- Dwanaście potraw
- Zupy także na Święta
- Dodatki, które mają znaczenie
- Polskie tradycje bożonarodzeniowe
Święta Bożego Narodzenia to jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w ciągu roku. Wiążą się one nie tylko z przystrajaniem choinki, spotkaniami z rodziną przy świątecznym stole, kolędami i dzieleniem się opłatkiem. Kolacja wigilijna i bożonarodzeniowy obiad to także mnóstwo przygotowań, w czasie których bardzo często ważne jest podtrzymanie tradycji i powrót do dobrze znanych przepisów.
Dwanaście potraw
Polskie zwyczaje wigilijne można by długo wymieniać. Jednym z najlepiej znanych jest przygotowanie 12 potraw na wigilijny stół. Jakie dania koniecznie powinny wejść w ich skład, by staropolskiego zwyczaju stało się zadość? Zgodnie z obyczajem podczas tej kolacji królują dania postne - bezmięsne, ale z rybami. Każda z nich ma swoją określoną symbolikę i dlatego tak ważne jest spróbowanie każdej z nich.
Zupy także na Święta
Zupy są jednym z dań, bez których w wielu domach trudno jest sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Polskie tradycje i obyczaje wskazują, że najczęściej na stołach pojawiają się trzy rodzaje zup. Jednym z nich jest zupa rybna, którą przyrządza się z głów i kręgosłupów ryb wykorzystywanych w daniach głównych. Równie dużą popularnością cieszy się zupa grzybowa – jest ona klasyczną potrawą postną, ponieważ do jej przyrządzanie potrzeba jedynie suszonych grzybów, warzyw i przypraw. Często podawana jest z makaronem.
Trzecią z najpopularniejszych zup jest barszcz czerwony. Do jego wykonania wykorzystuje się przede wszystkim buraki, ale prawdziwa różnorodność zaczyna się w doborze dodatków do niego. Można podawać go tylko w postaci gorącego napoju, ale równie dobrze sprawdzi się jako pełnoprawne danie z kołdunami lub uszkami z kapustą i grzybami. Polskie obyczaje często wskazują właśnie na tę ostatnią, chyba najpopularniejszą, propozycję podania.
Dodatki, które mają znaczenie
Polskie kulinarne zwyczaje wigilijne obejmują także całą gamę dań głównych i – często bardzo sycących – przystawek. Wśród nich jedną z najpopularniejszych jest groch z kapustą, która może być osobną potrwą, ale i farszem do postnych pierogów. Innym bardzo popularnym bezmięsnym daniem są kluski z makiem, których zjedzenia ma zapewnić bogactwo. Nie są one jedynym słodkim akcentem na wigilijnym stole – w wielu domach potrawy popija się kompotem przygotowanym z owocowego suszu. Na deser najczęściej pojawiają się takie ciasta jak makowiec, keks albo sernik.
Polskie tradycje świąteczne nakazują zastąpienie mięsa rybami podczas wigilijnej kolacji. Śledzie spożywane są wówczas w wielu konfiguracjach: przygotowane na słodko z bakaliami, w oleju, jako rolmopsy albo w śmietanie. Karpia również przyrządza się na wiele sposobów, prawie w każdym domu można go spożyć smażonego, ale ten w galarecie jest nie mniej popularny. Właśnie smażone ryby często stanowią podstawę wigilijnego menu.
Polskie tradycje bożonarodzeniowe
Sama kolacja wigilijna to oczywiście dopiero początek świętowania. Polskie zwyczaje bożonarodzeniowe sięgają dalej niż Wigilia. 25 i 26 grudnia obiad nie powinien być postny! Bardzo często na stołach pojawia się wołowina, dania z drobiu czy schab.
To, co będziemy jeść podczas Świąt często uzależnione jest od regionu, w jakim świętujemy. Kutia na wschodzie Polski jest jedną z najważniejszych potraw, a wielu innych regionach nie można jej spotkać. Wiele potraw jest wspólnych dla całego kraju i dobrze jest pewne tradycje – również te kulinarne – podtrzymywać. Poza tym, co znajdzie się na stole, warto zastanowić sie także, jak udekorować stół na wigilię.