Jak upiec domowy chrupiący chleb?

Jak upiec domowy chrupiący chleb?

Wbrew pozorom, samodzielne przygotowanie i upieczenie domowego, chrupiącego i świeżego chleba na zakwasie wcale nie musi być trudne – wystarczy wykorzystać w pracy robot planetarny, który wykona za nas najcięższą pracę, czyli zagniatanie ciasta chlebowego.

Prosty przepis na chleb – jakich składników potrzebujemy?

Nie ma to jak domowy chleb. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką. Chleb tak wpisał się w nasze codzienne menu, że wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niego dnia. Do wyboru mamy chleby na zakwasie, pszenne, razowe, pełnoziarniste, mieszane oraz chleby z różnymi dodatkami. Świeżość takiego domowego pieczywa utrzymuje się dłużej niż kupionego w sklepie. Dlatego warto zakasać rękawy i upiec chleb w domu. Jak zrobić chleb? Wcale nie potrzeba wielu składników do zrobienia chleba. Trzeba jedynie zarezerwować trochę czasu, jeśli zdecydujemy się na przepis z użyciem drożdży, które muszą wyrosnąć. Do przygotowania prostego, domowego chleba zawsze będziemy potrzebować:

  • domowego zakwasu lub drożdży,

  • mąki (pszennej, żytniej, razowej itp.),

  • wody,

  • odrobinę tłuszczu (oleju/oliwy z oliwek),

  • soli.

Jeśli chcemy upiec chleb z dodatkami, to wówczas musimy zaopatrzyć się w wybrane składniki, np. zioła, suszone pomidory, ziarna słonecznika, ziarna dyni, siemię lniane, mak, sezam, suszone bakalie typu śliwka, żurawina, płatki, otręby itp. Chrupiący, świeży, domowy chleb to wbrew pozorom nic trudnego. W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na chleb z otrębami, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.

chleb orkiszowy, chleb domowy, chleb żytni na zakwasie przepis

Jak zrobić domowy zakwas żytni?

Zakwas to podstawowy składnik chleba, zaraz obok mąki i wody. Pozwala na upieczenie zdrowego i smacznego pieczywa, utrzymującego bardzo długo swoją świeżość. Zakwas do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane – w rzeczywistości to nic trudnego.

Składniki potrzebne do wykonania domowego zakwasu:

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki mąki żytniej

Wykonanie:

  1. Mąkę z wodą mieszamy w szklanym słoiku, przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (najlepsza temperatura to około 25-28 ° C).

  2. W każdym kolejnym dniu powtarzamy kroki: do zaczynu dodajemy znowu 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy.

  3. Po trzech nocach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeżeli planujmy upieczenie chleba, trzeba wyjąć go ok. 12 godzin wcześniej, dokarmić (dokarmianie zakwasu polega na dodaniu takiej samej ilości mąki i wody) i odstawić w ciepłe miejsce – wystarczy temperatura pokojowa.

zakwas do chleba, jak zrobić zakwas do chleba, zakwas na chleb przepis

Jeżeli przez dłuższy czas nie pieczemy chleba, zakwas dokarmiamy raz w tygodniu i po dwunastu godzinach w temperaturze pokojowej z powrotem chowamy do lodówki. Jeśli nie mamy czasu na czekanie na zakwas żytni, wystarczy kupić ten domowy lub użyć suchych drożdży w proszku. Dlaczego warto postawić na zakwas? Chleb jest zdrowszy, ma mniejszy indeks glikemiczny, bardziej syci i dłużej zachowuje swoją świeżość.

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie krok po kroku?

  1. Do dużej miski robota planetarnego dodajemy 200 g zakwasu, 50 ml zimnej wody, 300 g mąki żytniej, 1 łyżeczkę soli i łyżeczkę oliwy z oliwek.

  2. Włączamy program do wyrabiania ciasta za pomocą specjalnego haka i czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą i dość kleistą masę; zaczynamy od powolnego ruchu mieszadeł, stopniowo zwiększając prędkość.

  3. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.

  4. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną opcją pieczenia 4D w temperaturze: przez pierwsze 10 minut 200° C, kolejne 10 minut 190° C i pozostałe około 40 minut w temperaturze 180° C.

  5. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do pieczenia.

optimum, chleb, przepis na chleb

Wyrabianie ciasta chlebowego – podstawowe błędy

Błędy przy wyrabianiu ciasta chlebowego nie są nieuniknione – sprawdź, jak ich nie popełniać. Musisz pamiętać o kilku wskazówkach:

  • Im więcej mąki pszennej w chlebie, tym dłuższego wymaga on wyrabiania. W cieście chlebowym z mąki pszennej podczas wyrabiania uwalniany zostaje gluten, który odpowiada za strukturę chleba.

  • Ciasto na chleb musi być bardzo dobrze wyrobione, co za pomocą pracy własnych rąk może okazać się czasochłonne i męczące, dlatego lepiej postawić na robot o mocy 1000 W. Do wyrabiania ciasta chlebowego idealnie sprawdzi się robot planetarny Bosch OptiMUM.

  • Ciasto musi wyrosnąć, dlatego najlepiej wyrabiać je w stalowej misce o dużej objętości.

  • Zbyt krótkie wyrastanie końcowe chleba i zbyt szybkie rozpoczęcie pieczenia powoduje pękanie skórki pieczywa. Jak poznać, że ciasto już wyrosło? Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

  • Chleb wstawiamy do nagrzanego już piekarnika, nigdy do zimnego! Chleb w niewystarczająco podgrzanym piekarniku, po prostu wyschnie.

  • Kwaśny smak chleba – są dwie podstawowe przyczyny takiego problemu: do ciasta zostało dodane zbyt dużo drożdży lub ciasto zbyt długo wyrastało.

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kromki chleba rozpocznij przygodę z domowymi wypiekami. Jeżeli raz spróbujesz samodzielnie upiec chleb i porównasz go z pieczywem ze sklepowych półek, na pewno zauważysz różnicę. To łatwiejsze niż Ci się wydaje!