Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Indyk pieczony w całości po polsku

Opis wykonania

Indyk pieczony w całości to danie wymagające czasu, jednak zdecydowanie warto na nie czekać. Nadziewany suszonymi śliwkami i morelami jest delikatnie słodkawy, z nutą intensywnego koniaku i korzennym posmakiem goździka.

Indyk pieczony w całości po polsku   - krok 1
Przygotowanie farszu: Bułkę moczymy w mleku przez 1 godzinę, a następnie drobno siekamy. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, a białka ubijamy na sztywno. Śliwki, rodzynki i morele moczymy w koniaku przez 1 godzinę. Siekamy natkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i goździkiem.
Indyk pieczony w całości po polsku   - krok 2
Indyka dokładnie myjemy i zalewamy solanką na minimum 12 godzin. Wyciągamy indyka z solanki, suszymy ręcznikiem papierowym. Do środka i pod skórę na piersiach wkładamy wcześniej przygotowany farsz. Zaszywamy dratwą i odstawiamy na 1 godzinę.
Indyk pieczony w całości po polsku   - krok 3

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Indyka układamy w brytfannie, nacieramy masłem i pieczemy ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia często podlewamy wytapiającym się sosem.