Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia amerykańska: charakterystyka i przepisy

Kuchnia amerykańska: charakterystyka i przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jedzenie typowe dla amerykańskiej kuchni
  2. Zdrowy, domowy fast food
  3. Amerykańska kuchnia na słodko

Z czym kojarzy się kuchnia amerykańska? Z pewnością z jedzeniem fast food, jednak dzisiaj odczarujemy ten mit i pokażemy, że amerykańskie potrawy to nie tylko burgery, hot dogi i pancakesy!

Jedzenie typowe dla amerykańskiej kuchni

Kuchnia amerykańska jest popularna na całym świecie. Burgery, hot-dogi i pancakesy zna chyba każdy. Okazuje się, że to tylko niewielka część tego, co kulinarnie do zaoferowania mają Amerykanie.

Amerykańskie jedzenie jest bardzo różnorodne. Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie ma swoje korzenie w kuchniach innych narodów. Jedzenie typowe dla kuchni amerykańskiej to:

  • pizza z bekonem,

  • onion rings,

  • żeberka BBQ,

  • chili con carne,

  • amerykańska szarlotka,

  • chleb bananowy,

  • sernik nowojorski.

Burgery to zdecydowanie klasyka amerykańskiej kuchni, a także niezwykle popularne i smaczne danie. Bardzo łatwo można przygotować je również w domu. Skomponowane są z chrupiącej bułki, najlepszej jakości mięsa, sosu oraz ulubionych dodatków. Najlepiej wybrać mięso w kawałku (udziec wołowy, antrykot, łopatkę i rostbef), a następnie samodzielnie je zmielić. Do przygotowania burgerów doskonale sprawdzi się maszynka do mielenia mięsa Bosch. Nawet duże ilości mogą z łatwością zostać szybko zmielone dzięki silnikowi o dużej mocy. Wyposażenie dodatkowe przekształca maszynkę do mielenia w niebywale uniwersalnego pomocnika kuchennego. Sprawdź, jak przygotować klasycznego burgera krok po kroku.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego np. antrykotu, rostbefu

  • 4 bułki do burgerów

  • 1 sałata, roszponka lub rukola

  • 1 pomidor

  • 1 mała cebula czerwona

  • sól, pieprz do smaku

  • ulubiony sos, np. czosnkowy, jogurtowy, majonezowy

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel i uformuj 4 płaskie burgery. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Odstaw.

  2. Cebulę i pomidory pokrój w plastry.

  3. Bułki przetnij na pół i zrumień na grillu lub w piekarniku.

  4. Spód bułki posmaruj sosem. Na spodzie ułóż ulubioną sałatę, następnie usmażonego burgera, pomidora i cebulę. Przykryj górną połową bułki.

Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki polane miodem lub z syropem klonowym to jeden z amerykańskich przysmaków śniadaniowych. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przygotowuje się szybko. Sprawdź, jak zrobić domowe pancakes.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej

  • 350 ml mleka

  • 2 jajka

  • 75 g rozpuszczonego masła

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • syrop klonowy do podania

Przygotowanie

  1. W misie robota kuchennego wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.

  2. Dodaj roztrzepane jajka, mleko, roztopione masło i zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na dużej, nieprzywierającej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) wylewaj przy pomocy chochli do zupy niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.

  4. Pancakes smaż z obu stron na małej mocy płyty grzewczej, aż nabiorą złotego koloru.

  5. Podawaj polane syropem klonowym.

Sernik nowojorski to ciasto znane i uwielbiane na całym świecie. Sernik jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki w przygotowaniu. Ser do ciasta musi być porządnie zmielony, dlatego dobrze do tego zadania sprawdzi się maszynka do mielenia sera Bosch. Wypróbuj przepis na sernik nowojorski.

Kuchnia amerykańska: charakterystyka i przepisy - zdjęcie 1

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników

  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera 2 lub 3-krotnie zmielonego

  • 250 g cukru

  • 40 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • skórka otarta z 1 cytryny

Polewa

  • 180 g kwaśnej śmietany 22%

  • 40 g cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Ciasteczka rozdrobnij na proszek za pomocą blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem i wymieszaj. Masą z ciasteczek wypełnij spód tortownicy (o średnicy 22 cm) wysmarowany masłem. Odstaw do lodówki.

  2. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misie miksera i połącz za jego pomocą.

  3. Masę serową wylej do tortownicy na wcześniej przygotowany spód.

  4. Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz 10 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 60 minut.

  5. Piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyciągnij i ostudź.

  6. Przygotuj polewę – śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Rozprowadź na powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki na noc.

Zdrowy, domowy fast food

Domowe burgery z warzyw to najlepszy dowód na to, że potrawy typu fast food można przyrządzić zdrowo. Przygotuj burgery z tofu, ciecierzycy i kaszy jaglanej zamiast tradycyjnych z mięsem.

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej

  • 2 jajka

  • 1 pęczek koperku i

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • bułki, warzywa i sos do podania

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie drobno posiekaj koperek i szczypiorek.

  2. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i odstaw na około pół godziny. Uformuj kotleciki i smaż je na oleju.

