Mus czekoladowy
6 porcje
60 min
Średnie
Delikatna przyjemność połączona z intensywnym smakiem. To nie może być nic innego niż mus czekoladowy!
Składniki
300 g czekolady 70%
6 jajek
2 łyżka soku z pomarańczy
1/2 szt. papryczki chili
20 ml koniaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
371.3 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
17.9 g
Błonnik
11.8 g
Białko
0.1 g
Sól
0.3 g
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do kąpieli wodnej wstawiamy misę z robota i rozpuszczamy masło.
Dodajemy pokruszoną na małe kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Wlewamy koniak i sok z pomarańczy oraz dodajemy drobno posiekane papryczki chili.
Misę układamy na robocie, włączamy wolny bieg i dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łyżce ubitych białek.
Porada
Przed przelaniem musu do salaterek opłucz ich wnętrze zimną wodą.
Gdy połączymy wszystkie składniki, przelewamy masę do salaterek i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
Gotowy mus podajemy z plasterkiem pomarańczy.
Komentarze