Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Natka pietruszki – właściwości i do czego ją dodawać?

Natka pietruszki – właściwości i do czego ją dodawać?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości lecznicze natki pietruszki
  2. Zastosowanie natki pietruszki w kuchni
  3. Przepisy z natką pietruszki

Większość osób traktuje natkę pietruszki jako dekoracyjny dodatek do potraw. Oczywiście jej intensywnie zielony kolor zwiększa walory estetyczne dania, jednakże natka pietruszki ma zdecydowanie więcej do zaoferowania.

Jest ona prawdziwym skarbem wśród ziół, a jej delikatny, świeży smak i aromat doskonale komponują się z wieloma produktami. Czyni ją to niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Cenną zaletą natki pietruszki jest również wysoka zawartość składników mających znaczący wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą spożywanie natki pietruszki i jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.

Właściwości lecznicze natki pietruszki

Zielone liście natki są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Są to m.in.: witamina C, betakaroten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń oraz potas. Dodatkowo zawierają chlorofil, antyoksydanty i błonnik.

Połączenie witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego wspomaga lepsze wchłanianie żelaza w organizmie. Jest to niezwykle ważne dla osób cierpiących na anemię lub mających tendencję do spadku poziomu żelaza. Dodając natkę pietruszki do dań, zapobiegniesz tym problemom. Jednocześnie żelazo wraz z witaminą C wzmacniają odporność organizmu.

Antyoksydanty zawarte w liściach działają przeciwzapalnie i ochronnie na układ krwionośny. Przekłada się to na zmniejszone ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Jednocześnie antyoksydanty wraz z błonnikiem odpowiadają za zmniejszenie ryzyka wielu chorób, w tym nowotworów. Z tego względu warto, by osoby w grupie ryzyka regularnie jadły posiłki z dodatkiem natki pietruszki.

Błonnik bierze również udział w regulacji pracy układu pokarmowego – wspomaga procesy trawienne, przyspiesza metabolizm, zmniejsza zaparcia oraz obniża cholesterol. Natka pietruszki może być istotnym wsparciem leczenia zapalenia pęcherza ze względu na działanie moczopędne.

Właściwości lecznicze natki pietruszki

Zobacz więcej: Jakie zioła i przyprawy dodawać do potraw?

Natka pietruszki - wpływ na urodę i wagę

Wymienione wyżej składniki mineralne oraz witaminy wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nasz wygląd zewnętrzny. Dzięki regularnemu spożywaniu dań z dodatkiem natki pietruszki, możesz zaobserwować znaczącą poprawę kondycji i wzmocnienie włosów oraz paznokci. Dodatkowo korzystnie oddziałuje także na stan skóry.

Zawarty w natce błonnik może być pomocny w walce z dodatkowymi kilogramami. Wpływa on bowiem na poprawę trawienia, zmniejsza wzdęcia, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo działanie moczopędne pomaga w usunięciu nadmiaru wody z organizmu.

Zastosowanie natki pietruszki w kuchni

Natkę pietruszki najczęściej stosuje się jako dodatek do dań głównych. Nawet niewielka ilość dodana do zupy wzbogaci jej smak i aromat. W przypadku mięs oraz ryb natkę wykorzystuje się jako składnik marynat, sosów oraz jako dekorację. Dzięki natce całe danie nabiera świeżego, lekkiego i orzeźwiającego smaku. W przypadku steków lub innych smażonych mięs wystarczy niewielka ilość masła, sól i pieprz do smaku oraz właśnie drobno posiekana natka. Nie więcej nie potrzeba, aby delektować się wspaniałym smakiem.

Miłośnicy dań rybnych powinni spróbować przepisu na pstrąga z pietruszką, czosnkiem i cytryną.

Natka pietruszki doskonale sprawdzi się również jako jeden ze składników sałatki. I nie chodzi tutaj o dodatek do dressingu. Najlepszym przykładem jest libańska sałatka Tabbolueh. Jest to sałatka przygotowana z: kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki oraz ogórków, pomidorów i szczypiorku. Oczywiście możesz stworzyć również własną sałatkę – natka dobrze komponuje się z: jajkami, krewetkami, wędzonym łososiem, mozzarellą, parmezanem, ciecierzycą czy fasolą.

Posiekana natka pietruszki 

Jeśli chcesz urozmaicić zwykłe kanapki i zapiekanki, możesz to zrobić przy użyciu pietruszki. Zrobisz to na kilka sposobów. Najprostszy z nich to posypanie gotowych kanapek posiekaną natką. Możesz również przygotować masło pietruszkowe, sos lub pesto. Pesto z natki pietruszki z powodzeniem wykorzystasz też do przygotowania różnego rodzaju makaronów.

Z kolei proste zapiekanki nabiorą wyjątkowego smaku i chrupkości, jeśli wymieszasz ze sobą natkę, parmezan oraz bułkę tartą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki pod koniec pieczenia.

Prostym, smacznym i zdrowym sposobem na wykorzystanie natki pietruszki jest przygotowanie koktajlu. Zielony koktajl z pewnością orzeźwi oraz dobrze nawodni. Możliwości połączeń smakowych jest wiele. Od prostego koktajlu z natki i grejpfruta czy natki, szpinaku i banana po bardziej urozmaicone koktajle na bazie płatków owsianych z mielonymi migdałami, bananem, selerem naciowym i gruszką.

Przepisy z natką pietruszki

Zupa krem z natki pietruszki

Bardzo aromatyczna zupa, którą każdy jest w stanie ugotować. Jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 litr wody;
  • 80 g natki pietruszki (2 pęczki);
  • 2 korzenie pietruszki;
  • 3 małe marchewki;
  • 0,5 selera;
  • kawałek pora;
  • sztuka cebuli;
  • łyżka oliwy;
  • pieprz i sól do smaku.
  1. Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oliwie.
  2. W tym czasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.
  3. Gdy cebula będzie szklista, dodaj wodę oraz warzywa. Całość gotuj do miękkości przez około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dopraw zupę do smaku. Opcjonalnie możesz dodać również czosnek.

Zupa z natki pietruszki

Masło pietruszkowe ze zblendowanej pietruszki

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne.

Składniki:

  • kostka masła;
  • 0,5 pęczka natki pietruszki;
  • ząbek czosnku;
  • szczypta pieprzu.

Zanim zaczniesz przygotowywanie, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło. Następnie pęczek natki umyj pod bieżącą wodą i oderwij listki. Łodygi możesz zostawić do gotowania bulionu na zupę. Listki natki zmiksuj blenderem z dodatkiem ząbka czosnku i pieprzu. Gdy całość będzie dobrze rozdrobniona, dodaj masło i miksuj, aż do połączenia składników.

Natka pietruszki to nie tylko zwykła dekoracja posiłku. Zielone listki kryją w sobie mnóstwo smaku i aromatu. Nawet niewielka ilość wzbogaci proste danie i nada mu wyrazistości. Dodatkowo natka jest skarbnicą związków o działaniu prozdrowotnym oraz korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.