- Jak zrobić biszkopt?
- Przepis na biszkopt w robocie kuchennym
- Przepis na biszkopt – składniki
- Biszkopt bezglutenowy
Tradycyjny biszkopt ma bardzo wiele zastosowań. Najczęściej oczywiście służy jako baza to przygotowania pięknych, fantazyjnie zdobionych tortów przekładanych smakowitymi kremami. Lista składników jest nieskomplikowana i krótka, jednak biszkopt ma wśród adeptów domowego cukiernictwa opinię trudnego ciasta, które nie wybacza niemal żadnych błędów.
Na szczęście nie jest tak, że w trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego na każdym kroku czają się pułapki i problemy, które mogą zniweczyć nasze starania. W praktyce wszystkie potencjalne problemy możemy wyeliminować korzystając z pomocy robota kuchennego, który bez trudu wykona najtrudniejsze czynności i biszkopt na pewno się uda. Wystarczy, że zastosujesz kilka porad zawartych w tym artykule, aby za każdym razem cieszyć się stuprocentowo udanym wypiekiem. Poznaj nasz przepis na biszkopt do tortu i za każdym razem ciesz się udanym przyjęciem!
Jak zrobić biszkopt?
Prawdziwy biszkopt to ciasto, do którego nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Właśnie z powodu braku tych wspomagaczy przygotowanie biszkoptu może sprawić problemy, ponieważ w trakcie pieczenia biszkopt urośnie jak należy tylko w przypadku przygotowania na wcześniejszym etapie idealnie ubitej piany z białek jaj.
Właśnie dlatego, jeżeli chcesz bez stresu przygotować idealny biszkopt, najłatwiej będzie skorzystać z dobrego robota kuchennego, najlepiej takiego z funkcją ubijania piany z białek. Ubijanie perfekcyjnej piany jest dość trudne, ponieważ zadbać musisz o to, by białka były ubite na sztywno, ale zarazem pilnować, by ich nie przebić – w takim wypadku piana się zwarzy i oddzieli się od niej duża ilość wody. Roboty kuchenne z funkcją ubijania piany mają wbudowane specjalne liczniki czasu, które kończą pracę robota w idealnym momencie. Dużą zaletą robota kuchennego w procesie ubijania jajek na pianę jest fakt, że prędkość pracy, czyli obroty ubijaczki można ustawić bardzo precyzyjnie.
Jeżeli dysponujesz tylko ręcznym, prostym mikserem, zwróć uwagę na następujące szczegóły:
-
Na samym początku miksuj białka przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
-
Kiedy zacznie się tworzyć piana o dużych okach, zmniejsz prędkość pracy miksera na średnią i kontynuuj pracę obserwując, jak zmienia się konsystencja piany.
-
Kiedy piana zacznie nabierać sztywnej konsystencji, a na jej powierzchni formować będą się wyraźne smugi, zacznij dodawać cukier, ale tylko małymi porcjami.
-
Po krótkim czasie piana powinna zmienić barwę na jasno białą, a jej powierzchnia z matowej i pełnej bąbelków zamieni się w błyszczącą i jednolitą. To dobry znak!
-
Taką pianę z białek miksuj dalej do czasu, aż zgęstnieje na tyle, że nie będzie się przelewać i pozostanie na miejscu nawet wtedy, kiedy odwrócisz naczynie z nią do góry nogami.
Przepis na biszkopt w robocie kuchennym
Ciasto biszkoptowe warto zatem przyrządzać z pomocą robota kuchennego. Odpowiednio zmiskowane białka, a następnie bardzo delikatny proces mieszania sztywnej piany z pozostałymi składnikami poskutkuje biszkoptem, który po upieczeniu będzie bardzo delikatny, dobrze wyrośnięty, a zarazem stabilny i wystarczająco mocny, by utrzymać nawet kilka pięter tortu.
Do tego celu polecamy wypróbowanie robotów kuchennych Bosch z serii OptiMUM z wbudowaną wagą i serią inteligentnych programów. Z ich pomocą zminimalizujesz ryzyko niepowodzenia, a robot całą trudną część pracy wykona w zasadzie automatycznie. Jedynie wmieszanie mąki w ostatnim etapie wykonać będzie trzeba ręcznie.
Przepis na biszkopt – składniki
Lista składników ciasta biszkoptowego jest krótka i prosta. Sekret tkwi jednak w ich jakości. Zdecydowanie polecamy zainwestowanie w zakup organicznych jajek, które są najsmaczniejsze i mają zwykle wpływ na ładniejszy kolor gotowego ciasta. Można zatem stwierdzić, że zaraz po sprzęcie w postaci robota kuchennego najważniejsze są dobre jajka. Dowiedz się, jak upiec biszkopt, który zachwyci gości!
Do przygotowania biszkoptu o średnicy około 24 cm, który wystarczy na dwa grubsze lub trzy cieńsze blaty do tortu, przygotuj następujące składniki:
-
jajka – 6 sztuk
-
mąka pszenna – 6 łyżek
-
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
-
drobny cukier do wypieków – 12 łyżek
-
szczypta soli
-
cukier waniliowy
Idealnie ubita piana z białek
-
Białka jaj umieść w misie robota kuchennego z końcówką do ubijania.
-
Dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać na najwyższych obrotach.
-
Po kilkudziesięciu sekundach zmniejsz obroty na średnie i ubijaj do czasu, aż piana zacznie sztywnieć, a na jej powierzchni pojawia się regularne smugi.
-
Miksuj dalej stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy.
-
Masa stopniowo powinna zmienić wygląd z matowej i pełnej malutkich pęcherzyków, na błyszczącą o śnieżnobiałej barwie.
-
Pod koniec ubijania zmniejsz obroty na minimalne i dodaj żółtka. Wymieszaj krótko.
-
Na koniec już bez pomocy robota, wsypuj stopniowo mąkę i mieszaj powoli szpatułą do momentu połączenia się składników.
-
Piekarnik włącz w programie grzania góra+dół i ustaw temperaturę 170 st C.
-
Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównaj masę i włóż do piekarnika na około 30-35 minut.
-
Biszkopt jest gotowy, kiedy przechodzi bez zarzutu test „suchego patyczka”.
Co zrobić, aby biszkopt nie opadł?
-
Jeżeli masz taką możliwość, włącz w piekarniku termoobieg.
-
Pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia.
-
Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozostaw w nim biszkopt na 3-4 minuty.
-
Następnie zaraz po wyjęciu upuść ciasto (jeszcze w formie) na blat lub na podłogę z wysokości około 30 cm.
-
Przestudź ciasto przez minimum 30 minut zanim wyjmiesz go z formy. Tak upieczesz biszkopt, który nie opada.
Biszkopt bezglutenowy
Udany biszkopt bezglutenowy to nie jest niewykonalne zadanie. Tak jak już wspomnieliśmy wcześniej, największą tajemnicą udanego biszkoptu jest perfekcyjna piana z białek. Niestety bardzo ważną rolę w kontekście konsystencji ciasta pełni mąka. Używana w podstawowej wersji przepisu mąka pszenna zawiera gluten, który dodatkowo wzmacnia strukturę ciasta i powoduje, że po upieczeniu nie opada ono w zauważalny sposób. Sytuację tą można by porównać do sufletów, które zawsze po upieczeniu przynajmniej częściowo opadają ze względu na naturalne właściwości jajek. Należy się zatem spodziewać, że biszkopty oparte na mąkach bezglutenowych czy na mielonych orzechach (np. mąka migdałowa) po upieczeniu mogą lekko opaść i nie będzie to nasza wina. Możesz także wykorzystać mąkę kukurydzianą, jednak sprawia ona, że biszkopt jest suchy, dlatego warto dodać do ciasta olej.
Biszkopt na tort to niepozorne, z pozoru proste ciasto, które potrafi zaskoczyć. Warto starannie go przygotować, by pięknie wyrósł i smakował wyśmienicie. Puszysty biszkopt przełożony kremem z dodatkiem owoców będzie zarówno tortem urodzinowym, jak i niedzielnym deserem – to ciasto na każdą okazję!