Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasteczka z kwiatami

Opis wykonania

Zbliża się Dzień Kobiet! Z tej okazji prezentuję Wam przepis na szybkie i efektowne ciasteczka, udekorowane kwiatami! Warto przygotować je także bez okazji, by sprawić przyjemność ukochanej osobie lub zaskoczyć przyjaciół.

Ciasteczka z kwiatami - krok 1

Miękkie masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z pomocą robota kuchennego i końcówki do ubijania. Dodaj cukier i miksuj nadal, do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy.

W robocie kuchennym zamień końcówkę do ubijania na hak do wyrabiania ciasta

Ciasteczka z kwiatami - krok 2

Następnie stopniowo dosypuj mąkę i cały czas miksuj na średnich obrotach do czasu, aż ciasto zyska jednorodną i gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie się lepić do brzegów misy, z pomocą szpatułki uformuj z niego kulę.

Tak przygotowane ciasto ułóż na kawałku papieru do pieczenia, rozpłaszcz delikatnie, zawiń szczelnie w papier i wstaw do lodówki na 30-45 minut, tak by dobrze się schłodziło i stwardniało. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować.

Ciasteczka z kwiatami - krok 3

Schłodzone ciasto umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj do grubości ok 5-6 mm. Jeżeli w trakcie wałkowania ciasto wyraźnie zmięknie, wstaw je ponownie do lodówki na 15 minut. Następnie z ciasta wykrawaj kółka o średnicy ok 6-8 cm.

Na każdym ciasteczku poukładaj listki ziół i płatki jadalnych kwiatów w taki sposób, aby utworzyły fantazyjne i atrakcyjne wizualnie kompozycje. 

Ciasteczka z kwiatami - krok 4

Ciasteczka przykryj ponownie papierem do pieczenia i bardzo delikatnie wałkuj całość, dzięki czemu kwiaty i zioła zostaną wprasowane w powierzchnię ciastek.

Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C w funkcji z termoobiegiem. 

Ciasteczka z kwiatami - krok 5

Kiedy ciasteczka zaczną się lekko rumienić po bokach to znak, że są gotowe. 

Ostudź je na blaszce lub metalowej kratce. W tym czasie nieco stwardnieją i staną się bardzo chrupiące.

Dla zachowania chrupkości przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.