- Jak działa garnek rzymski?
- Jak piec w garnku rzymskim?
- Garnek rzymski – szkliwiony czy nie? Jaki wybrać?
- Co zrobisz w garnku rzymskim?
Masz problem z przygotowaniem soczystego mięsa? Twój chleb nie wyrasta tak jak powinien? Rozwiązaniem tych i innych problemów podczas pieczenia może być garnek rzymski. Jest to gliniane naczynie służące do pieczenia z udziałem pary. Dzięki temu potrawy z garnka rzymskiego są delikatne i soczyste. Poznaj inne zalety i dowiedz się, jak korzystać z garnka rzymskiego, jaki rodzaj wybrać i jakie zastosowania ma to wyjątkowe naczynie!
Jak działa garnek rzymski?
Garnki rzymskie wykonuje się z gliny. Z tego samego materiału wykonana jest również pokrywka. Garnki rzymskie występują w dwóch wariantach – z gliny szkliwionej lub nieszkliwionej. W sklepach dostępne są w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Dzięki temu łatwo można dobrać odpowiedni garnek do naszych potrzeb. Dodatkowo są one często zdobione ornamentami, co nadaje im rustykalny wygląd.
Przed pieczeniem garnek rzymski należy namoczyć w wodzie przez około 15-30 minut. Czas moczenia zależy od wielkości garnka. Podczas pieczenia woda, która wsiąknęła w glinę, zaczyna parować. Para sprawia, że temperatura rozchodzi się równomiernie w garnku. Dzięki temu mięso jest soczyste, a ciasto lepiej wyrasta.
Jak piec w garnku rzymskim?
Gdy garnek rzymski wchłonie wodę, należy włożyć do niego ciasto lub składniki dania, a następnie umieszcza się go w zimnym piekarniku. Glina jest wrażliwa na gwałtowne zmiany temperatur. Z tego względu garnek należy rozgrzewać stopniowo. Nieprzestrzeganie tej zasady może wiązać się z uszkodzeniem lub pęknięciem garnka.
Jeżeli podczas pieczenia chcemy coś zrumienić lub zagęścić, wystarczy zdjąć pokrywę. W ten sposób można stopić ser na wierzchu zapiekanki.
Gliniane garnki wchłaniają zapachy przygotowywanych w nich dań. Dlatego po upieczeniu mocno aromatycznych produktów lub mięsa należy dokładnie przepłukać i umyć naczynie. Inaczej upieczony później chleb również przejmie zapach poprzednio przygotowywanego dania. Do regularnego użytku lepiej mieć osobny garnek do zapiekanek i gulaszy oraz osobny do pieczenia pieczywa. Podczas mycia garnka nie należy używać detergentów, ponieważ podobnie jak woda zostaną wchłonięte przez glinę i uwolnione podczas kolejnego pieczenia.
Po umyciu garnek należy zostawić otwarty w suchym i przewiewnym miejscu, by mógł całkowicie wyschnąć.
Garnek rzymski – szkliwiony czy nie? Jaki wybrać?
Naczynia rzymskie wykonywane są z palonej gliny i charakteryzują się porowatą strukturą, która umożliwia wiązanie i oddawanie wody. Na rynku dostępne są garnki pokryte wewnątrz szkliwem. Są mniej wymagające w utrzymaniu ze względu na łatwiejsze czyszczenie oraz nieprzenikanie zapachów. Jednakże warstwa szkliwa zaburza prawidłową cyrkulację pary podczas pieczenia.
Co zrobisz w garnku rzymskim?
Garnek rzymski doskonale nadaje się do przygotowania dań lekkostrawnych i z niską ilością tłuszczu. Dzięki temu mięsa czy ryby będą jednocześnie zrumienione i soczyste. W garnku można przygotować półpłynne i płynne dania. Mogą to być różnego rodzaju gulasze, potrawki, zapiekanki, a nawet bigos. Równie dobrze sprawdzi się do pieczenia warzyw na obiad lub zupę. W garnku można także z powodzeniem przygotować lasagne czy risotto.
Garnek rzymski – najlepszy garnek do pieczenia chleba
Podczas pieczenia chleba w domu często do piekarnika wkłada się osobny garnek z wodą, by chleb lepiej wyrósł. W przypadku garnka rzymskiego nie jest to konieczne.
Woda z namoczonego garnka sama będzie parowała, przez co zwiększy wilgotność w piekarniku i zapewni optymalne warunki do pieczenia chleba.
Aby po upieczeniu chleb było łatwiej wyjąć z garnka, można go posmarować olejem i podsypać mąką, otrębami albo płatkami owsianymi.
Czas pieczenia chleba w garnku rzymskim różni się od czasu pieczenia w innych formach i naczyniach. Przez pierwsze 30 minut piecze się pod przykryciem w 220°C, po tym czasie bez pokrywki: 15 minut w temp. 200°C, a następnie 15 minut w 180°C. Dzięki zdjęciu pokrywki chleb ładnie się zarumieni.
Kurczak z garnka rzymskiego
Pieczenie mięsa w garnku rzymskim to sama przyjemność. Wystarczy w namoczonym garnku umieścić mięso oraz dodatki (cebula, czosnek, gałązki rozmarynu, ocet balsamiczny, ulubione warzywa) i włożyć do piekarnika. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, by mięso się zrumieniło, a nadmiar wody odparował.
Garnek rzymski – gulasz też się uda!
Łatwiej już być nie może. Przygotowanie gulaszu w garnku rzymskim pozwala uniknąć ciągłego mieszania i kontrolowania dania. Wystarczy umieścić składniki w garnku, a garnek w piekarniku. Gulasz pieczemy w 160°C przez ok. 2 godziny.
Zapiekanka pełna smaku z garnka rzymskiego
Pieczenie z udziałem pary wydobywa z produktów więcej smaku i aromatu. Dzięki temu gotowe danie jest jeszcze smaczniejsze. Podobnie jest z zapiekankami, np. makaronową z kurczakiem. Ważne, aby pamiętać o zdjęciu pokrywki na ostatnie 10 minut pieczenia. Ser posypany po wierzchu zapiekanki ładnie się zrumieni.
Znasz już wszystkie zalety garnka rzymskiego – teraz czas na wypróbowanie go w Twojej kuchni. Powodzenia!