- Jak zrobić ciasto francuskie?
- Ciasto francuskie gotowe
- Ciasto francuskie na słodko
- Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie ma opinię bardzo trudnego w przygotowaniu. Z tego powodu najczęściej kupujemy je w sklepach w postaci gotowego arkusza. Niezależnie czy ciasto takie kupisz w sklepie, czy zrobisz samodzielnie, świetnie nada się do przygotowania wielu różnych dań. Jest bardzo popularnym składnikiem szybkich przekąsek, a także pieczonych dań wytrawnych – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Bardzo często jest również wykorzystywane jako baza do szybkich słodkich wypieków.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Ciasto francuskie ma opinię bardzo trudnego w przygotowaniu. Owszem, można powiedzieć, że przepis na ciasto francuskie nie należy do najprostszych, jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują.
W praktyce przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudniejsze niż zrobienie ciasta na pizzę. Nie ma potrzeby używania żadnych specjalistycznych sprzętów – wystarczy stolnica i zwykły drewniany wałek. Warto również zaopatrzyć się w porządny robot kuchenny. Nie są również wykorzystywane żadne profesjonalne i trudne do opanowania techniki. Jedyne co tak naprawdę wyróżnia ten przepis na tle innych ciast, to czasochłonność przygotowania ciasta francuskiego. Przeciętnie zajmie to nawet 12 godzin – jeśli masz tyle czasu, przygotuj ciasto francuskie według poniższego przepisu!
Składniki
-
Mąka pszenna – 250 g
-
Mąka krupczatka – 150 g
-
Masło – 500 g
-
Sól – 1 łyżka
-
Woda – 200 ml
Wykonanie
-
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, sól, wodę i 75 g roztopionego masła.
-
Do wyrabiania ciasta użyj robota z końcówką do zagniatania. Miksuj ciasto na najniższych obrotach przez 3-4 minuty od momentu połączenia się składników.
-
Następnie ciasto uformuj w dość gruby, płaski i prostokątny kształt. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na dwie godziny do lodówki.
-
Pozostałe masło pokrój w kostkę i rozetrzyj na miękką masę. Przełóż na folię spożywczą, uformuj prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wstaw do lodówki, aby stężało.
-
Przygotowane wcześniej ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na posypanej odrobiną mąki stolnicy. Gotowy placek powinien mieć kwadratowy kształt, powinien być też nieco grubszy na środku i mocniej rozwałkowany na brzegach.
-
Na środku ciasta umieść zimne masło w taki sposób, żeby rogi bloku masła znajdowały się w połowie boku placka.
-
Następnie zawiń wystające po bokach rogi ciasta w taki sposób, żeby zamknąć masło w kopercie utworzonej z ciasta. Zlep krawędzie ciasta delikatnie, ale dokładnie, by masło nie mogło się wydostać na zewnątrz gdy zmięknie.
-
Tak przygotowane ciasto nadziane masłem rozwałkuj delikatnie, by zyskało kształt podłużnego prostokąta, którego długość będzie mniej więcej trzy razy większa niż jego szerokość.
-
Następnie tak rozwałkowane ciasto zawiń (złóż) na trzy części i wstaw do lodówki, by się schłodziło przez 1-2 godziny.
-
W następnej kolejności rozwałkuj ciasto z odwrotnym kierunku niż poprzednio (odwrócone o 90 stopni), ponownie złóż na trzy części i ponownie wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
-
Czynność tą powtórz łącznie sześć razy, dzięki temu wewnątrz ciasta powstanie wiele cieniutkich warstw oddzielonych od siebie masłem.
-
Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj do grubości kilku milimetrów. Pieczenie powinno trwać około 15 minut w temperaturze 200°C.
Ciasto francuskie gotowe
Jeżeli nie masz czasu na zabawę z przepisem wymagającym tak długich przygotowań, możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, dostępnego w prawie każdym sklepie spożywczym. Występuje ono w dwóch wersjach: schłodzonej i mrożonej. Ciasto mrożone możesz kupić na zapas w większej ilości i korzystać z niego wtedy, kiedy zajdzie potrzeba. Ciasto świeże, ze względu na dużą zawartość masła, nie ma długiego terminu przydatności do spożycia, więc trzeba je kupować krótko przed tym, kiedy faktycznie go użyjesz. Warto również pamiętać, że kupne ciasto francuskie nie będzie tak delikatne i tak smaczne jak ciasto domowej roboty.
Ciasto francuskie na słodko
Ze względu na brak dodatku cukru, ciasto francuskie nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Po prostu bardzo dobrze smakuje na słono i na słodko. Wystarczy, że dodasz do niego dowolne owoce, odrobinę aromatycznych przypraw i pyszny, gorący deser gotowy!
Ciasto francuskie z jabłkami i owocami
Jednym z najpopularniejszych słodkich wypieków bazujących na cieście francuskim jest to z dodatkiem jabłek i innych sezonowych owoców. Najlepiej oczywiście sprawdzą się świeże jabłka, ale jeżeli takimi nie dysponujesz, możesz przygotować ciasto z musem jabłkowym – takim samym, jakiego używa się do szarlotek. Smak jabłek bardzo dobrze dopełni dodatek gruszki, porzeczek, a nawet malin lub jeżyn. Szczypta cynamonu zapewni Twojemu wypiekowi niesamowity zapach.
