Indyk pieczony w całości po polsku

8 porcje
360 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Indyk pieczony w całości po polsku
Indyk pieczony w całości po polsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Przygotowanie farszu: Bułkę moczymy w mleku przez 1 godzinę, a następnie drobno siekamy. W robocie kuchennym masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, a białka ubijamy na sztywno. Śliwki, rodzynki i morele moczymy w koniaku przez 1 godzinę. Siekamy natkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i goździkiem.

Porada
Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej kostkę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Indyka układamy w brytfannie, nacieramy masłem i pieczemy ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia często podlewamy wytapiającym się sosem.
Komentarze