Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak grillować ryby?

Jak grillować ryby?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Filet, stek czy w całości?
  2. Na czym grillować ryby?
  3. Jak grillować ryby?
  4. Marynowanie ryb

Z rybami nie jest tak jak z kiełbaskami, że wystarczy położyć je na ruszcie i za jakiś czas odwrócić na drugą stronę. Ryby zarówno przed jak i podczas grillowania wymagają trochę więcej uwagi. Warto zapoznać się również z naszymi wskazówkami, by grillowanie ryb było łatwiejsze i przyjemniejsze oraz, by gotowe ryby były smaczne i soczyste.

Filet,  stek czy w całości?

Jak grillować ryby?  - zdjęcie 1

Wybierając rybę na grilla warto zastanowić się w jakiej formie najlepiej będzie ją przyrządzić. Niezaprzeczalną zaletą filetów jest brak ości. Nie trzeba się nimi martwić podczas jedzenia. Niestety filety, szczególnie te bez skóry, mają tendencję do rozpadania się podczas obróbki termicznej. Dodatkowo przywierają do rusztu lub tacki. Zamiast ładnego kawałka ryby, na talerz nałożysz strzępy mięsa. Warto zdecydować się na kawałek fileta ze skórą. To ona utrzyma mięso ryby w jednym kawałku oraz zapobiegnie jego przywieraniu. Ciekawą propozycją są steki, które mają fragment kręgosłupa. Utrzymuje on dany kawałek ryby w całości i podczas grillowania nadaje dodatkowego smaku. Małe ryby najlepiej grillować w całości, aby uniknąć ich wysuszenia.

Na czym grillować ryby?

Jak grillować ryby?  - zdjęcie 2

Ryby grillowane bezpośrednio na ruszcie mogą do niego przywierać. Nawet mimo posmarowania ich znaczną ilością oleju. Wygodne w stosowaniu są tacki aluminiowe, które zapobiegają przywieraniu ryb, a dzięki otworom zapewniają dostęp ciepła i dymu. W przypadku grillowania całych ryb można wykorzystać łapki lub koszyk do grillowania. Umożliwiają one faszerowanie ryby i utrzymanie jej w środku podczas przygotowywania.

Jak grillować ryby?

Jak grillować ryby?  - zdjęcie 3

Ryby grilluj na średnim ogniu. Na dużym szybko się wysuszą i stracą część swojego smaku. Mięso jest gotowe, gdy zrobi się szklisto białe. W przypadku łososia powinno zrobić się delikatnie jaśniejsze. Czas grillowania zależy od wielkości kawałka ryby i wynosi od 10 do 30 minut. W przypadku filetów ze skórą grillowanie należy zacząć od strony ze skórą, ponieważ potrzebuje więcej czasu niż strona bez skóry, którą wystarczy zrumienić.

Marynowanie ryb

Jak grillować ryby?  - zdjęcie 4

Ryby najlepiej marynować godzinę przed grillowaniem. W tym czasie przejdą smakiem i aromatem dodanych do marynaty ziół i przypraw. Oczywiście ryby należy marynować w lodówce. Nie wiesz w czym marynować rybę?  Sprawdź nasze propozycje ziół i przypraw idealnych do ryb.