Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak obrać mango? Prosty i skuteczny sposób!

Jak obrać mango? Prosty i skuteczny sposób!
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto jeść mango?
  2. Jak wykorzystać mango w kuchni?
  3. Jak obrać mango?

Dojrzałe mango charakteryzuje się soczystym i słodkim miąższem. Jest jednym z najsłodszych owoców tropikalnych, który w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. Trudne obieranie mango sprawia, że wiele osób rezygnuje z niego w kuchni. Podpowiadamy, jak sprawnie obrać ten pyszny owoc, by zachować jego apetyczny miąższ i sok.

Dlaczego warto jeść mango? 

Owoc wyróżnia nie tylko słodki smak, ale także wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Twój organizm z pewnością doceni taki zastrzyk zdrowia. Dodatkowo mango korzystnie wpływa na przemianę materii, dzięki czemu może wspomóc redukcję masy ciała. Mango możesz dodać do wielu różnych dań, co pozwoli Ci zadbać o urozmaicony jadłospis. Warto co jakiś czas uwzględniać je w diecie.

Jak wykorzystać mango w kuchni?

Dojrzały i miękki miąższ mango doskonale smakuje samodzielnie. Jest przyjemnie słodki i soczysty. Świetnie też łączy się z innymi owocami – zwłaszcza tymi o kwaśnym smaku – lub z nabiałem.

Jak obrać mango 1

Mango z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania różnego rodzaju smoothie, koktajli, puddingów, deserów, galaretek, musów czy ciast owocowych. Pokrojone mango lub przygotowany z niego przecier możesz użyć jako nadzienie do babeczek. Z pomarańczowego miąższu przygotujesz również pyszny sorbet lub lody.

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, dodaj owoc do dań wytrawnych, szczególnie tych z drobiem, rybami lub owocami morza. Ciekawym pomysłem będzie sałatka z kurczakiem, mango i awokado.

Jak obrać mango?

Miąższ owocu jest bardzo smaczny i powszechnie lubiany, ale problematyczną kwestią bywa obieranie mango. Wiele osób po kilku próbach zniechęca się. Największą trudność sprawia duża i twarda pestka mango, która jest zwarta z miąższem i trudno ją od niego oddzielić.

Aby ułatwić sobie obieranie owoc pokrój na trzy części. Jak rozkroić mango? Owoc ma owalny kształt, podobnie jak pestka. Z tego względu najlepiej kroić go wzdłuż dłuższej i spłaszczonej części. W ten sposób uzyskuje się dwie skrajne części z samym miąższem oraz środek z pestką. Takie podzielenie mango znacznie ułatwia obieranie.

Odradzamy obieranie całego mango obieraczką przed pokrojeniem i oddzieleniem pestki. Soczysty miąższ puści sok, co sprawi, że owoc może wyślizgiwać się z dłoni. W ten sposób możesz zmarnować sporo miąższu, a podczas krojenia skaleczyć się.

Jak obrać mango szybko i bezpiecznie? Sprawdź pewne sposoby.

Jak obierać mango szklanką?      

W ten sposób można szybko obrać dobrze dojrzałe i miękkie owoce. W przypadku twardszego miąższu mango może utknąć na szklance, a resztę obierania będziemy musieli dokończyć nożem.

Tak jak w opisanej wyżej metodzie owoc pokrój na trzy części wzdłuż pestki. Następnie część bez pestki przyłóż do krawędzi szklanki. Część ze skórką powinna znajdować się z zewnętrznej strony szklanki. Następnie delikatnie pchając w dół, przeciągnij owoc przez krawędź szklanki tak, by cały miąższ oddzielił się od skórki i został w szklance.

Po wyjęciu mango ze szklanki możesz je dowolnie pokroić. Wykorzystując szklankę, w dwóch szybkich ruchach obierzesz dwie części mango. Trzecią zawierającą pestkę skończ obierać przy pomocy noża.

Obieranie mango nożem    

Jak obrać mango 2

Ta metoda sprawdzi się, gdy chcemy dodać mango do sałatki owocowej, owsianki, deseru lub zjeść samo. Odbierając mango nożem, możemy od razu pokroić je w kostkę.

Standardowo zacznij od przekrojenia owocu na trzy części. Następnie części bez pestki, od strony miąższu, natnij pionowo i poziomo, tworząc kratkę. Sięgaj nożem prawie do samej skórki.

Kolejnym krokiem jest wywinięcie skórki tak, aby wypchnąć miąższ w górę. W ten sposób uzyskasz charakterystycznego „jeża” z mango. Teraz możesz odrywać miąższ kostka po kostce i delektować się jego smakiem.

Jak wyjąć pestkę z mango?          

Pestka mango jest ściśle otoczona i wręcz zrośnięta z miąższem owocu. Niezależnie jaką metodę obierania wybierzesz, zawsze zostanie środkowy kawałek zawierający pestkę.

Jedynym i skutecznym sposobem na jej wyjęcie jest obkrojenie jej nożem. Polega on na odcinaniu miąższu jak najbliżej pestki. Warto się do tego przyłożyć, dzięki temu ocalisz jak najwięcej smaku tego pysznego owocu!