Indyk pieczony w całości po polsku
8 porcje
360 min
Średnie
Indyk pieczony w całości to danie wymagające czasu, jednak zdecydowanie warto na nie czekać. Nadziewany suszonymi śliwkami i morelami jest delikatnie słodkawy, z nutą intensywnego koniaku i korzennym posmakiem goździka.
Składniki
1 indyk (ok. 4 kg)
Solanka:
3 litry wody
100 g soli
Farsz:
100 g moreli
3 suche bułki
50 g masła
2 jajka
50 g rodzynek
½ pęczka natki pietruszki
100 g suszonych śliwek
100 ml koniaku
100 ml mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa , posiekany 1 goździk
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
854.6 kcal
Tłuszcz
34.8 g
Węglowodany
32.9 g
Błonnik
102.4 g
Białko
3.4 g
Sól
2.3 g
Indyk pieczony w całości po polsku
Indyk pieczony w całości po polsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie farszu: Bułkę moczymy w mleku przez 1 godzinę, a następnie drobno siekamy. W robocie kuchennym masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, a białka ubijamy na sztywno. Śliwki, rodzynki i morele moczymy w koniaku przez 1 godzinę. Siekamy natkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i goździkiem.
Indyka dokładnie myjemy i zalewamy solanką na minimum 12 godzin.
Wyciągamy indyka z solanki, suszymy ręcznikiem papierowym.
Do środka i pod skórę na piersiach wkładamy wcześniej przygotowany farsz.
Zaszywamy dratwą i odstawiamy na 1 godzinę.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Indyka układamy w brytfannie, nacieramy masłem i pieczemy ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia często podlewamy wytapiającym się sosem.
Komentarze