Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale możesz przygotować z nich wiele przetworów. W Akademii Smaku proponuję przepis na pyszny, domowy dżem. Będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.

Składniki

1 kg - moreli świeżych
300 g - cukru
- sok z cytryny

Opis wykonania

1

Morele umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Umieść w garnku, zasyp cukrem i pozostaw na około 30 minut.

2

Wlej sok z cytryny i zagotuj owoce. Gotuj na minimalnej mocy płyty grzewczej, stale mieszając, żeby nie przywarły. W trakcie gotowania owoce rozpadną się na jednolitą masę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Gorący dżem wyłóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pozostaw do wystudzenia do góry dnem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo lubię mniej popularne smaki dżemów, morelowy jest naprawdę pyszny, lekko kwaskawy.