Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

6 przepisów na zimowe zupy rozgrzewające

6 przepisów na zimowe zupy rozgrzewające
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Krem z dyni z imbirem
  2. Rozgrzewająca zupa meksykańska – fiesta smaków
  3. Zupa cebulowa – francuski klasyk na chłodne dni
  4. Zupa zimowa – przepis na szybki i pyszny posiłek

Aromatyczna zupa zimowa to same korzyści: rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych i wspomaga układ odpornościowy. W artykule przedstawiamy 6 pomysłów na to danie: od klasyków po egzotyczne smaki. Znajdź swój ulubiony przepis!

Krem z dyni z imbirem

Kiedy myślisz zupa rozgrzewająca, widzisz przed oczami miskę parującego kremu z dyni? To jedna z najlepszych propozycji na ciepłe danie w okresie jesienno-zimowym. Jak przygotować krem z dyni z imbirem krok po kroku? Które dodatki wybrać? Kiedy serwować? Oto nasza sprawdzona receptura.

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 400 ml gotowego bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek
  • prażone pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Na dobry początek przekrój dynię na pół i usuń pestki za pomocą łyżki. Następnie obierz ją obieraczką, pokrój w kostkę i odłóż.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek, przygotuj imbir.
  3. Na patelni z oliwą zeszklij cebulę. Dodaj imbir oraz czosnek i podsmażaj wszystko jeszcze przez chwilę.
  4. Dodaj bulion i dynię. Gotuj to wszystko do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Teraz już tylko zmiksuj całość na gładki krem, dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku. Serwuj z prażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z dyni z imbiremRozgrzewającą zupę dyniową możesz też podawać z innymi dodatkami np.: prażonymi migdałami, orzechami włoskimi, ziołowymi grzankami oraz groszkiem ptysiowym.

Sprawdź: Znajdź idealny dla siebie blender ręczny.

Rozgrzewająca zupa meksykańska – fiesta smaków

Choć krem z dyni ma nutkę imbirowej ostrości, to Ty szukasz bardziej wyrazistych smaków? Sprawdź nasz przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską. Do jej przygotowania będziesz potrzebował mięsa mielonego, bulionu, sosu pomidorowego oraz dodatków m.in.: chili, aromatycznej kolendry, soczystej kukurydzy i czerwonej fasoli. Te przyprawy rozgrzeją Cię do czerwoności. Zupa meksykańska jest bardzo sycąca, dlatego sprawdzi się w formie samodzielnego obiadu lub pożywnej kolacji.

Szukasz innych egzotycznych smaków? Zainspiruj się: .Zupa tajska.

Zupa cebulowa – francuski klasyk na chłodne dni

To kolejna pyszna zupa – rozgrzewająca, a dodatkowo wspomagająca układ odpornościowy. Po prostu idealna na zimę. Jak przygotować ją w wersji klasycznej i z czym podawać? Sprawdź nasze podpowiedzi!

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 500 ml dowolnego buliony
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • tymianek, ziele angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • starty żółty ser
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, a następnie smaż na maśle (na małym ogniu) przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę tymianku i parę kulek ziela angielskiego – całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut. Następnie zwiększ ogień, dodaj wino i gotuj, aż ciecz prawie w całości wyparuje. Kolejny krok to wlanie bulionu, przyprawienie do smaku i gotowanie przez około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z grzankami oraz startym serem.

Rozgrzewająca zupa cebulowa z grzankamiCebulowa zupa zimowa doskonale smakuje też z listkami świeżego majeranku oraz kawałkami bagietki zapieczonej z serem.

Zupa zimowa – przepis na szybki i pyszny posiłek

Konkluzja jest prosta: zupa rozgrzewająca to danie uniwersalne i praktyczne. Sprawdzi się jako pożywne śniadanie, szybki obiad czy ciepła kolacja. Co więcej, jeśli jesteś zabiegany i nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz ją przygotować na kilka dni. To też świetny sposób na dodatkowe nawodnienie zimą, kiedy często zapominamy o regularnym piciu. W tym akapicie przedstawiamy kolejne 3 pomysły na zupy zimowe: od polskiej klasyki po azjatyckie smaki. Zainspiruj się!

1. Polskie zupy zimowe 

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z zupami, zacznij od tradycyjnej pomidorowej. Jest sycąca, a do tego możesz podawać ją z różnymi rodzajami makaronu – od kokardek po literki. Docenią to na pewno najmłodsi domownicy. Najłatwiej przygotować ją na bazie dobrej jakości passaty pomidorowej i bulionu. Na koniec dodaj śmietanę i przypraw do smaku.

Chcesz mieć pewność, że Twoja zupa pomidorowa nie zwarzy się? Zamiast kwaśnej śmietany wybierz tę w wersji słodkiej np. 30%. Dodatkowo przełamie ona kwaskowatość pomidorów.

2. Zupa krem zimowa w jeszcze jednej odsłonie

Czas na trochę inną propozycję: aksamitną zupę pieczarkową. Jak ją przygotować? Na początek podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pokrojone ziemniaki i pieczarki. Całość zalej bulionem, gotuj przez około 30 minut. Na koniec zmiksuj za pomocą blendera i dopraw do smaku (wystarczy sól i pieprz!).

Zupa zimowa w tej odsłonie doskonale smakuje z dodatkiem pieczarek podsmażonych na maśle, słodką śmietanką lub mascarpone i świeżym szczypiorkiem.

Aby zupa pieczarkowa była jeszcze bardziej pożywna, dodaj do niej lane kluski lub małe grzanki.

3. Azjatyckie smaki, czyli rozgrzewająca zupa gulaszowa 

Od tradycyjnej polskiej kuchni przechodzimy znów do bardziej egzotycznych klimatów. Przedstawiamy przepis na chińską zupę rozgrzewającą z kurczakiem.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • paczka włoszczyzny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 pomidorów
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • chińskie warzywa mrożone
  • papryka słodka, sól, pieprz biały – do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojoną włoszczyznę, podsmaż i zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmaż mięso pokrojone na duże kawałki. Dodaj sos sojowy, warzywa chińskie oraz bulion – całość duś na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory i podsmażoną włoszczyznę. Duś dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą, papryką i białym pieprzem.

Przeczytaj też: Rozgrzewające dania na zimę.

6 pomysłów na zimowe zupy rozgrzewająceNajlepsze zupy na zimę są nie tylko pyszne, ale też odżywcze. Sprawdź nasze przepisy w praktyce i wybierz swoje ulubione smaki oraz dodatki. Na koniec pamiętaj też, że jedzenie zup (nie tylko zimą) to dobry nawyk żywieniowy dla całej rodziny.