Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Koperek – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Koperek – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Koperek – właściwości lecznicze
  2. Wartości odżywcze koperku
  3. Zastosowanie koperku w kuchni

Koperek ceniony jest od wieków w kuchni oraz medycynie. Jakie witaminy ma koperek? Do których dań i przekąsek pasuje najlepiej? Przeczytaj w artykule!

Koperek – właściwości lecznicze

Koperek, a właściwie koper ogrodowy, bo taka jest jego botaniczna nazwa, ceniony jest od wieków w kuchni oraz medycynie. Pamiętaj, że włączając go do codziennej diety, zyskasz naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

  1. Masz kłopoty z trawieniem? Pomoże Ci napar z suszonych nasion kopru (jedną łyżeczkę zalej 200 ml wrzątku, wymieszaj i parz pod przykryciem przez około 10 minut).
  2. Podczas stresujących dni borykasz się z bólem głowy i niepokojem? Popijaj w ciągu dnia zielony koktajl z dodatkiem świeżego kopru.
  3. Często łapie Cię czkawka? Do szklanki gorącej wody dodaj łyżkę posiekanego kopru i wypij. Taka mikstura działa lepiej niż  wystraszenie czy wstrzymywanie powietrza. Przekonaj się!
  4. Twój problem to nieświeży oddech? Żuj nasiona kopru lub płucz usta naparem przygotowanym na bazie tej rośliny.
  5. Chcesz usunąć nadmiar wody z organizmu? W ciągu dnia popijaj herbatkę z koperku. Dzięki temu zadbasz też o swoją wagę.

Co więcej, regularne spożywanie koperku wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu, układ moczowy oraz chroni przed nowotworami m.in.: okrężnicy, jamy ustnej i płuc.

Właściwości lecznicze koperkuPrzeczytaj też: Świeże zioła zawsze pod ręką.

Marzysz o świeżym koperku, ale nie masz ogrodu? Zasadź tę roślinę w donicy (najlepiej od kwietnia do połowy sierpnia). Na jej dnie przygotuj drenaż np. z keramzytu, a po wysianiu zadbaj o częste podlewanie. Jeśli zdecydujesz się zasiać koperek do gruntu, pamiętaj, że dobrze rośnie on w sąsiedztwie innych ziół np. tymianku, melisy i szczypiorku.

Dlaczego warto jeść koperek?

Odpowiedź jest prosta: łatwo go wyhodować, może być dodatkiem do wielu dań i zwalcza wiele dolegliwości: od stresu po nieświeży oddech. W kolejnym akapicie przedstawiamy szczegółowe właściwości koperku i jego wartości odżywcze m.in.: makroskładniki, witaminy i minerały.

Wartości odżywcze koperku

Dla osób, które na co dzień dbają o zbilansowaną dietę, przygotowaliśmy wartości odżywcze koperku w pigułce. To zestawienie z pewnością ułatwi Ci komponowanie zdrowych dań na co dzień. Poniższe dane dotyczą 100 gramów koperku, czyli mniej więcej trzech pęczków:

  • wartość energetyczna: 33 kcal
  • białko: 2,8 g
  • tłuszcz: 0,4 g
  • węglowodany: 6,1 g
  • błonnik pokarmowy 3,3 g

Koperek to też doskonałe źródło witaminy C (31 mg na 100 g), witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i niacyny (B3) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Eksperci podkreślają też zawartość innych cennych składników:

  • minerałów (np.: magnez, żelazo, mangan, kwas foliowy potas),
  • przeciwutleniaczy wspierających leczenie stanów zapalnych,
  • beta-karotenu wpływającego pozytywnie na wzrok.

Pamiętaj, że wysoka temperatura negatywnie wpływa na koperek: pozbawia go nie tylko walorów smakowych, ale też wartości odżywczych. Posiekane zioła dodawaj zawsze po ugotowaniu potrawy.

Mężczyzna kroi koperek na drewnianej desceZastosowanie koperku w kuchni

Wiesz już, dlaczego warto jeść koperek, czas przedstawić sposoby na jego wykorzystanie w kuchni. Najczęściej jada się młode pędy ziół, które posiekane idealnie pasują do: ziemniaków, fasoli, mizerii, duszonych grzybów oraz kotletów roślinnych. Świeży koperek sprawdzi się też we wszelkiego rodzaju farszach, sałatkach, jajkach faszerowanych. Popularne dania z koperkiem to te serwowane na obiad: zupy, chłodniki, ryby.

Zupa koperkowa

Sprawdź przepis: Zupa koperkowa.

Ponadto koperek pasuje do różnych smarowideł np. masła czosnkowego lub kremowego twarożku. Jeśli planujesz zrobić na jego bazie pesto, przygotuj: 3 pęczki koperku, 4 łyżki startego parmezanu, ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny oraz przyprawy do smaku. Następnie wszystko razem zblenduj, dodając stopniowo 100 ml oliwy z oliwek.

Chcesz mieć świeży koperek przez okrągły rok? Zadbaj o to, by zamrozić go w sezonie. Jak to zrobić? Posiekaj zioła, przełóż do woreczków strunowych, pozbądź się nadmiaru powietrza i szczelnie zamknij. Tak przygotowane zapasy możesz przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy.

Czy wiesz, że nie tylko świeże zielone pędy koperku stosuje się w kuchni? Kwitnące już baldachy kopru z długimi pędami są niezbędną przyprawą do kiszonek np. ogórków i papryki. Zawierają sporo olejków eterycznych, dzięki temu nadają przetworom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Mają też naturalne drobnoustroje, co przyśpiesza fermentację.

Na koniec pamiętaj, że koperek jest też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów: nie tylko tych dietetycznych, ale też bardziej tradycyjnych na bazie śmietany.

Zainspiruj się: Dorsz z masłem i koperkiem.

Szukasz przepisu na dip koperkowy? Oto nasza najprostsza receptura zwana „jedynką”, bo do jej przygotowania będziesz potrzebował po jednej porcji każdego produktu. Oto lista zakupów: szklanka jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego koperku, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka soku z cytryny i szczypta soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie odłóż na godzinę do lodówki. Taki dip pasuje do różnych przekąsek: nachosów, warzyw pokrojonych w słupki oraz koreczków.

Koperek: właściwości lecznicze, inspirujące przepisy, rady dotyczące wysiania i przechowywania – to wszystko zawarliśmy w tym artykule. Teraz czas przetestować nasze wskazówki w praktyce i wzbogacić swoją dietę o to aromatyczne zioło. Pachnący koperek miej zawsze pod ręką – dla zdrowia, urody i lepszego smaku!