Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem morelowy

Opis wykonania

Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale możesz przygotować z nich wiele przetworów. W Akademii Smaku proponuję przepis na pyszny, domowy dżem. Będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.

Dżem morelowy - krok 1

Morele umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Umieść w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na około 30 minut.

Dżem morelowy - krok 2

Wlej sok z cytryny i zagotuj owoce. Gotuj na minimalnym ogniu, stale mieszając, żeby nie przywarły. W trakcie gotowania owoce rozpadną się na jednolitą masę.

Dżem morelowy - krok 3

Gorący dżem wyłóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pozostaw do wystudzenia do góry dnem.