Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Indyk pieczony w całości to danie wymagające czasu, jednak zdecydowanie warto na nie czekać. Nadziewany suszonymi śliwkami i morelami jest delikatnie słodkawy, z nutą intensywnego koniaku i korzennym posmakiem goździka.

Składniki

1 indyk (ok. 4 kg)

Solanka:
3 litry wody
100 g soli

Farsz:
100 g moreli
3 suche bułki
50 g masła
2 jajka
50 g rodzynek
½ pęczka natki pietruszki
100 g suszonych śliwek
100 ml koniaku
100 ml mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa , posiekany 1 goździk

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
854.6 kcal
Tłuszcz
34.8 g
Węglowodany
32.9 g
Błonnik
102.4 g
Białko
3.4 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

1

Przygotowanie farszu: Bułkę moczymy w mleku przez 1 godzinę, a następnie drobno siekamy. W robocie kuchennym masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, a białka ubijamy na sztywno. Śliwki, rodzynki i morele moczymy w koniaku przez 1 godzinę. Siekamy natkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i goździkiem.

2
Indyka dokładnie myjemy i zalewamy solanką na minimum 12 godzin. Wyciągamy indyka z solanki, suszymy ręcznikiem papierowym. Do środka i pod skórę na piersiach wkładamy wcześniej przygotowany farsz. Zaszywamy dratwą i odstawiamy na 1 godzinę.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh
3

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Indyka układamy w brytfannie, nacieramy masłem i pieczemy ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia często podlewamy wytapiającym się sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych