Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zbliża się Dzień Kobiet! Z tej okazji prezentuję Wam przepis na szybkie i efektowne ciasteczka, udekorowane kwiatami! Warto przygotować je także bez okazji, by sprawić przyjemność ukochanej osobie lub zaskoczyć przyjaciół.

Składniki

200 g - mąki pszennej tortowej
200 g - masła
60 g - drobnego cukru do wypieków
- świeże zioła i suszone lub świeże płatki kwiatów jadalnych

Opis wykonania

1

Miękkie masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z pomocą robota kuchennego i końcówki do ubijania. Dodaj cukier i miksuj nadal, do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy.

W robocie kuchennym zamień końcówkę do ubijania na hak do wyrabiania ciasta

2

Następnie stopniowo dosypuj mąkę i cały czas miksuj na średnich obrotach do czasu, aż ciasto zyska jednorodną i gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie się lepić do brzegów misy, z pomocą szpatułki uformuj z niego kulę.

Tak przygotowane ciasto ułóż na kawałku papieru do pieczenia, rozpłaszcz delikatnie, zawiń szczelnie w papier i wstaw do lodówki na 30-45 minut, tak by dobrze się schłodziło i stwardniało. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Schłodzone ciasto umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj do grubości ok 5-6 mm. Jeżeli w trakcie wałkowania ciasto wyraźnie zmięknie, wstaw je ponownie do lodówki na 15 minut. Następnie z ciasta wykrawaj kółka o średnicy ok 6-8 cm.

Na każdym ciasteczku poukładaj listki ziół i płatki jadalnych kwiatów w taki sposób, aby utworzyły fantazyjne i atrakcyjne wizualnie kompozycje. 

4

Ciasteczka przykryj ponownie papierem do pieczenia i bardzo delikatnie wałkuj całość, dzięki czemu kwiaty i zioła zostaną wprasowane w powierzchnię ciastek.

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni w funkcji z termoobiegiem. 

5

Kiedy ciasteczka zaczną się lekko rumienić po bokach to znak, że są gotowe. 

Ostudź je na blaszce lub metalowej kratce. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się bardzo chrupiące.

Dla zachowania chrupkości przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych