Aquafaba dosłownie zmieniła życie wielu osób, zwłaszcza tych na diecie wegańskiej i z alergią na jajka. Nie jest to żaden magiczny składnik, a po prostu woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Gdy okazało się, że ubija się równie dobrze co białka jaj, stała się podstawowym składnikiem wielu wegańskich przepisów. Jak ją przygotować i do czego użyć? Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.
Co to jest aquafaba?
Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Jeśli zostały zachowane odpowiednie proporcje wody do nasion, nie trzeba dodatkowo jej obrabiać lub przygotowywać. Wystarczy podczas odcedzania cieciorki zebrać pozostały płyn do naczynia lub słoika. W przypadku, gdy wody podczas gotowania będzie zbyt dużo, po odcedzeniu można ją zredukować, by była gęstsza. Dzięki temu będzie się lepiej ubijać.
Smak i zapach aquafaby jest specyficzny i dla niektórych może być nieprzyjemny. Jednak po procesie obróbki – gotowaniu lub pieczeniu – zapach i smak zanika.
Jeśli aquafaba nie jest wykorzystywana od razu, należy ją szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. W warunkach chłodniczych można ją przechowywać do 5 dni.
Jest też jeszcze jeden sposób pozyskania aquafaby – to zalewa z ciecierzycy w puszce. Oba płyny charakteryzują się takimi samymi właściwościami i są stosowane jako zamiennik jaj. 3 łyżki aquafaby odpowiadają jednemu jajku.
Możliwość ubicia sztywnej piany wykorzystywana jest w wegańskich przepisach na ciasta, ciasteczka, placuszki, omlety oraz musy.
Ubijanie aquafaby
Przygotowanie piany z aquafaby nie jest trudne. Jednak należy pamiętać o kilku zasadach.
1. Przede wszystkim miska lub naczynie, w którym będzie ubijana aquafaba musi być czyste i suche. Tłuszcz uniemożliwia ubicie sztywnej piany. Z tego względu nie dodaje się do niej również żadnych olejków i aromatów.
2. Przed ubiciem do aquafaby dodaje się szczyptę soli.
3. Następnie ubija się ją co najmniej 5 minut.
4. Gdy będzie sztywna, można zacząć dodawać cukier. Należy robić to stopniowo po łyżce. Wrzucenie całej ilości cukru na raz może spowodować opadnięcie piany.
Co zrobić z aquafaby?
Możliwości wykorzystania wody po ciecierzycy jest wiele. Poza przygotowaniem bezjajecznej bezy, najczęściej dodaje się ją do różnego rodzaju wypieków. Dzięki aquafabie osoby eliminujące jaja z diety mogą delektować się delikatnymi makaronikami, puszystą i lekką bezą czy brownie. Aquafaba równie dobrze sprawdzi się podczas robienia deserów, musów a nawet lodów. W wersji wytrawnej nada się do przygotowania ciasta na placuszki i naleśniki. Dla wielu sporym zaskoczeniem może być majonez z aquafaby.
Ciasto z aquafabą
Pieczenie z dodatkiem aquafaby może być łatwe i przyjemne. Nie zawsze trzeba ją ubijać. Płyn zastępuje jaja niezależnie od formy dodanej do ciasta. Do pysznego i prostego ciasta wystarczy przygotować mąkę, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia no i oczywiście aquafabę. Następnie łączy się w miskach suche i mokre produkty. Kolejnym krokiem jest połączenie ze sobą wszystkich składników ciasta. Dodatkowo można zdecydować się na sezonowe owoce, ulubione orzechy lub czekoladę. Na podobnej zasadzie można przygotować ciasto marchewkowe.
Mus czekoladowy z aquafaby
Tradycyjny mus czekoladowy przygotowuje się z ubitych białek, żółtek oraz roztopionej czekolady. Dzięki aquafabie jaja nie są konieczne, by delektować tym czekoladowym przysmakiem. Początek przygotowania musu jest podobny w obu wariantach – należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie aquafabę ubija się ze szczyptą soli, a gdy będzie sztywna, dodaje się stopniowo cukier oraz przestudzoną czekoladę. Mus najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Aquafaba to produkt nie tylko dla alergików i wegan. Jeśli jeszcze nie próbowałeś wykorzystać tego składnika w swoich kulinarnych eksperymentach, wypróbuj jeden z powyższych przepisów – nie pożałujesz!