Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przechowywać jajka?

Jak przechowywać jajka?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Chłodne miejsca
  2. Czas przechowywania
  3. Aromaty
  4. Okrągły koniec na górze
  5. Mrożenie

 Jajka to produkt bardzo zdrowy, pełen składników mineralnych i białka. Aby jednak zachowały one swoje cenne wartości, należy dbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Chłodne miejsca

Jajka należy przechowywać przede wszystkim w warunkach chłodniczych. Już pokojowa temperatura zmniejsza bowiem ich trwałość, najlepiej więc przechowywać jajka w lodówce. Warto zapamiętać, że powinno się je wyciągać z lodówki tuż przed użyciem, a jeśli zostaną ogrzane do temperatury pokojowej, nie powinno ich się ponownie wkładać do lodówki, gdyż różnica temperatury zachwieje naturalną wewnętrzną ochronę jaj.

Czas przechowywania

Oczywiście, oprócz lodówki, można zdecydować się na miejsca chłodne, suche i ciemne, w których temperatura nie przekroczy 12 stopni. Jednakże jajka tak przechowywane nie powinny leżeć dłużej niż 14 dni, ze względu na ich walory odżywcze. Jeśli chodzi o przechowywanie jaj w lodówce, czas ten wydłuża się nawet do 4-5 tygodni.

Aromaty

Jajka powinny być przechowywane z dala od mocno aromatycznych produktów, takich jak czosnek, cebula, ser czy owoce cytrusowe. Jaja są bardzo wrażliwe na takie aromaty i nimi przesiąkają, dlatego też powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Dlatego warto pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu produktów w lodówce. Dzięki specjalnemu systemowi utrzymania świeżości VitaFresh w lodówkach marki Bosch każdy składnik ma swoje miejsce - mięso, owoce czy warzywa są w specjalnych komorach z najoptymalniejszą dla nich temperaturą. Również jajka powinny być przechowywane w odpowiednim miejscu w lodówce, dzięki czemu każdy produkt zachowuje maksymalną świeżość przed długi czas.

Okrągły koniec na górze

Wbrew pozorom, na wydłużenie świeżości jajek, wpływa nawet to, którym końcem są ułożone do góry. Każdy z nas wie, że jeden koniec jajka jest nieco bardziej zaokrąglony, a drugi spiczasty. To właśnie w okrągłej części jaja, która zawsze powinna być ułożona do góry, znajduje się komora powietrzna, dzięki której można przedłużyć świeżość jajek.

Mrożenie

Jajka można również mrozić - wystarczy, że pozbędziemy się skorupek. Bez obaw można mrozić zarówno całe jajo, jak osobno żółtko i białko. Należy jednak pamiętać o tym, że jajka muszą być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach.