Nazywana jest także passiflorą lub męczennicą lekarską. Jej charakterystyczna, pomarszczona skórka skrywa aromatyczną, słodko-kwaśną pulpę wypełnioną licznymi pestkami. Ten egzotyczny owoc nie tylko wyróżnia się niezwykłym smakiem, ale również licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Z tego względu marakuja zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Z kolei większość Polaków kojarzy ten owoc głównie ze słodkimi wypiekami. Jednak można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. W artykule podzielimy się naszymi sposobami na wykorzystanie marakui.
Marakuja – właściwości
Składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty zawarte w miąższu marakui wpływają na poprawę funkcjonowania różnych układów w ciele. Z tego względu warto, w miarę możliwości, jak najczęściej jeść marakuje. Szczególnie, gdy jest sezon na te wyjątkowe owoce. Warto pamiętać, że sporo z wartościowych składników znajduje się w pestkach, dlatego warto jeść miąższ razem z nimi.
Jak marakują wpływa na organizm? Jedną z właściwości jest wspomaganie układu odpornościowego. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy C oraz cynku. Związki te odpowiadają za lepszą obronę immunologiczną oraz w przypadku choroby skracają czas jej trwania.
Udowodniono również, że związki prozdrowotne, potas oraz błonnik, zawarte w marakui mogą uregulować ciśnienie krwi. Jednocześnie u osób regularnie jedzących marakuje obserwuje się spadek poziomu cholesterolu we krwi. Oba te działania wpływają na realne zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.
W medycynie ludowej marakują była stosowana jako środek uspokajający i usypiający. Aktualne badania naukowe potwierdzają, że pestki marakui mogą łagodzić stany lękowe i działać uspokajająco.
W przypadku osób z cukrzycą i insulinoopornością zaleca się umiar w spożywaniu marakui ze względu na wysoki ładunek glikemiczny.
Marakuja – wartości odżywcze
Marakuja jest niskokaloryczna, jeden owoc to niecałe 30 kcal. Z kolei 100 g marakui (3 owoce bez skórki) to około 97 kcal. Jednocześnie te 3 owoce będą zawierały: 2,2 g białka, 0,7 g tłuszczu, 23,4 g węglowodanów oraz 10,4 g błonnika. To nie koniec. Owoce marakui są bogate w składniki mineralne oraz witaminy. Wśród nich są: witaminy z grupy B, witamina C, A, E oraz K, potas, magnez, sód, wapń, żelazo i cynk.
Jak jeść marakuję?
Przy pierwszej styczności z marakują może nam się wydawać, że jest ona trudna do zjedzenia. Nic bardziej mylnego – jest to bardzo proste.
- Jednak zanim zaczniemy jeść marakuje należy wiedzieć, jak wybrać odpowiednio dojrzały owoc. Otóż skórka marakui podczas dojrzewania zaczyna się marszczyć. Dlatego, jeśli zależy nam na słodkich i orzeźwiających owocach, należy wybierać te, które mają mocno pomarszczoną skórkę.
- Wskazówką będzie również kolor skórki. Zielone owoce są niedojrzałe. Jakiego koloru szukać? W zależności od odmiany będzie to ciemnofioletowy lub żółty.
- Skórka marakui jest niejadalna, dlatego po zakupie owoce należy umyć i przekroić na pół. W ten sposób będziemy mogli dostać się do miąższu, na którym nam zależy. Do wydobycia miąższu wystarczy zwykła łyżka lub łyżeczka.
- Marakuja charakteryzuje się dość sporymi pestkami. Można je zjeść razem z miąższem lub przetrzeć go na sitku, by oddzielić pestki.
Wypróbuj przepis: Waniliowa jaglanka z bananem i marakują.
Marakuja w kuchni – inspiracje
Jeśli nie jesteśmy dobrze zaznajomieni z jakimś produktem, często mamy problem z wymyśleniem, jak go najlepiej wykorzystać. Podobnie może być z marakują. Jest to egzotyczny owoc i nie każdy może mieć pomysł, co z niej zrobić poza zjedzeniem jej na surowo. Słodko-kwaśny smak miąższu można wykorzystać na wiele sposobów i to nawet w wytrawnych daniach.
Tak jak wspominaliśmy pulpa z marakui doskonale smakuje na surowo, dlatego sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do owsianki, smoothie bowl, sałatki owocowej czy placuszków lub naleśników.
W przypadku deserów pulpa z marakui często wykorzystywana jest do przygotowania kremu, żelki lub sosu. Następnie użyjesz je podczas przygotowywania: tortów, ciast, puddingów, eklerów i ptysiów. Sos z marakui z powodzeniem sprawdzi się do przygotowania owocowego tiramisu lub innego warstwowego deseru.
Miąższ z marakui możesz wykorzystać również do przygotowania różnych napojów. Może to być: orzeźwiająca lemoniada, pobudzająca mrożona herbata, rozgrzewająca zimowa herbata lub koktajle bezalkoholowe i alkoholowe.
Aby cieszyć się smakiem marakui poza sezonem można zrobić z niej dżem. Ma on piękny żywy kolor oraz przyjemny słodki smak z lekko kwaśną nutą.
Na tym nie kończą się nasze pomysły na marakuję. Ciekawy smak miąższu owocu jest chętnie wykorzystywany jako składnik różnych sosów i dressingów. Curl z marakui całkiem odmieni dobrze znane desery i tarty. W przypadku klasycznego sosu vinegrette marakują nada przyjemnej świeżości i orzeźwienia. Wartym wypróbowania będzie sos z octu winnego, marakui i cukru, który sprawdzi się do dań z rybami i owocami morza. Można dodać go również do sałatki owocowej dla przełamania słodkich smaków.
Jak już wspominaliśmy miąższ z marakui lub sosu na bazie owocu można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wytrawnych dań. Zbalansują smak sałatek, mięs, ryb, owoców morza. Dobrze łączą się z drobiem, łososiem, mango, awokado, krewetkami, serami dojrzewającymi i pleśniowymi, rukolą, szpinakiem, pomidorami, strączkami czy wędlinami.
Wypróbuj przepis: Kokosowy mus z marakują.
Przepis na lemoniadę z marakui
Składniki:
- 3 dojrzałe marakuje,
- 1 litr wody,
- sok z 1 cytryny,
- cukier lub miód do smaku
- listki mięty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przekrój marakuje na pół i wydobądź miąższ łyżeczką.
- Przełóż miąższ do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Przetrzyj masę przez sitko, aby pozbyć się resztek pestek.
- W dzbanku wymieszaj gotową pulpę z marakui, wodę i sok z cytryny. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj cukier lub miód.
- Dodaj listki mięty i włóż do lodówki, by lemoniada się schłodziła przed podaniem.
Przeczytaj również: Soki przecierowe tłoczone z miąższem czy zwykłe?
Marakuja to wyjątkowo smaczny owoc, który charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Ogromną jego zaletą jest uniwersalność i wszechstronność wykorzystania w kuchni. Marakuje możesz bowiem użyć jako składnik nie tylko słodkich, ale również wytrawnych potraw. Z tego względu warto włączyć ją do naszego menu i samodzielnie eksperymentować z ciekawymi odsłonami marakui.