Ciasteczka z kwiatami
10 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Ciasteczka z kwiatami
Ciasteczka z kwiatami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Miękkie masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z pomocą robota kuchennego i końcówki do ubijania. Dodaj cukier i miksuj nadal, do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy.
W robocie kuchennym zamień końcówkę do ubijania na hak do wyrabiania ciasta.
Następnie stopniowo dosypuj mąkę i cały czas miksuj na średnich obrotach do czasu, aż ciasto zyska jednorodną i gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie się lepić do brzegów misy, z pomocą szpatułki uformuj z niego kulę.
Tak przygotowane ciasto ułóż na kawałku papieru do pieczenia, rozpłaszcz delikatnie, zawiń szczelnie w papier i wstaw do lodówki na 30-45 minut, tak by dobrze się schłodziło i stwardniało. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Schłodzone ciasto umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj do grubości ok 5-6 mm. Jeżeli w trakcie wałkowania ciasto wyraźnie zmięknie, wstaw je ponownie do lodówki na 15 minut. Następnie z ciasta wykrawaj kółka o średnicy ok 6-8 cm.
Na każdym ciasteczku poukładaj listki ziół i płatki jadalnych kwiatów w taki sposób, aby utworzyły fantazyjne i atrakcyjne wizualnie kompozycje.
Ciasteczka przykryj ponownie papierem do pieczenia i bardzo delikatnie wałkuj całość, dzięki czemu kwiaty i zioła zostaną wprasowane w powierzchnię ciastek.
Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni w funkcji z termoobiegiem.
Kiedy ciasteczka zaczną się lekko rumienić po bokach to znak, że są gotowe.
Ostudź je na blaszce lub metalowej kratce. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się bardzo chrupiące.
Dla zachowania chrupkości przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze