Koperek ceniony jest od wieków w kuchni oraz medycynie. Jakie witaminy ma koperek? Do których dań i przekąsek pasuje najlepiej? Przeczytaj w artykule!
Koperek – właściwości lecznicze
Koperek, a właściwie koper ogrodowy, bo taka jest jego botaniczna nazwa, ceniony jest od wieków w kuchni oraz medycynie. Pamiętaj, że włączając go do codziennej diety, zyskasz naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.
- Masz kłopoty z trawieniem? Pomoże Ci napar z suszonych nasion kopru (jedną łyżeczkę zalej 200 ml wrzątku, wymieszaj i parz pod przykryciem przez około 10 minut).
- Podczas stresujących dni borykasz się z bólem głowy i niepokojem? Popijaj w ciągu dnia zielony koktajl z dodatkiem świeżego kopru.
- Często łapie Cię czkawka? Do szklanki gorącej wody dodaj łyżkę posiekanego kopru i wypij. Taka mikstura działa lepiej niż wystraszenie czy wstrzymywanie powietrza. Przekonaj się!
- Twój problem to nieświeży oddech? Żuj nasiona kopru lub płucz usta naparem przygotowanym na bazie tej rośliny.
- Chcesz usunąć nadmiar wody z organizmu? W ciągu dnia popijaj herbatkę z koperku. Dzięki temu zadbasz też o swoją wagę.
Co więcej, regularne spożywanie koperku wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu, układ moczowy oraz chroni przed nowotworami m.in.: okrężnicy, jamy ustnej i płuc.
Przeczytaj też: Świeże zioła zawsze pod ręką.
Marzysz o świeżym koperku, ale nie masz ogrodu? Zasadź tę roślinę w donicy (najlepiej od kwietnia do połowy sierpnia). Na jej dnie przygotuj drenaż np. z keramzytu, a po wysianiu zadbaj o częste podlewanie. Jeśli zdecydujesz się zasiać koperek do gruntu, pamiętaj, że dobrze rośnie on w sąsiedztwie innych ziół np. tymianku, melisy i szczypiorku.
Dlaczego warto jeść koperek?
Odpowiedź jest prosta: łatwo go wyhodować, może być dodatkiem do wielu dań i zwalcza wiele dolegliwości: od stresu po nieświeży oddech. W kolejnym akapicie przedstawiamy szczegółowe właściwości koperku i jego wartości odżywcze m.in.: makroskładniki, witaminy i minerały.
Wartości odżywcze koperku
Dla osób, które na co dzień dbają o zbilansowaną dietę, przygotowaliśmy wartości odżywcze koperku w pigułce. To zestawienie z pewnością ułatwi Ci komponowanie zdrowych dań na co dzień. Poniższe dane dotyczą 100 gramów koperku, czyli mniej więcej trzech pęczków:
- wartość energetyczna: 33 kcal
- białko: 2,8 g
- tłuszcz: 0,4 g
- węglowodany: 6,1 g
- błonnik pokarmowy 3,3 g
Koperek to też doskonałe źródło witaminy C (31 mg na 100 g), witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i niacyny (B3) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Eksperci podkreślają też zawartość innych cennych składników:
- minerałów (np.: magnez, żelazo, mangan, kwas foliowy potas),
- przeciwutleniaczy wspierających leczenie stanów zapalnych,
- beta-karotenu wpływającego pozytywnie na wzrok.
Pamiętaj, że wysoka temperatura negatywnie wpływa na koperek: pozbawia go nie tylko walorów smakowych, ale też wartości odżywczych. Posiekane zioła dodawaj zawsze po ugotowaniu potrawy.
Zastosowanie koperku w kuchni
Wiesz już, dlaczego warto jeść koperek, czas przedstawić sposoby na jego wykorzystanie w kuchni. Najczęściej jada się młode pędy ziół, które posiekane idealnie pasują do: ziemniaków, fasoli, mizerii, duszonych grzybów oraz kotletów roślinnych. Świeży koperek sprawdzi się też we wszelkiego rodzaju farszach, sałatkach, jajkach faszerowanych. Popularne dania z koperkiem to te serwowane na obiad: zupy, chłodniki, ryby.
Sprawdź przepis: Zupa koperkowa.
Ponadto koperek pasuje do różnych smarowideł np. masła czosnkowego lub kremowego twarożku. Jeśli planujesz zrobić na jego bazie pesto, przygotuj: 3 pęczki koperku, 4 łyżki startego parmezanu, ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny oraz przyprawy do smaku. Następnie wszystko razem zblenduj, dodając stopniowo 100 ml oliwy z oliwek.
Chcesz mieć świeży koperek przez okrągły rok? Zadbaj o to, by zamrozić go w sezonie. Jak to zrobić? Posiekaj zioła, przełóż do woreczków strunowych, pozbądź się nadmiaru powietrza i szczelnie zamknij. Tak przygotowane zapasy możesz przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy.
Czy wiesz, że nie tylko świeże zielone pędy koperku stosuje się w kuchni? Kwitnące już baldachy kopru z długimi pędami są niezbędną przyprawą do kiszonek np. ogórków i papryki. Zawierają sporo olejków eterycznych, dzięki temu nadają przetworom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Mają też naturalne drobnoustroje, co przyśpiesza fermentację.
Na koniec pamiętaj, że koperek jest też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów: nie tylko tych dietetycznych, ale też bardziej tradycyjnych na bazie śmietany.
Zainspiruj się: Dorsz z masłem i koperkiem.
Szukasz przepisu na dip koperkowy? Oto nasza najprostsza receptura zwana „jedynką”, bo do jej przygotowania będziesz potrzebował po jednej porcji każdego produktu. Oto lista zakupów: szklanka jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego koperku, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka soku z cytryny i szczypta soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie odłóż na godzinę do lodówki. Taki dip pasuje do różnych przekąsek: nachosów, warzyw pokrojonych w słupki oraz koreczków.
Koperek: właściwości lecznicze, inspirujące przepisy, rady dotyczące wysiania i przechowywania – to wszystko zawarliśmy w tym artykule. Teraz czas przetestować nasze wskazówki w praktyce i wzbogacić swoją dietę o to aromatyczne zioło. Pachnący koperek miej zawsze pod ręką – dla zdrowia, urody i lepszego smaku!