Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Prosty przepis na chleb

Prosty przepis na chleb
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chrupiący, świeży, domowy chleb to wbrew pozorom nic trudnego. W Akademii Smaku pokażę, że jest to możliwe. Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni.

Składniki

500 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
14 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki słonecznika
nieco tłuszczu do wysmarowania formy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
534.8 kcal
Tłuszcz
6.4 g
Węglowodany
98.8 g
Błonnik
19.8 g
Białko
4.2 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Drożdże wsyp do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Pozostałe sypkie składniki umieść w misie robota kuchennego i wlej do nich wodę rozpuszczonymi z drożdżami.

2

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstaw ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto wymieszaj jeszcze delikatnie łyżką i przełóż do natłuszczonej formy.

Tak przygotowane ciasto odstaw jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstaw na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Kromka świeżego domowego chleba z odrobina masełka i soli, to najlepsze co może być 🫶