Dynia niejedno ma imię

Żadne inne warzywo nie kojarzy się z jesienią tak jak dynia.

Jej piękny pomarańczowy kolor przyciąga wzrok jak magnes i pobudza kubki smakowe. To niezwykle wdzięczne warzywo doskonale nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.  Nic dziwnego, że coraz częściej pojawia się na stołach Polaków. Jest łatwa w przygotowaniu i za każdym razem zachwyca swoim smakiem, a mnogość odmian pozwala na kulinarne eksperymenty. Sprawdź czy znasz najpopularniejsze i najsmaczniejsze odmiany dyni.

Dynia zwyczajna (polska)

Najpopularniejsza i najczęściej uprawiana w naszym kraju dynia. Charakteryzuje się jasnym miąższem o barwie żółtej lub pomarańczowej. W porównaniu z innym gatunkami miąższ ma delikatny aromat i jest mniej słodki. Dzięki temu polska dynia doskonale nadaje się na przetwory, pikle oraz sosy. Doskonale komponuje się również z daniami wytrawnymi z dodatkiem przypraw o intensywnym smaku i zapachu jak np. imbir lub gałka muszkatołowa. Dynia zwyczajna wyróżnia się wielkością. Dojrzałe okazy mogą ważyć nawet 45 kg.

Dynia Hokkaido

Pochodząca z Japonii, znana również pod nazwami Red Kuri Pumpkin, Orange Hokkaido albo Uchiki Kurima. Bardzo łatwo ją rozpoznać dzięki charakterystycznym kształtom oraz intensywnie pomarańczowej skórce, często wpadającej w czerwień. Skórka dyni Hokkaido jest wyjątkowa nie tylko pod względem barwy. Jako jedyna mięknie podczas gotowania lub pieczenia i może być spożywana razem z miąższem. W przypadku pozostałych dyń obieranie skórki jest konieczne. Miąższ Hokkaido ma słodki, lekko orzechowy posmak i świetnie nadaje się do gotowania, duszenia, prażenia, pieczenia i smażenia. Z powodzeniem można przyrządzać z niej zupy i curry (zarówno słodkie jak i ostre, rozgrzewające lub korzenne), a także musy, ciasta oraz sałatki. Dynie Hokkaido osiągają niewielkie rozmiary – najczęściej mają one ok. 1-2 kg.

Dynia Makaronowa

Podobnie jak Hokkaido również pochodzi z Japonii. Wyróżnia się podłużnym kształtem i żółtą lub żółto-zieloną skórką. Najciekawszym elementem tej dyni jest jej żółty miąższ, który po ugotowaniu z łatwością można rozdzielić na pojedyncze nitki wyglądem przypominające spaghetti. Stąd nazwa dyni. Jest ona bardzo często stosowana jako niskokaloryczny i bezglutenowy zamiennik makaronu. Aby podczas gotowania lub pieczenia ładnie się rozdzieliła, należy nakłuć ją w kilku miejscach i gotować/piec w całości. Delikatny smak dyni pozwala na przygotowanie z niej zarówno łagodnych jak i ostrych potraw. W pełni dojrzała dynia makaronowa waży około 1-1,5 kg, należy jednak pamiętać że miąższ stanowi około połowę jej masy, pozostałą część stanowią pestki i włókna.

Dynia Piżmowa

Można ją spotkać również pod nazwą Butternut. Kształtem przypomina gruszkę, a jej miąższ ma słodki lekko orzechowy smak i kremową konsystencję. Kolor skórki najczęściej jest kremowy, ale w zależności od odmiany może mieć ciemniejszy odcień, w niektórych przypadkach wpadający nawet w brąz. W przeciwieństwie do makaronowej, dynia Butternut ma bardzo małe gniazdo nasienne. Intensywnie pomarańczowy i bezwłóknisty miąższ dzięki swojej konsystencji doskonale nadaje się na musy, puree i zupy. Doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania pieczywa i słodkich wypieków. Przekrojoną na pół dynię można faszerować i zapiekać. Waga jednej dyni to maksymalnie 2,5 kg.

Dynia lunga di napoli

Interesująca dynia pochodząca z Włoch. Kształtem przypomina dużą dynię piżmową. Okazy tego gatunku mogą ważyć nawet 20 kg. Skórka Napoli jest zielona i pięknie kontrastuje z ciemnopomarańczowym miąższem. Po obraniu i usunięciu pestek dynię można spożywać na surowo jako przekąskę, dodatek do sałatek lub w postaci soku.

Dynia Sweet Dumpling

Maleńka dynia, która zachwyca swoim wyglądem. Należy do dyń ozdobnych o silnym żebrowaniu i bardzo grubej kremowo-zielonej skórce. Jednak jako jedyna jest jadalna. Jej miąższ jest niezwykle delikatny, intensywnie pomarańczowy i bardzo słodki. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary dynia najlepiej nadaje się do faszerowania i zapiekania.

Pestki z dyni

Doskonałe jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek, zup czy dań obiadowych. Są bogate w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. Na szczególną uwagę zasługują zawarte w nich związki będące naturalnymi antybiotykami, które wykazują silne działanie przeciwpasożytnicze. Dodatkowo poprawiają libido oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka prostaty.

Olej z pestek dyni

Tłoczony jest z pękatych pestek styryjskiej dyni hodowanej w Austrii. Olej ma ciemnozielony kolor, intensywny aromat i orzechowy smak. Olej tłoczy się na zimno dzieki czemu jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych oraz witamin. Olej stosuje się wyłącznie na zimno. Wysoka temperatura będzie powodowała niekorzystne dla organizmu przemiany chemiczne tłuszczu. Aby podczas przechowywania nie stracić prozdrowotych właściwości oleju należy umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu.