- Lista zakupów – czy warto ją robić?
- Jak zaplanować zakupy spożywcze?
- Co warto mieć w lodówce?
- Listy zakupów przy okazji świąt
- Codzienne zakupy
- Zdrowe zakupy na cały tydzień
Chodzisz na zakupy z gotową listą zawierającą spis potrzebnych artykułów, czy może spontanicznie wchodzisz do sklepu i bez przemyślenia bierzesz to, na co masz ochotę? Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to koniecznie przeczytaj ten artykuł i przemyśl, czy dobrze robisz – być może zjadasz za dużo i jesteś w grupie ryzyka otyłości i innych chorób. A jeżeli już korzystasz z listy zakupów, mimo to przeczytaj ten tekst – może jeszcze bardziej usprawnisz swoje decyzje zakupowe.
Lista zakupów – czy warto ją robić?
Lista zakupów to oszczędność. Czasu – bo nie biegasz po sklepie między alejkami, zastanawiając się, czy masz wszystko, co potrzebne. Nie wracasz raz po raz do miejsca, w którym już byłeś, bo nagle przypomniało Ci się coś jeszcze. Jedyny czas, jaki poświęcasz, to ten podczas przygotowywania listy zakupów i podjechania do sklepu po konkretne produkty. Zrobienie listy sprawi, że kupisz wszystko, co potrzebne i nic więcej.
Oto druga korzyść z robienia listy zakupów – ekonomiczna. Kupujesz to, czego Ci potrzeba, czego akurat w domu zabrakło – nie kuszą Cię promocje i rabaty, które atakują z każdej strony. Dzięki liście zakupów po wyjściu ze sklepu nie masz ani niedosytu, ani wyrzutów sumienia z powodu kupienia zbyt wielu produktów. Nie kupisz także dodatkowych słodyczy, które potem będą wołać do Ciebie z szafki.
Po trzecie, lista zakupów to spokojna głowa – nasze mózgi i tak już są dość przeciążone codziennie napływającymi do nich w nadmiarze informacjami. Tam, gdzie masz możliwość – odciążaj układ nerwowy, a zredukujesz poziom stresu.
Jak zaplanować zakupy spożywcze?
Najlepszym sposobem na zrobienie przemyślanych zakupów spożywczych jest przede wszystkim rozplanowanie najbliższych dni pod kątem posiłków. Jeśli wiesz, co będziesz jeść i co chcesz ugotować – lista „tworzy” się sama. Wystarczy tylko spisać produkty, których potrzebujesz, a których nie masz w domu albo które już się kończą – wówczas nic Cię nie zaskoczy podczas gotowania. Na listę zakupów możesz też wpisać produkty dodatkowe, które co prawda nie przydadzą się w najbliższym czasie (kilku dni), ale być może okażą się być w promocji, a będą i tak potrzebne niebawem. Jeśli masz gdzie przechować takie produkty i nie ma ryzyka, że się przeterminują – warto mieć je zanotowane i w razie okazji od razu je zakupić. Najważniejsze są jednak bieżące potrzeby i na tych warto się skupić podczas tworzenia listy zakupów.
Co warto mieć w lodówce?
W lodówce przechowujemy najwięcej produktów spożywczych, a szczególnie te, które na co dzień wykorzystujemy. Warto więc odpowiednio podejść do zakupów i ich organizacji w lodówce. Zacznijmy od tego, co trzymamy w lodówce. Są to przede wszystkim mięsa i ich przetwory, produkty mleczne, czasami soki i napoje, a także owoce i warzywa. Podstawową zasadą dotyczącą organizacji artykułów spożywczych w lodówce jest sprawdzanie daty ich ważności. Róbmy to przynajmniej raz w tygodniu, a jeszcze lepiej raz na kilka dni. Sprawdzajmy daty przydatności produktów do spożycia już w sklepie, ale także kontrolujmy je na produktach, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko wyrzucenia żywności i zmarnowania jej oraz pieniędzy. Jak jeszcze można zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności? Utrzymywać czystość w lodówce!
Przeczytaj artykuł: Jak utrzymać czystość w lodówce.
Warto pamiętać, że dzięki planowaniu i nierobieniu dużych zapasów także możemy zmniejszyć marnotrawienie jedzenia. Jeśli nie masz pewności, czy zaplanowaną skomplikowaną potrawę uda Ci się ugotować w ciągu kolejnych trzech dni, nie kupuj do niej produktów – zrób to wtedy, gdy będziesz na pewno mieć czas.
Sprawdź jak trzykrotnie przedłużyć świeżość owoców i warzyw!
Na koniec – pomyśl o nowoczesnych technologiach. Aplikacja do zakupów albo specjalna kamera do zamontowania w lodówce – to wcale nie informacje z przyszłości, te ułatwienia już są w zasięgu Twojej ręki!
Listy zakupów przy okazji świąt
Jak powinno wyglądać przygotowywanie listy zakupów na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc? Bardzo podobnie, jak w dni powszednie! Przede wszystkim musimy zaplanować świąteczne potrawy, które mają pojawić się na stole. Gdy już będziesz mieć ukończoną listę planowanych potraw, spójrz na przepisy na te dania. Porównaj składniki w przepisach z tym, co już masz w domu i nanieś na listę brakujące produkty. Kup tyle, ile będziesz potrzebować, ewentualnie z minimalną nadwyżką. Nie ma potrzeby robić tu dużych zapasów, ponieważ dostęp do produktów spożywczych jest obecnie niemal nieograniczony.
Codzienne zakupy
Są pewne produkty, które niemal z dnia na dzień są wykorzystywane i które trzeba kupować w zasadzie codziennie. Tych nie musisz nanosić na listę, skoro kupujesz je regularnie i będziesz o nich pamiętać. Ale może warto wypracować w ich kwestii także pewien nawyk – na przykład kupowania zawsze w tym samym miejscu (przykładowo – chleb w ulubionej piekarni, wędliny czy ryby u zaufanego dostawcy, który zapewnia wysoką jakość). Dzięki temu, że będziesz wiedzieć, w którym miejscu konkretnie i kiedy są świeże dostawy – będziesz mieć pewność, że wykorzystasz świeży produkt do końca.
Zdrowe zakupy na cały tydzień
To część artykułu przeznaczona dla osób, które nie mają czasu na robienie zakupów codziennie lub co drugi dzień i kupują raz w tygodniu. Takie duże tygodniowe zakupy także wymagają pewnej logistyki i przemyślenia. Jednak tutaj zasady są bardzo podobne do tych wcześniejszych. Zaplanuj przynajmniej główne posiłki, które będziesz przygotowywać na przestrzeni tygodnia. Ustal składniki do tych dań i nanieś na listę zakupów to, czego Ci brakuje.
Kup zdrowe przekąski, które możesz długo przechowywać, np. orzechy lub batony proteinowe. Najważniejsze jednak to kontrolowanie dat przydatności produktów do spożycia – rób to już na etapie zakupów, w sklepie. Sięgaj po różne opakowania produktu i porównaj daty – często artykuły z nowszej partii są ułożone za pierwszym rzędem danego produktu w sklepie, podczas gdy jeśli sięgniesz po pierwsze opakowanie z półki – może się okazać, że jest bliskie terminu przydatności do spożycia. Kontroluj daty także w domu, na przykład w połowie tygodnia.
Podchodź do planowania i kupowania odpowiedzialnie – nie trać niepotrzebnie pieniędzy na żywność, która się zmarnuje. Nie trać też zdrowia przez nieprzemyślane działania, bowiem stara żywność może jeszcze gorzej wpłynąć na Twój organizm niż jedzenie wysoko przetwo