Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Marakuja – jakie ma właściwości i jak jeść ten egzotyczny owoc?

Marakuja – jakie ma właściwości i jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Marakuja – właściwości
  2. Jak jeść marakuję?
  3. Marakuja w kuchni – inspiracje

Nazywana jest także passiflorą lub męczennicą lekarską. Jej charakterystyczna, pomarszczona skórka skrywa aromatyczną, słodko-kwaśną pulpę wypełnioną licznymi pestkami. Ten egzotyczny owoc nie tylko wyróżnia się niezwykłym smakiem, ale również licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Z tego względu marakuja zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Z kolei większość Polaków kojarzy ten owoc głównie ze słodkimi wypiekami. Jednak można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. W artykule podzielimy się naszymi sposobami na wykorzystanie marakui.

Marakuja – właściwości

Składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty zawarte w miąższu marakui wpływają na poprawę funkcjonowania różnych układów w ciele. Z tego względu warto, w miarę możliwości, jak najczęściej jeść marakuje. Szczególnie, gdy jest sezon na te wyjątkowe owoce. Warto pamiętać, że sporo z wartościowych składników znajduje się w pestkach, dlatego warto jeść miąższ razem z nimi.

Jak marakują wpływa na organizm? Jedną z właściwości jest wspomaganie układu odpornościowego. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy C oraz cynku. Związki te odpowiadają za lepszą obronę immunologiczną oraz w przypadku choroby skracają czas jej trwania.

Udowodniono również, że związki prozdrowotne, potas oraz błonnik, zawarte w marakui mogą uregulować ciśnienie krwi. Jednocześnie u osób regularnie jedzących marakuje obserwuje się spadek poziomu cholesterolu we krwi. Oba te działania wpływają na realne zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.

W medycynie ludowej marakują była stosowana jako środek uspokajający i usypiający. Aktualne badania naukowe potwierdzają, że pestki marakui mogą łagodzić stany lękowe i działać uspokajająco.

W przypadku osób z cukrzycą i insulinoopornością zaleca się umiar w spożywaniu marakui ze względu na wysoki ładunek glikemiczny.

Marakuja – wartości odżywcze 

Marakuja jest niskokaloryczna, jeden owoc to niecałe 30 kcal. Z kolei 100 g marakui (3 owoce bez skórki) to około 97 kcal. Jednocześnie te 3 owoce będą zawierały: 2,2 g białka, 0,7 g tłuszczu, 23,4 g węglowodanów oraz 10,4 g błonnika. To nie koniec. Owoce marakui są bogate w składniki mineralne oraz witaminy. Wśród nich są: witaminy z grupy B, witamina C, A, E oraz K, potas, magnez, sód, wapń, żelazo i cynk.

Jak jeść marakuję?

Przy pierwszej styczności z marakują może nam się wydawać, że jest ona trudna do zjedzenia. Nic bardziej mylnego – jest to bardzo proste.

  1. Jednak zanim zaczniemy jeść marakuje należy wiedzieć, jak wybrać odpowiednio dojrzały owoc. Otóż skórka marakui podczas dojrzewania zaczyna się marszczyć. Dlatego, jeśli zależy nam na słodkich i orzeźwiających owocach, należy wybierać te, które mają mocno pomarszczoną skórkę.
  2. Wskazówką będzie również kolor skórki. Zielone owoce są niedojrzałe. Jakiego koloru szukać? W zależności od odmiany będzie to ciemnofioletowy lub żółty.
  3. Skórka marakui jest niejadalna, dlatego po zakupie owoce należy umyć i przekroić na pół. W ten sposób będziemy mogli dostać się do miąższu, na którym nam zależy. Do wydobycia miąższu wystarczy zwykła łyżka lub łyżeczka.
  4. Marakuja charakteryzuje się dość sporymi pestkami. Można je zjeść razem z miąższem lub przetrzeć go na sitku, by oddzielić pestki.

Jak jeść marakuję

Wypróbuj przepis: Waniliowa jaglanka z bananem i marakują.

Marakuja w kuchni – inspiracje

Jeśli nie jesteśmy dobrze zaznajomieni z jakimś produktem, często mamy problem z wymyśleniem, jak go najlepiej wykorzystać. Podobnie może być z marakują. Jest to egzotyczny owoc i nie każdy może mieć pomysł, co z niej zrobić poza zjedzeniem jej na surowo. Słodko-kwaśny smak miąższu można wykorzystać na wiele sposobów i to nawet w wytrawnych daniach.

Tak jak wspominaliśmy pulpa z marakui doskonale smakuje na surowo, dlatego sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do owsianki, smoothie bowl, sałatki owocowej czy placuszków lub naleśników.

W przypadku deserów pulpa z marakui często wykorzystywana jest do przygotowania kremu, żelki lub sosu. Następnie użyjesz je podczas przygotowywania: tortów, ciast, puddingów, eklerów i ptysiów. Sos z marakui z powodzeniem sprawdzi się do przygotowania owocowego tiramisu lub innego warstwowego deseru.

Miąższ z marakui możesz wykorzystać również do przygotowania różnych napojów. Może to być: orzeźwiająca lemoniada, pobudzająca mrożona herbata, rozgrzewająca zimowa herbata lub koktajle bezalkoholowe i alkoholowe.

Aby cieszyć się smakiem marakui poza sezonem można zrobić z niej dżem. Ma on piękny żywy kolor oraz przyjemny słodki smak z lekko kwaśną nutą.

Dżem z marakui

Na tym nie kończą się nasze pomysły na marakuję. Ciekawy smak miąższu owocu jest chętnie wykorzystywany jako składnik różnych sosów i dressingów. Curl z marakui całkiem odmieni dobrze znane desery i tarty. W przypadku klasycznego sosu vinegrette marakują nada przyjemnej świeżości i orzeźwienia. Wartym wypróbowania będzie sos z octu winnego, marakui i cukru, który sprawdzi się do dań z rybami i owocami morza. Można dodać go również do sałatki owocowej dla przełamania słodkich smaków.

Jak już wspominaliśmy miąższ z marakui lub sosu na bazie owocu można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wytrawnych dań. Zbalansują smak sałatek, mięs, ryb, owoców morza. Dobrze łączą się z drobiem, łososiem, mango, awokado, krewetkami, serami dojrzewającymi i pleśniowymi, rukolą, szpinakiem, pomidorami, strączkami czy wędlinami.

Wypróbuj przepis: Kokosowy mus z marakują.

Przepis na lemoniadę z marakui

Składniki:

  • 3 dojrzałe marakuje,
  • 1 litr wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier lub miód do smaku
  • listki mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój marakuje na pół i wydobądź miąższ łyżeczką.
  2. Przełóż miąższ do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Przetrzyj masę przez sitko, aby pozbyć się resztek pestek.
  4. W dzbanku wymieszaj gotową pulpę z marakui, wodę i sok z cytryny. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier lub miód.
  5. Dodaj listki mięty i włóż do lodówki, by lemoniada się schłodziła przed podaniem.

Lemoniada z marakui

Przeczytaj również: Soki przecierowe tłoczone z miąższem czy zwykłe?

Marakuja to wyjątkowo smaczny owoc, który charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Ogromną jego zaletą jest uniwersalność i wszechstronność wykorzystania w kuchni. Marakuje możesz bowiem użyć jako składnik nie tylko słodkich, ale również wytrawnych potraw. Z tego względu warto włączyć ją do naszego menu i samodzielnie eksperymentować z ciekawymi odsłonami marakui.