Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurki w kuchni – jak przyrządzić?

Kurki w kuchni – jak przyrządzić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Grzyby kurki – jak je rozpoznać i zbierać?
  2. Kurki w kuchni – dlaczego warto?
  3. Kurki – przepis na pyszny posiłek

Kurki, znane też jako kurka grzyb, cieszą się wielkim uznaniem w polskiej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale i wartościowe z punktu widzenia zdrowia. Jak je wykorzystać w kulinarnych kreacjach?

Grzyby kurki – jak je rozpoznać i zbierać?

Kurki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych grzybów. Mają charakterystyczną jasnożółtą lub żółto-pomarańczową barwę i ciekawy kształt. Jak wyglądają kurki? Pieprznik jadalny, bo to właściwa nazwa tego grzyba, wyglądem przypomina lejek. Kapelusz kurki od trzonka z blaszkami rozszerza się ku górze oraz jest pofalowany przy brzegach. Gdzie rosną kurki? Najczęściej na glebach piaszczystych, ale pokrytych mchem. Bardzo lubią rosnąć w pobliżu drzew – np. świerków lub sosen, tworząc duże skupiska.

Uwaga! Zbierając kurki, zwróć uwagę na tzw. fałszywe kurki. Lisówka pomarańczowa, która wyglądem przypomina pieprznika jadalnego, jest trująca. Choć to grzyb podobny do kurki da się go odróżnić. Lisówka ma dużo cieńszy trzonek, który dodatkowo zwykle jest bledszy niż kapelusz. Blaszki lisówki są gęstsze i cieńsze, a sam grzyb ma raczej pomarańczowy kolor.

Zanim przejdziesz do przygotowania pysznych dań z kurek, musisz je wyczyścić z igliwia, resztek mchu i piasku, który nie jest mile widziany w kuchni. Jak oczyścić kurki? Najpopularniejszy i skuteczny sposób, to posypaniem kurek solą i zalanie wrzątkiem. Po przemieszaniu grzybów piasek zacznie opadać na dno. Teraz odcedź kurki np. łyżką cedzakową lub sitkiem.

Kurki w kuchni – dlaczego warto?

Kurki są nie tylko smakołykiem, ale zawierają również wiele wartościowych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo dostarczają cennych składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń czy miedź, wspomagając tym samym funkcjonowanie naszego organizmu. Kurki znane także ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych. Zawarte w nich związki pomagają w walce z niektórymi bakteriami, co czyni je wartościowym składnikiem diety.

Czytaj też: Właściwości odżywcze grzybów

Mimo wielu zalet, kurki nie są grzybami dla każdego. Ze względu na swoją budowę i zawartość pewnych składników, mogą być ciężkostrawne. Osoby z problemami żołądkowymi, takimi jak nadkwasota czy wrzody, powinny spożywać je z umiarem lub całkowicie z nich zrezygnować. To samo dotyczy osób z wrażliwym układem pokarmowym lub tych, którzy doświadczyli wcześniej problemów trawiennych po spożyciu grzybów.

Kurki – zdj 1

Kurki – przepis na pyszny posiłek

Kurki są wszechstronne w kuchni. Doskonale sprawdzają na każdy posiłek. Jajecznica z kurkami to już śniadaniowy klasyk, który jest marzeniem każdego miłośnika grzybów. Jakie inne ciekawe dania z kurkami można przygotować? Sprawdź nasze inspiracje!

Jak zrobić sos z kurek?

Sos z kurek to doskonały dodatek do mięs, makaronów czy potraw typu risotto. Polędwiczki z kurkami zachwycą delikatnym smakiem każdego. Jak zrobić sos z kurkami, którym dopełnisz te wspaniałe dania?

  1. Oczyść kurki i pokrój je w mniejsze kawałki (jeśli grzybki są małe, zostaw je w całości).
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurki, smaż kilka minut.
  4. Dodaj ulubione przyprawy np. ząbek czosnku, tymianek lub oregano.
  5. Całość zalej śmietanką 30%, dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu kilka minut.

Wypróbuj też: Przepis na makaron z kurkami

Omlet i jajecznica z kurkami

Omlet z kurkami przygotujesz dość szybko, a jego smak z pewnością należy do niezapomnianych. Przepis krok po kroku:

  1. Oczyść i pokrój kurki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj grzyby.
  2. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz i odrobinę śmietany.
  3. Wlej jajka na patelnię z kurkami.
  4. Smaż całość na wolnym ogniu, po przykryciem, aż omlet stężeje.

Jajecznica z kurkami jest jeszcze prostsza w przygotowaniu. Postępuj analogicznie jak w przypadku omletu, ale jajka po wlaniu na patelnię mieszaj, aż uzyskają konsystencję jajecznicy.

Kurki 2

Kurki marynowane

Jeśli uwielbiasz kurki i tęsknisz za ich delikatnym smakiem poza sezonem, przygotuj kurki marynowane. Dzięki temu nawet zimą czy wczesną wiosną dodasz je do ulubionych dań lub przekąsisz jako dodatek.

Przepis na kurki marynowane:

  1. Oczyść i blanszuj kurki przez 2–3 minuty w osolonej wodzie.
  2. W garnku przygotuj zalewę z octu, soli, cukru i przypraw.
  3. Układaj kurki w słoikach, zalewaj zalewą, zakręć.
  4. Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.

Kurki to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Wybierając się na grzyby, wyczul wzrok na te żółte plamki, a po powrocie koniecznie przygotuj z nich pyszne dania!