Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować słodki stół na przyjęcie?

Jak przygotować słodki stół na przyjęcie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Na jakie uroczystości warto przygotować candy bar?
  2. Samodzielnie przygotowany słodki stół
  3. Akcesoria na słodki stół
  4. Dekoracje na słodki stół
  5. Słodycze na słodki stół
  6. Sprawdzone przepisy na słodkości

Słodki stół to coraz częściej spotykana atrakcja na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach rodzinnych. Odpowiednia aranżacja sprawia, że candy bar to nie tylko pyszne słodkości, ale także przykuwający wzrok element wystroju, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Jak samodzielnie przygotować słodki stół na swoje przyjęcie?         

Na jakie uroczystości warto przygotować candy bar?   

Słodki stół to doskonały pomysł na każdą okazję, który sprawdzi się nie tylko jako słodkie menu na przyjęciu weselnym. Będzie też wielką atrakcją podczas chrzcin, komunii, baby shower, urodzin, rocznic, a także imprez tematycznych podczas wieczorów panieńskich lub w trakcie karnawału.

Samodzielnie przygotowany słodki stół

Zanim zaczniemy wybierać konkretne słodycze na słodki stół, należy ustalić kilka kwestii. Najprzyjemniejszą z nich jest wybór motywu przewodniego oraz kolorystyki. Aby wszystko ze sobą współgrało, można – a nawet warto – przygotować sobie tablicę inspiracji.

Następnym krokiem jest określenie, ile gości będzie na przyjęciu. Ułatwi to kalkulację łącznej ilości słodyczy na zaproszoną liczbę gości. Istotne jes,t by wiedzieć, jaką przestrzeń lub część sali możemy zagospodarować oraz jak duży stół mamy do dyspozycji. W przypadku małego stołu przydatne będą piętrowe akcesoria i podwyższenia. Ułatwi to zmieszczenie większej ilości deserów przy zachowaniu estetycznego wyglądu. Dzięki temu candy bar będzie prawdziwą atrakcją wizualną na przyjęciu.

Akcesoria na słodki stół  

Aby jak najlepiej zaprezentować przygotowane słodkości, ważne jest odpowiednie dobranie naczyń i pojemników – najlepiej wybrać te o różnej wysokości. Dzięki temu lepiej wyeksponujemy słodycze, a stół będzie ładnie wyglądał i ułatwi gościom sięganie po poszczególne desery. W czym podawać słodkości? Doskonale nadadzą się półmiski, miski, słoiczki, szerokie kielichy oraz pojedyncze i piętrowe patery. Oprócz tego można wykorzystać specjalne ekspozytory, podstawki, skrzyneczki lub popularną na mediach społecznościowych tablicę na donuty. Aby całości nadać eleganckiego wyglądu, można cześć słodkości przykryć szklanymi kloszami.

Dekoracje na słodki stół 

Jak przygotować słodki stół na przyjęcie – 1

Mimo że desery same w sobie są ozdobą candy baru, warto go udekorować. W ten sposób można nawiązać do wystroju Sali, by całość wyglądała spójnie i ze smakiem. Samodzielne ozdobienie słodkiego stołu nie musi być trudne czy skomplikowane. Wystarczy zacząć od położenia wyprasowanego obrusu. Najlepiej, by był on biały lub kontrastujący z kolorami deserów i słodkości. Pozostałymi elementami dekoracyjnymi mogą być girlandy, banery, wstążki, świece, świeczniki czy wazoniki z kwiatami. Coraz częściej spotykanym trendem jest łączenie słodkiego stołu z girlandą balonów lub balonami wypełnionymi helem z personalizowanym napisem. Jednocześnie warto rozważyć przygotowanie etykiet z nazwami i smakami słodkości. Będą one pełniły podwójną funkcję – dekoracyjną i informacyjną.         

Słodycze na słodki stół

Jakie słodkości najlepiej pasują na słodki stół? Krótko można powiedzieć, że każde. Wykonanie zależy od naszej pomysłowości i kreatywności. Mogą to być czekoladki, trufle, ziemniaczki, lizaki, cake popsy, babeczki, makaroniki, donuty, tartaletki, bezy, mini kawałki ciast oraz deserki w pojemniczkach, takie jak musy, kremy, galaretki. Ważne, by każdy z gości niezależnie od wieku znalazł coś dla siebie. Z tego względu poszczególne słodkości powinny mieć zróżnicowane smaki. Odmienne kształty, formy i domowe dekoracje do ciast tym bardziej przyciągną wzrok gości, którzy chętniej ich spróbują. Warto mieć na uwadze, że im mniejsze porcje, ale większa różnorodność, tym efekt będzie bardziej oszałamiający.  

Sprawdzone przepisy na słodkości

Samodzielne przygotowywanie candy baru nie musi być trudne! Zastanów się, jakie desery umiesz i lubisz przygotowywać. Małe trufle, „Kulki mocy", cake popsy, różnego rodzaju babeczki, kruche ciasteczka czy galaretki w jednorazowych pojemniczkach do finger food jest w stanie przygotować także osoba początkująca.

Jak przygotować słodki stół na przyjęcie – 2

Z powodzeniem można upiec i pokroić na małe kawałeczki brownie, sernika lub inne ulubione ciasto. Podobnie jak wspomniane wcześniej galaretki, można wyeksponować mini deserki, takie jak tiramisu, mus czekoladowy z owocami, panna cotta czy krem cytrynowy lub budyniowy.

W ramach atrakcji dla najmłodszych, oprócz własnych słodkości, można dodać żelki, cukierki, mini waty cukrowe, ciepłe lody i zabawne lizaki.

Samodzielne przygotowywanie słodkiego stołu jest możliwe i może dać całkiem sporo frajdy. W wybieranie kolorystyki oraz słodkości, ich przygotowywanie, zdobienie, a następnie w dekorowanie stołu można zaangażować bliskich, a nawet najmłodszych – szczególnie jeśli to ich impreza urodzinowa.