Dżem morelowy
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale możesz przygotować z nich wiele przetworów. W Akademii Smaku proponuję przepis na pyszny, domowy dżem. Będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.
Składniki
1 kg - moreli świeżych
300 g - cukru
- sok z cytryny
Dżem morelowy
Dżem morelowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Morele umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Umieść w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na około 30 minut.
Wlej sok z cytryny i zagotuj owoce. Gotuj na minimalnej mocy płyty grzewczej, stale mieszając, żeby nie przywarły. W trakcie gotowania owoce rozpadną się na jednolitą masę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Gorący dżem wyłóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pozostaw do wystudzenia do góry dnem.
Komentarze