Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem morelowy

Opis wykonania

Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale możesz przygotować z nich wiele przetworów. W Akademii Smaku proponuję przepis na pyszny, domowy dżem. Będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Dżem morelowy - krok 1

Morele umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Umieść w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na około 30 minut.

Dżem morelowy - krok 2

Wlej sok z cytryny i zagotuj owoce. Gotuj na minimalnym ogniu, stale mieszając, żeby nie przywarły. W trakcie gotowania owoce rozpadną się na jednolitą masę.

Dżem morelowy - krok 3

Gorący dżem wyłóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pozostaw do wystudzenia do góry dnem.