Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pomysły na proste i niskokaloryczne dipy i sosy

Pomysły na proste i niskokaloryczne dipy i sosy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sos czosnkowy
  2. Dip z awokado
  3. Słodki dip pomidorowy
  4. Dip oliwkowy
  5. Dip tzatziki

Przestrzeganie diety nie musi oznaczać nudy i monotonii na talerzu. Mniej kalorii nie oznacza mniej smaku – wręcz przeciwnie! Dobrze doprawione dipy to eksplozja smaków i aromatów. Najlepsze jest to, że możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale komponują się ze słonymi przekąskami czy surowymi warzywami. Możesz dodawać je również do kanapek, tortilli, pieczonych warzyw, tart, mięs i ryb z grilla, burgerów – do wszystkiego, na co tylko masz ochotę.

Sos czosnkowy

Można powiedzieć klasyka - jeden z najbardziej popularnych sosów. Ile osób, tyle wersji. Najczęściej przyrządza się go na bazie majonezu. Jednak ten zrobiony na jogurcie także smakuje doskonale.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:
Duży kubek jogurtu naturalnego,
4 - 5 ząbków czosnku,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżeczka musztardy,
2 gałązki posiekanego koperku lub 1 łyżka suszonego,
1 łyżeczka oleju lub oliwy,
pieprz i sól do smaku

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W misce połącz wszystkie składniki. Sos odstaw na około 30 minut, by smaki się przegryzły.
Wybierając jogurt wybierz ten pełnotłusty. Tłuszcz jest nośnikiem smaków, aromatów i niektórych witamin, dlatego jogurt w wersji 0% nie będzie smakował tak dobrze. Z tego względu do sosu dodany został olej. Jego niewielka ilość podniesie lekko kaloryczność, ale różnica w smaku będzie ogromna. Sos jest znacznie mniej kaloryczny, niż ten przygotowany na bazie majonezu, ale równie smaczny. 

Dip z awokado

Małe odstępstwo od niskokaloryczności. Zielony miąższ jest bogaty w tłuszcze, co podnosi jego wartość kaloryczną. Ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych i mineralnych, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czasem należy przymknąć oko na wartość energetyczną dipu. Zwłaszcza gdy potraktujemy go jako dodatek do zdrowych i zbilansowanych dań i przekąsek. 

Przepis na dip z awockado

Składniki:
1 dojrzałe awokado,
sok z połowy limonki,
łyżeczka słodkiej papryki,
½ łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne,
2-3 krople tabasco,
szczypta soli.

Awokado obierz, usuń pestkę, a miąższ rozgnieć przy pomocy widelca. Dip nie musi być idealnie gładki. Następnie dodaj sok, tabasco i przyprawy, a całość dokładnie wymieszaj.
Kupując awokado sprawdź, czy jest ono delikatnie miękkie. Dojrzałe awokado powinno poddawać się pod naciskiem palca. Nie może być też zbyt miękkie, ponieważ może to oznaczać, że owoc już przejrzał. Twarde awokado jest gorzkawe w smaku i potrzebuje kilku dni w temperaturze pokojowej, aby dojrzeć.

Słodki dip pomidorowy

Idealny dla amatorów łagodniejszych smaków. Doskonale komponuje się z warzywami i małymi przekąskami. Równie dobrze sprawdzi się w daniach z rybami i drobiem.

Przepis na dip z awocado

Składniki:
4-5 dużych pomidorów (opcjonalnie puszka pomidorów),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
¼ szklanki soku pomarańczowego z miąższem,
1 łyżka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki cukru,
pieprz i sól do smaku.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Praż na patelni z niewielką ilością wody (max. 2 łyżki), aż zaczną się rozpadać. Zmniejsz płomień, dodaj koncentrat, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odczekaj, aż całość będzie ciepła, a woda odparuje. Sos przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego sok pomarańczowy. Podgrzane pomidory mają więcej likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnie wpływającym na wygląd i zdrowie. Jednak przede wszystkim znany jest z zapobiegania zawałom i nowotworom. Sok z pomarańczy dodawany jest dopiero po przestudzeniu dipu, ponieważ pozwala to na zachowanie największej ilości cennych związków, w tym wit. C, która jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Jeśli wolisz słodko-kwaśne smaki do dipu możesz dodać sok z cytryny i szczyptę imbiru.

Dip oliwkowy

Oliwki wyróżniają się bardzo charakterystycznym smakiem, do którego trzeba dojrzeć. Przepis na ten dip jest bardzo ciekawy i intrygujący, ponieważ jego ostateczny wygląd i smak zależy od koloru wykorzystanych oliwek.

Przepis na dip oliwkowy

Składniki:
1 szklanka oliwek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej.

Oliwki, oliwę i bazylię zmiksuj na gładką pastę przy pomocy blendera. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodawaj go stopniowo i sprawdzaj smak, żeby dopasować go do swoich preferencji. Dla złagodzenia smaku można dodać niewielką ilość jogurtu naturalnego lub greckiego.

Dip tzatziki

Idealny zarówno na grilla jak i do chrupiących surowaych warzyw.  

Przepis na dip tzatziki

Składniki:
4  małe ogórki zielone (dł. do 10 cm),
1 mały kubek jogurtu naturalnego,
1-2 ząbki czosnku,
2 gałązki posiekanego koperku,
½ łyżeczki zmielonego kminku,
pieprz i sól do smaku,

Po obraniu ogórka usuń z niego pestki, a następnie zetrzyj go na tarce. Wiórki posyp solą i odstaw na około 15 minut. W tym czasie bardzo drobno posiekaj koperek i czosnek. Wymieszaj jogurt z koperkiem, czosnkiem i przyprawami. Ogórka odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do bazy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj i sprawdź smak dipu.