


Indyk pieczony w całości to danie wymagające czasu, jednak zdecydowanie warto na nie czekać. Nadziewany suszonymi śliwkami i morelami jest delikatnie słodkawy, z nutą intensywnego koniaku i korzennym posmakiem goździka.
Przygotowanie farszu: Bułkę moczymy w mleku przez 1 godzinę, a następnie drobno siekamy. W robocie kuchennym masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, a białka ubijamy na sztywno. Śliwki, rodzynki i morele moczymy w koniaku przez 1 godzinę. Siekamy natkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i goździkiem.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Indyka układamy w brytfannie, nacieramy masłem i pieczemy ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia często podlewamy wytapiającym się sosem.