koktajl na pierwsze lub drugie śniadanie jest bardzo dobrym wyborem. Pamiętaj, że owoce najlepiej spożywać w ciągu dnia, a nie wieczorem przed snem.