Wykonanie ciasta francuskiego z jabłkami
-
Na blaszce umieć porcję surowego ciasta francuskiego.
-
Ciasto oprósz odrobiną cynamonu i łyżeczką cukru trzcinowego.
-
Na wierzchu poukładaj dość ciasno cienkie plastry jabłek z opcjonalnym dodatkiem dowolnych innych owoców.
-
Oprósz całość odrobiną cukru trzcinowego lub dodaj łyżeczkę miodu, a także szczyptę cynamonu.
-
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 15-20 minut do czasu, aż ciasto od spodu się przyrumieni, a owoce zmiękną i lekko się skarmelizują.
Ciasto francuskie z Nutellą lub czekoladą
Jeżeli masz już do dyspozycji gotowe ciasto francuskie, a może został jego nadmiar z innego przepisu, jest wiele sposobów na jego szybkie zagospodarowanie.
Możesz z takiego ciasta wykonać smakowite ślimaczki, które będą rewelacyjną przekąską na każdą okazję. Wystarczy, że posmarujesz całą powierzchnię ciasta czekoladą lub kremem czekoladowym, a następnie zawiniesz je w roladę. Taki zawijas należy pokroić na kawałki o grubości ok 2-3 cm, a następnie umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby pomiędzy ciasteczkami zachować większy odstęp. W trakcie pieczenia mogą wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Tak przygotowane ciasteczkowe ślimaczki piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10-15 minut do czasu, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony.
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie w wersji na słono to doskonały pomysł na przekąski imprezowe. Okazji przez cały rok na pewno nie zabraknie. Nadzieniem dla takiego wytrawnego wydania ciasta może być w zasadzie wszystko, co nadaje się do pieczenia. Ciasto francuskie może nam zatem posłużyć w przygotowaniu kolacji czy obiadu, np. w postaci wołowiny w cieście
Ciasto francuskie z szynką i serem
Podobnie jak w przypadku słodkich ślimaczków z czekoladą, możesz przyrządzić nawet z resztek ciasta wytrawne spirale z dodatkami na słono. Polecamy przepis na ciasto francuskie z szynką i serem. Lista składników jest bardzo krótka i prawdopodobnie znajdują się one w prawie każdej typowej lodówce. Żółty ser, ulubiona wędlina, jajko i podstawowe przyprawy wystarczą do przygotowania tej smakowitej przekąski.
Ciasto francuskie z kurczakiem
Szybkim i pysznym daniem jest ciasto francuskie zaserwowane w formie tarty z kurczakiem i porem. Ogromną zaletą tej potrawy jest fakt, że smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na przyjęciach oraz jako lunch lub kolacja. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy, że na wyłożonej ciastem francuskim formie do tarty umieścisz pokrojonego pora oraz usmażonego wcześniej kurczaka (pokrojonego w kostkę). Zalej to mieszanką, przygotowaną z 250 ml śmietany (18%), jednego jaja i 50 g żółtego sera. Całość piecz przez 25 minut w 200°C.
Możesz także przygotować sakiewki z ciasta francuskiego z marynowanym kurczakiem. W zależności od użytych przypraw, mogą być one bardziej ziołowe lub pikantne. Wystarczy, że z arkusza ciasta powycinasz kwadraty, a każdy z nich wypełnisz farszem zrobionym z kawałków kurczaka, żółtego sera i pieczarek. Następnie chwyć za brzegi kwadratu i mocno połącz je u góry, by uzyskać kształt sakiewki. Tak przygotowane przekąski piecz 15-20 min w 200°C.
Paluchy z ciasta francuskiego
Paluchy z ciasta francuskiego to prawdopodobnie najprostsza przekąska jaką możesz przyrządzić z tego rodzaju ciasta. Wystarczy, że z surowego ciasta uformujesz dowolny podłużny kształt – warkocz lub zwykły pasek, przypominający proporcjami kultowe grissini. Następnie posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z solą i posyp ulubionymi przyprawami oraz drobnymi ziarnami. Jest to świetny substytut chipsów i krakersów, a także sposób na uratowanie każdej imprezy.
Parówki w cieście francuskim
Jeżeli natomiast szukasz pomysłu na przekąskę, którą pokochają wszystkie dzieci, zaserwuj parówki w cieście francuskim. Jest to ciekawa propozycja podania parówek (lub dowolnych innych kiełbasek) zawiniętych w ciasto i upieczonych tak, by prezentowały się podobnie jak hot-dogi.
Ciasto francuskie to produkt idealny – różnorodne możliwości jego wykorzystania tylko to potwierdzają. W słodkiej wersji będzie fantastycznym deserem lub drugim śniadaniem. Z kolei przyrządzone na wytrawnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska, a nawet – np. w połączeniu z mięsem – danie główne. Jeśli masz czas i ochotę koniecznie spróbuj przygotować je we własnej kuchni!