Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Morele właściwości, co zrobić z moreli?

Morele właściwości, co zrobić z moreli?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Morele – smaczne i zdrowe owoce
  2. Morela – właściwości i kaloryczność
  3. Do czego można wykorzystać morele?
  4. Suszone morele – co z nich zrobić?

Te niewielkich rozmiarów owoce są pełne słodyczy. Morele poza przyjemnie słodkim smakiem kryją w sobie znaczne ilości witamin i składników mineralnych. Ich dodatkową zaletą jest możliwość szerokiego zastosowania w kuchni. Można jeść je na surowo, dusić, podsmażać, piec albo postawić na suszone morele w formie zdrowej przekąski w ciągu dnia. Jakie są ich właściwości i dlaczego warto jeść morele? Jakie dania i przekąski z nimi zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i inspiracje.       

Morele – smaczne i zdrowe owoce  

Drobne owoce moreli są powszechnie lubiane. Ich słodki i soczysty miąższ otacza aksamitna skórka. Podobnie jak śliwki czy brzoskwinie należą do owoców pestkowych. Smak moreli jest zbliżony do słodkich śliw. Można jeść je na surowo, dodawać do ciast i sałatek albo wykorzystywać w formie suszonych moreli.  

Morela – właściwości i kaloryczność

Miąższ moreli to prawdziwa skarbnica związków prozdrowotnych. Morele mają witaminy A, C, K oraz te z grupy B, a także beta-karoten, błonnik, fenole, potas, magnez, żelazo, wapń i cynk. To właśnie dzięki wysokiej zawartości tych składników morele charakteryzują się korzystnym wpływem na nasz organizm.

Morele

Morela ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na wzrok, wspomaga trawienie oraz obniża „zły” cholesterol. Ze względu na zawartość żelaza oraz witaminy C morele polecane są jako wsparcie leczenia anemii. Owoce te mają średni indeks glikemiczny i jednocześnie niski ładunek glikemiczny. Oznacza to, że mogą być spożywane przez diabetyków.         

Suszona i świeża morela – kcal  

100 g świeżych moreli dostarcza około 50 kcal. W tej samej gramaturze suszone morele mają znacznie wyższą kaloryczność, bo aż 300 kcal. Z czego wynika ta różnica? Z wody odparowanej podczas suszenia. Świeża morela waży około 50 g z kolei po suszeniu już zaledwie 10 g. Garść moreli suszonych (która znika w kilka chwil) to prawie 270 kcal. Z kolei trzy świeże morele będą miały 1/4 tych kalorii.

Do czego można wykorzystać morele?     

Morele są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo uniwersale w kuchni. Poza tym, że są znakomitą przekąską, można je wykorzystać na wiele sposobów. Morele sprawdzą się jako dodatek do owsianki, koktajli, sałatek, ciasteczek, batoników, ciast, granoli oraz różnego rodzaju deserów. Z owoców można przygotować pyszny mus, którym polejemy porcję lodów czy kawałek sernika. Aby delektować się smakiem moreli poza sezonem, warto poświęcić czas na przygotowanie dżemu lub prażonych moreli do słoika.

Słodki smak moreli dobrze komponuje się również z mięsem, a konkretnie drobiem i wieprzowiną. I w tym przypadku jest kilka możliwości wykorzystania owoców. Na bazie świeżych moreli powstanie aromatyczny sos lub konfitura.

Wskazówka: Świeże, jak i suszone morele można wykorzystać do nadziewania i faszerowania mięsa.          

Smaczne ciasto z morelami         

Wypieki z morelami smakują znakomicie. Mogą to być:

  • lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką,
  • tarta na kruchym cieście z ricottą lub kremem czekoladowym,
  • orzeźwiające ciasto jogurtowe,
  • sycący keks z bakaliami,
  • ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
  • lub kieszonki z ciasta francuskiego z twarożkiem i morelami.

Te ostatnie są banalnie proste w wykonaniu. Ich przygotowanie zaczyna się od pokrojenia gotowego blatu ciasta na kwadraty. Następnie twaróg miesza się ze śmietanką oraz cukrem. Taki twarożek nakłada się łyżeczką na środek kwadratów. Połówki moreli lub mniejsze kawałki delikatnie układa się na twarożku. Owoce można lekko docisnąć. Rogi ciasta można zawinąć do środka, by podczas pieczenia twarożek nie wypłynął. Innym rozwiązaniem jest przykrycie ciastka drugim kwadratem i sklejenie brzegów. W ten sposób powstanie kieszonka z nadzieniem w środku. Po upieczeniu ciasto francuskie z morelami można posypać cukrem pudrem.

Porada: Twarożek można zastąpić serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem i rozpuszczoną białą czekoladą.

Domowy dżem z moreli    

Sezon na morele jest dość krótki. Są one dostępne zazwyczaj w lipcu i w sierpniu. Jednym ze sposobów na cieszenie się ich smakiem przez cały rok będzie przygotowanie dżemu. Słodki i gęsty dżem będzie doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty, korzennej owsianki, serka wiejskiego lub twarożku, kanapki czy ciasta.

Przygotowanie dżemu z moreli nie jest trudne. Wystarczy umyć owoce, usunąć z nich pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie morele zasypuje się cukrem i podgrzewa na małym ogniu. Całość gotuje się, aż do zgęstnienia. By dżem na dłużej zachował swój kolor, warto dodać do niego soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Wskazówka: Przygotowując konfiturę z moreli, postępuje się tak samo jak w przypadku dżemu, tylko należy wydłużyć czas gotowania.

Poznaj przepis na dżem z moreli >>

Suszone morele – co z nich zrobić? 

Suszone morele są tak smaczne, że sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Jednocześnie będą zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Należy jednak pamiętać o ich kaloryczności i zachować umiar podczas ich przekąszania.

Suszone morele można wykorzystać jako dodatek do owsianki, granoli, surówek, ciasteczek, batoników, keksów lub muffinek. Aby owoce były miększe, trzeba namoczyć je w ciepłej wodzie przez kilka minut. Morele nadadzą ciekawego akcentu również wytrawnym daniom, ponieważ znakomicie komponują się z mięsem. Najczęściej wykorzystuje się je do nadziewania, faszerowania mięsa lub przygotowania sosu.

Sprawdź przepis na indyka z suszonymi morelami >>

Suszenie moreli domowym sposobem       

Suszenie owoców, w tym moreli, jest jedną z metod ich konserwowania. Dzięki temu procesowi możemy sięgać po nie przez cały rok. Suszone morele można kupić w sklepie albo zrobić je samodzielnie w domu.

  1. Zacznij od umycia owoców oraz usunięcia pestek. Aby to zrobić, natnij owoc wzdłuż i wyciągnąć pestkę. Jeśli pestka jest mocno związana z miąższem, możesz przekroić owoce na połówki i dopiero ją usunąć.
  2. Owoce rozłóż równomiernie na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni Celsjusza.
  3. Po upływie około 2 godzin przewróć owoce i susz kolejne 2 godziny.

Porada: Żeby morele suszyły się w równym tempie, polecamy wybrać funkcję termoobiegu w piekarniku. Innym sposobem na suszenie moreli będzie wykorzystanie suszarki do grzybów lub frytkownicy beztłuszczowej.

Morele to delikatne i wyjątkowo smaczne owoce. Nic dziwnego, że maja tylu miłośników. Wśród ich wielu zalet na uwagę zasługuje mnogość zastosowań w kuchni oraz cenne właściwości prozdrowotne.