Mango

Mango

 

Czy zdarzyło Ci się zrezygnować z zakupu dojrzałego i pachnącego mango z powodu braku wiedzy o tym, jak je obrać? Dzięki nam nie będzie to już przeszkodą w delektowaniu się tym wyjątkowym owocem! Charakteryzuje się on dużą pestką, która może być problematyczna podczas obierania, ale poradzisz sobie z tym.

 

Jak obrać mango?

 

Najpierw rozpoznaj dojrzałe mango – powinno być miękkie w dotyku. Zarówno owoc, jak i pestka są owalne i lekko spłaszczone. Owoc przekrój wzdłuż szerszej części, tak by odciąć około 1/3. Następnie powtórz to samo z drugą stroną owocu. Po tym odetnij części miąższu znajdujące się wokół pestki. Jeśli przetniesz mango wzdłuż węższej części, trafisz na pestkę. Odciętą część możesz obrać i pokroić. Pamiętaj! Nie należy obierać mango ze skórki, nim wytnie się z niego pestkę. W przeciwnym wypadku będzie ślizgał się w dłoni i nie pokroisz go tak łatwo. 

 

Przepisy na mango 

 

Mango chętnie wykorzystywane jest do przygotowywania koktajli oraz smoothies. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek owocowych, owsianek oraz puddingów. Mus z mango zastosować można również do dekoracji ciast np. sernika. W sezonie letnim zrobisz z niego egzotyczne w smaku lody oraz sorbety. Intrygujący smak owocu można również wykorzystać jako dip do przystawek i słonych przekąsek oraz w daniach wytrawnych. Miąższ z kolei dodać do gotowania zupy pomidorowej lub jako sos do wieprzowiny, wołowiny oraz steku z tuńczyka.

 

Co zrobić z mango?