  3. Kotlety umieść w bułce razem z warzywami i sosem.

Masło orzechowe to produkt, który znajdziesz w każdej amerykańskiej kuchni. Masło orzechowe można łatwo przygotować w domu – będzie dużo smaczniejsze, zdrowsze i przede wszystkim sporo tańsze niż sklepowe. W przygotowaniu domowego masła doskonale sprawdzi się blender Bosch o dużej mocy (750-900 W). Sprawdź, jak przygotować masło orzechowe.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca

  • 1 szklanka migdałów

  • 1 szklanka nasion słonecznika

  • 1 szklanka mieszanki orzechów takich jak: jak pekan czy brazylijskie

Przygotowanie

  1. Wszystkie te składniki wrzuć na blaszkę i podprażaj przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.

  2. Jeszcze ciepłe orzechy umieść w pojemniku blendera i rozpocznij miksowanie. Musisz pamiętać o tym, żeby zmiksować orzechy pulsacyjnie. Na początku orzechy zamienią się w proszek. Potem powstanie grudkowata zbita masa.

  3. Po 10-12 minutach orzechy zaczną przybierać pożądaną konsystencję – powstanie gładkie, kremowe i nieco lejące się masło orzechowe.

Corn dog to popularne amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Wypróbuj przepis na amerykański przysmak.

Kuchnia amerykańska: charakterystyka i przepisy - zdjęcie 2

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 8-10 parówek

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. W misie robota kuchennego umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj mleko i jajko. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  2. Parówki nabij na długie wykałaczki i zanurz w przygotowanej masie. Smaż w rozgrzanym oleju.

  3. Usmażone corn dogi odkładaj na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju.

Amerykańska kuchnia na słodko

Kuchnia amerykańska to także dania na słodko. Wśród najpopularniejszych wypieków króluje apple pie, czyli domowa szarlotka. Jak zrobić idealną szarlotkę? Przepis poniżej jest chyba jednym z najprostszych i zawsze się udaje.

Składniki:

Kruchy spód do szarlotki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

  • 3 żółtka

  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany

  • Sól

Mus jabłkowy:


  • 1,5 kg jabłek antonówek (lub innych kwaśnych i soczystych jabłek)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 łyżki brązowego cukru

  • 1 galaretka cytrynowa

  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania ciasta – do przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, dodaj kostkę miękkiego masła. Całość dokładnie posiekaj nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka jaj. Zagnieć szybko ciasto, dodając porcjami śmietanę, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

  2. Obierz jabłka i pokrój w grubszą kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka przełóż do garnka i dolej wodę. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut.

  3. Do gorących jabłek dodaj cukier i galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż galaretka i cukier się rozpuszczą, następnie dodaj cynamon i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Od ciasta odkrój 1/4 jego objętości i odłóż. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Rozłóż równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, a na wierzch ułóż (wzór szachownicy) kawałki uformowanego w paseczki pozostałego ciasta. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kolejnym słodkim, amerykańskim smakołykiem jest banana bread. To bardzo znany i lubiany wypiek, który ma niewiele wspólnego z tradycyjnym chlebem.

Kuchnia amerykańska: charakterystyka i przepisy - zdjęcie 3

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 dojrzałe banany

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 5 łyżek kakao

  • 120 g cukru brązowego

  • ½ szklanki oleju

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli dla smaku

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij i ubij razem z cukrem do uzyskania puszystej piany. Dodaj szczyptę soli, olej oraz rozgniecione banany. Całość wymieszaj.

  2. W drugim naczyniu przesiej mąkę, dodaj kakao, cynamon i sodę oczyszczoną. Powoli dodaj produkty sypkie do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

  3. Wylej do foremki (np. keksówki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 50 minut.

W przygotowaniu wypieków przyda się wysokiej jakości sprzęt. Piekarnik Bosch posiada 30 programów, w tym termoobieg 4D – perfekcyjne rezultaty dzięki optymalnej dystrybucji ciepła na 4 poziomach równocześnie. Ponadto jest łatwy w obsłudze dzięki bezpośredniemu dostępowi do dodatkowych funkcji, rekomendowanych temperatur i wskaźnikowi temperatury.

Milkshake – jeden z najpopularniejszych fast foodów USA

Mleczne szejki są w USA często podawane jako dodatek do burgerów i frytek. Przygotowanie prawdziwego amerykańskiego milkshake’a jest bardzo łatwe, a wszystkie niezbędne składniki można bez problemu znaleźć w polskich sklepach. Wypróbuj przepis na klasyczny milkshake waniliowy.

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 4 gałki lodów waniliowych

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • bita śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera kielichowego. Zmiksuj.

  2. Koktajl przelej do szklanek i podawaj z bitą śmietaną.

Kuchnia amerykańska jest niezwykle zróżnicowana. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką wysokokaloryczną przyjemność. Można też uruchomić kulinarną wyobraźnię i zastąpić niektóre składniki ich zdrowszymi odpowiednikami. Poznaj amerykańskie smaki i wypróbuj nasze przepisy.