Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Płatki owsiane – właściwości i co można z nich zrobić?

Płatki owsiane – właściwości i co można z nich zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Płatki owsiane – właściwości
  2. Płatki owsiane – wartości odżywcze
  3. Płatki owsiane – przepisy na słodkie i wytrawne inspiracje
  4. Owsianka – różne przepisy

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że dobrze wszystkim znane płatki owsiane to prawdziwy superfood! Zdecydowanie powinny one znaleźć się w każdej kuchni. Są nie tylko pyszne i wszechstronne, ale przede wszystkim kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Dzięki temu regularnie jedzone płatki owsiane korzystnie wpływają na nasze zdrowie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej ich właściwościom oraz podpowiemy, jak wykorzystać je w kuchni, serwując pyszne i zdrowe dania.

Płatki owsiane – właściwości

Może jeszcze tego nie wiesz, ale regularnie jedząc owsiankę lub inne dania z płatkami owsianymi możesz dbać o swoje zdrowie. Wynika to z wysokiej zawartości składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz związków o działaniu prozdrowotnym. Na szczególną uwagę zasługuje obecny w płatkach beta-glukan. Należy on do rozpuszczalnej frakcji błonnika i wykazuje wszechstronne działanie w naszym ciele.

W pierwszej kolejności można zaobserwować poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Dokładniej chodzi pobudzenie procesów przemiany materii oraz o łatwiejszy pasaż jelitowy, który zmniejsza dolegliwości takie jak: ból, uczucie ciężkości, wzdęcia czy zaparcia.

Wspomniany wyżej beta-glukan jest odpowiedzialny za obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Dodatkowo wiąże cząsteczki cholesterolu w jelitach i zmniejsza jego wchłanianie z żywności. Jest to niezwykle ważne szczególnie dla osób z problemami z gospodarką lipidową.

Zdolności wchłaniania cząsteczek przez beta-glukan nie ograniczają się tylko do cholesterolu. Wiąże on również glukozę co przekłada się na obniżenie poziomu cukru i uregulowanie glikemii w dłuższej perspektywie czasu.

Dodatkowo wysoka zawartość błonnika sprawia, że płatki owsiane dają długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu oraz mają niski indeks glikemiczny. Z tego względu warto, aby osoby z cukrzycą lub insulinoopornością regularnie jadły płatki owsiane. Należy mieć na uwadze, że dotyczy to płatków górskich. Płatki owsiane błyskawiczne, ze względu na rozdrobnienie mają średni indeks glikemiczny. 

Wysoka sytość po posiłku z płatkami owsianymi sprawdzi się także w przypadku osób odchudzających się. Brak uczucia głodu zwiększa realizację założeń diety odchudzającej i przekłada się na lepsze efekty redukcji.

Ze względu na sporą zawartość żelaza, cynku oraz witaminy E płatki owsiane skutecznie wspierają odporność organizmu.

Właściwości płatków owsianychPrzeczytaj również: Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Płatki owsiane – wartości odżywcze

Niewielkich rozmiarów płatki są skarbnicą wartości odżywczych. 100 g płatków owsianych dostarcza około 370 kcal. Jednocześnie w tej ilości płatków znajduje się około: 12 g białka, 7,2 g tłuszczu oraz 69,3 g węglowodanów i 10,9 g błonnika. Jednocześnie zawierają:

  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • miedź
  • mangan
  • siarkę
  • cynk
  • molibden
  • krzem
  • jod
  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • przeciwutleniacze.

Płatki owsiane – przepisy na słodkie i wytrawne inspiracje

Płatki owsiane ze względu na swój delikatny smak mogą być wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Doskonale nadają się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Świetnym tego przykładem jest omlet. Bazą przepisu są: jajka, mleko oraz płatki owsiane. Pozostałe składniki można dobrać do własnych preferencji i smaków. Mogą to być:

  • pomidory,
  • rukola,
  • szpinak,
  • cebula,
  • cukinia,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • pieczarki,
  • wędlina,
  • ser feta,
  • banan,
  • jagody,
  • maliny,
  • truskawki,
  • winogrona,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • morele,
  • śliwki,
  • masło orzechowe,
  • kakao,
  • czekoladę,
  • liście mięty
  • cukier puder.

Składniki można dowolnie miksować.

Omlet z płatkami owsianymi i warzywamiJako lekki obiad lub pożywną kolację możesz zrobić placki z cukinii. Dodatek płatków owsianych zwiąże ciasto i wchłonie nadmiar wody oraz nada im tekstury. Dzięki temu po usmażeniu lub upieczeniu będą przyjemnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Placki z cukinii można doprawić: czosnkiem, papryką, curry, kuminem, chilli, natką pietruszki, bazylią, tymiankiem. Aby nabrały wyrazistości do ciasta można dodać również ser typu feta lub parmezan. Gotowe placki można podawać z jogurtem, śmietaną czy dipem czosnkowym lub ziołowym.

Płatki owsiane można wykorzystać do przygotowania kotletów mielonych. Mogą one zastąpić, tradycyjnie dodawaną do kotletów, namoczoną bułkę. Inną opcją jest wykorzystanie zarówno bułki, jak i płatków owsianych. Dlaczego dodatek płatków lub bułki jest tak ważny w przypadku kotletów mielonych? Pomagają one uniknąć wysuszenie się mięsa podczas smażenia. Dzięki temu kotlety pozostaną soczyste i delikatne.

Jednym z klasycznych deserów z wykorzystaniem płatków są ciastka owsiane. Bazowy przepis z mąki, płatków owsianych, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia można urozmaicić na wiele sposobów. Wystarczy dodać banana, kakao, posiekane orzechy, masło orzechowe, kawałki czekolady, bakalie, wiórki kokosowe, sezam, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir, skórkę z cytrusów.

Wypróbuj przepis na: Placki owsiane z serem i borowikami.

Owsianka – różne przepisy

Dobrze znaną wszystkim owsiankę również możesz przygotować na różne sposoby.

Klasycznie ugotuj płatki na mleku, napoju roślinnym lub wodzie. Następnie wzbogać owsiankę o: jogurt, owoce, orzechy, nasiona, miód, cynamon czy kakao.

Nie każdy jest fanem gotowanej owsianki. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść płatki owsiane na surowo. Wtedy wystarczy wymieszać je z dowolnym nabiałem (tradycyjnym lub roślinnym) i ulubionymi dodatkami.

Kolejnym wariantem jest nocna owsianka. W tej wersji płatki owsiane wystarczy wieczorem zalać mlekiem, napojem roślinnym lub wymieszać z jogurtem, dodać ulubione dodatki i wstawić do lodówki. Następnego ranka pyszne śniadanie będzie gotowe.

Owsianka z bananem i orzechami włoskimi

Zobacz przepisy: Pomysły na owsiankę.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego przepisu jest pieczona owsianka. Aby ją przygotować wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem lub napojem roślinnym, jajkiem, owocami oraz przyprawami i wlać do naczynia żaroodpornego, a następnie upiec w piekarniku.

Płatki owsiane kryją w sobie wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Regularne jedzenie płatków owsianych przekłada się na liczne korzyści zdrowotne. Z tego względu warto włączyć je do codziennej diety.