Dżem morelowy
![Dżem morelowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7793/conversions/dzem-morelowy-4970-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale możesz przygotować z nich wiele przetworów. W Akademii Smaku proponuję przepis na pyszny, domowy dżem. Będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.
Składniki
1 kg - moreli świeżych
300 g - cukru
- sok z cytryny
Dżem morelowy
Dżem morelowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9850/conversions/nRLvaWdhMpshBM-thumb.webp)
Morele umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Umieść w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na około 30 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9851/conversions/qlbodU0cABL0bM-thumb.webp)
Wlej sok z cytryny i zagotuj owoce. Gotuj na minimalnej mocy płyty grzewczej, stale mieszając, żeby nie przywarły. W trakcie gotowania owoce rozpadną się na jednolitą masę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9852/conversions/OofvtiR753bXDl-thumb.webp)
Gorący dżem wyłóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pozostaw do wystudzenia do góry dnem.
Komentarze