Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają jajka?

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają jajka?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jajka – składniki odżywcze
  2. Jajka – wartości odżywcze
  3. Jajka na miękko, na twardo, a może jajecznica?

Jajka od lat są podstawą wielu kuchni na całym świecie. To nie tylko wszechstronny składnik kulinarny, ale też prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Co prawda był czas, kiedy ich reputacja ucierpiała z powodu obaw związanych z cholesterolem, jednak to już za nami. Najnowsze badania naukowe rzucają nowe światło na ich wpływ na zdrowie. W artykule przyglądamy się bliżej właściwościom odżywczym jajek i potencjalnym korzyściom zdrowotnym. Dowiedz się, czy jajka są zdrowe.

Jajka – składniki odżywcze

Zastanawiasz się, co ma jajko w środku? Wyjaśniamy!

Już teraz możemy zdradzić, że są one doskonałym źródłem białka. Powiemy nawet więcej: białko jaja kurzego jest uważane za wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w idealnych proporcjach. Jajka sprzyjają rozbudowie masy mięśniowej, co ucieszy osoby pracujące nad sylwetką.

Jakie właściwości mają jajka? Umożliwiają one utrzymanie dobrego wzroku. To zasługa obecności luteiny – poprawiającej widzenie oraz pomagającej zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Inną zaletą luteiny jest ochrona oczu przed promieniowaniem UVA, a także UVB.

Dlaczego jajka są zdrowe? Jednym z powodów jest to, że zawierają zarówno nasycone, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym korzystne dla zdrowia kwasy omega–3. Zależy Ci na zdrowym sercu? Jedz jajka w dowolnej postaci – nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają bowiem obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększyć poziom „dobrego” (HDL).

A jakie witaminy są w jajku? Znajdziesz ich tam cały szereg: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B. W składniku kulinarnym z żółtym środkiem i białą otoczką znajdują się też minerały, takie jak: fosfor, potas wapń, sód, żelazo, miedź, magnez, cynk oraz selen.

Czy jajka obniżają poziom cukru we krwi? Mamy dobrą wiadomość: tak. To oznacza, że dostarczasz wraz z nimi odpowiednią ilość białka, a przy tym nie odczuwasz głodu przez dłuższy czas.

Przeczytaj artykuł: Co można zrobić z jajek?

Jajka – wartości odżywcze

Dlaczego warto jeść jajka? Jedno średnie jajko waży ok. 56 g i dostarcza ok. 80 kcal. Znając tę wartość, łatwo wprowadzić jajka do jadłospisu – 60 kcal pochodzi z żółtka, a 20 kcal z białka. Posiłki z jajkami w roli głównej są bardzo sycące. Dla przykładu: omlet z kilku jajek zapewni Ci uczucie sytości przez dłuższy czas niż zjedzona w pośpiechu słodka drożdżówka czy zwykłe kanapki.

Jajka

Czy jajka są zdrowe? Ile jajek jeść dziennie?

Najnowsze badania wskazują, że spożywanie jajek w umiarkowanych ilościach nie ma negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Oczywiście mówimy tu o większości zdrowych osób. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia, zaleca spożywanie do 10 jajek tygodniowo. Uśredniając, bezpieczne i nieobciążające dla organizmu będzie więc spożywanie 1–2 jajek dziennie. Zauważ też, że obecność lecytyny w jajkach pomaga neutralizować zgubny wpływ „złego” cholesterolu. Osoby z chorobami serca, cukrzycą lub innymi schorzeniami powinny skonsultować się w tej kwestii z lekarzem. Ustalenie indywidualnego limitu będzie tu pomocne.

Zobacz też: Jak przechowywać jajka?

Jajka na miękko, na twardo, a może jajecznica?

Jajka są na tyle uniwersalnym produktem, że możesz jeść je na wiele różnych sposobów. W jakiej postaci jajka są najzdrowsze? Każda z nich ma swoje zalety”

  • jajka na miękko są lekkostrawne, a dodatkowo zachowują najwięcej wartości odżywczych.
  • jajka na twardo cechują się wygodą przygotowania i są bardzo łatwe do przechowywania. Niestety podczas długiego gotowania tracą one część witamin i minerałów.
  • z kolei jajecznica jest wyjątkowo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Czy jajecznica jest zdrowa? Tak! Miej jednak na uwadze, że dodatek tłuszczu zwiększa jej kaloryczność.

Jajka na miękko, na twardo, a może jajecznica

Jak ugotować idealne jajka w koszulkach? Sprawdź koniecznie!

Czy codzienne jedzenie jajek jest zdrowe? W naszym artykule staraliśmy się udowodnić, że tak właśnie jest. Jajka są wypełnione aż po brzegi cennymi substancjami odżywczymi. Wpływają one pozytywnie m.in. na mięśnie, pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi i pomagają zadbać o stan oczu. Co więcej, dania z udziałem jajek praktycznie nie mają, jak się znudzić – jajka na miękko, na twardo, omlet czy klasyczna jajecznica to tylko niektóre z pysznych propozycji.