- Przygotowania do świąt - planowanie jest kluczem
- Przykładowe menu na święta Bożego Narodzenia
- Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania potraw wcześniej
- Ostatnie przygotowania na Święta
Boże Narodzenie to jedno z najpiękniejszych i najważniejszych świąt w roku. To czas, kiedy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, dzielimy się prezentami oraz wspólnie celebrujemy ten wyjątkowy okres. Jednakże, zanim będziemy mogli rozkoszować się atmosferą świąt, trzeba odpowiednio je zaplanować. Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia? To jeden z najważniejszych aspektów tego czasu. Dlatego też w tym artykule omówimy, jak można przygotować się do świąt, zaplanujemy menu na święta, koncentrując się na potrawach wigilijnych, które warto przyrządzić wcześniej.
Przygotowania do świąt - planowanie jest kluczem
Organizacja świąt może być wymagająca, a czasem nawet przytłaczająca. Sprzątanie, zakupy, gotowanie, dekorowanie - jest sporo do zrobienia. Aby uniknąć pośpiechu oraz stresu, zaplanuj wcześniej poszczególne zadania. W pierwszej kolejności przyda się lista potraw, która pozwoli na ustalenie kolejności ich przygotowywania oraz zaplanowanie zakupów spożywczych. Tradycyjne przepisy mogą być czasochłonne, dlatego ustal, kiedy będziemy przyrządzać daną potrawę. Niektóre z nich możesz zrobić ze znacznym wyprzedzeniem i następnie zamrozić.
Podczas przygotowywania listy potraw wigilijnych uwzględnij także tradycyjne dania regionalne. Będzie to szczególnie miły gest w stronę seniorów lub gdy na święta przyjeżdżają do nas krewni z innego województwa. W niektórych dużych rodzinach każdy odpowiedzialny jest za przygotowanie jedno dania. W takim przypadku lista potraw jest wręcz obowiązkowa, by uniknąć dublowania się dań i smakołyków.
Przygotowania do świąt wiążą się także z dokładnym, można powiedzieć nawet generalnym, sprzątaniem mieszkania. Jednak w natłoku zajęć kolejne obowiązki mogą okazać przytłaczające i ponad nasze siły. Zatem polecamy posprzątać dom lub mieszkanie wcześniej etapami i zadbać o utrzymanie porządku.
Pamiętaj, że nie wszystko musisz robić samodzielnie. Do części zadań możesz zaangażować domowników tak, by każdy miał swoje obowiązki. Dodatkowo niektóre z nich możesz zmienić w rodzinne spędzanie czasu np. wspólne wybieranie dekoracji, rodzinne pieczenie pierniczków czy lepienie pierogów lub uszek.
Przykładowe menu na święta Bożego Narodzenia
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Na szczęście wiele potraw wigilijnych możesz przygotować z wyprzedzeniem, aby oszczędzić sobie stresu w świątecznym dniu. Oto kilka przykładów dań, które warto przygotować wcześniej:
- barszcz czerwony,
- karp w galarecie,
- pierogi,
- gołąbki,
- krokiety,
- sałatka jarzynowa,
- śledzie,
- kutia,
- makówka,
- pierniczki,
- zupa grzybowa.
Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania potraw wcześniej
Mączne potrawy takie jak pierogi, uszka czy kluski śląskie doskonale nadają się do mrożenia. Po ich przygotowaniu zamroź je od razu. Ułóż je na desce obsypaną mąką i tak włóż do zamrażalnika. Dopiero gdy będą zamrożone można przełożyć je do woreczka lub pojemnika. W ten sposób łatwo unikniesz sklejania się pierogów czy uszek.
Podobnie możesz postąpić w przypadku krokietów i gołąbków, które dobrze mrozić rozłożone pojedynczo, co pozwoli zachować ich kształt. Krokiety możesz zamrozić zarówno z panierką, jak i bez niej. Dodatkowo mrożenie daje możliwość przygotowania świątecznych potraw nawet miesiąc wcześniej.
Gdy potrawy podajesz jedna po drugiej zaopatrz się w kilka mniejszych naczyń żaroodpornych lub foremek silikonowych, by móc jednocześnie podgrzać różne potrawy. Nagrzany piekarnik utrzyma również temperaturę dań, które będziesz serwować później.
Pierniczki oraz ciasto na piernika staropolskiego możesz również przygotować miesiąc wcześniej. Jeśli masz w planach przygotować na święta ciasto z biszkoptem również możesz podzielić jego przygotowanie na etapy. Blaty ciasta biszkoptowego możesz upiec wcześniej. Po przestudzeniu przechowuj je do tygodnia w szczelnym pojemniku lub owinięte folią, by nie wyschły. Masę, polewę i inne dodatki przygotowuj tuż przez złożeniem ciasta.
Chcąc podać na Wigilii tradycyjny barszcz, weź pod uwagę, że samo przygotowanie zakwasu zajmuje od 3 do 7 dni. Na szczęście tutaj większość pracy robi się sama i wystarczy, że włożysz wszystkie składniki do naczynia i odstawisz w ciemne i chłodne miejsce. Gotowanie barszczu najlepiej zostawić na Wigilię, ponieważ świeży będzie najsmaczniejszy.
Świąteczne potrawy takie jak kutia lub makówka po przygotowaniu od razu możesz umieścić w salaterce lub misce, w której będziesz je podawać na wigilijnym stole. Obie potrawy po przygotowaniu owiń folią spożywczą lub przykryj silikonową pokrywką i włóż do lodówki. Mogą tam stać około 2 dni. Przed podaniem najlepiej wyciągnij je z półgodzinnym wyprzedzeniem, by miały temperaturę pokojową.
Wspomniana na samym początku lista potraw może towarzyszyć nam także przez całe święta. Możesz uwzględnić na niej kolejność podawania dań podczas kolacji wigilijnej oraz co podasz na obiad w kolejne świąteczne dni. Taki harmonogram pomoże Ci uniknąć chaosu w kuchni.
Ostatnie przygotowania na Święta
Odpowiednie zaplanowanie prac przed świętami pozwoli Ci na uniknięcie pośpiechu i stresu w Wigilię. Dzięki temu będziesz mógł skupić się na przyjemnych obowiązkach takich jak ozdabianie domu, ubieranie choinki czy nakrywanie stołu. To dobry moment by poczuć atmosferę świąt i rozpocząć spędzanie czasu z najbliższymi. Wspólne dekorowanie czy wykonywanie ozdób świątecznych może stać się nową rodzinną tradycją. Potem zostaje już tylko czekać na przyjście gości, śpiewanie kolęd oraz cieszenie się swoim towarzystwem przy pysznym jedzeniu. By podczas wieczoru potrawy zbyt szybko nie wystygły możesz trzymać je w piekarniku lub ustawić na stole podgrzewacze na świeczki.
Organizacja i przygotowanie Świąt w domu wymaga sporo pracy. Jednak przy dobrym rozplanowaniu poszczególnych prac można to zrobić na spokojnie i bez stresu. Warto również zaangażować domowników do pomocy by wspólnie spędzić ten czas i przy okazji stworzyć własne tradycje.