Jakie witaminy ma rzodkiewka?

Jak siać rzodkiewkę? Jak ją przechowywać? A w końcu, jakie witaminy ma rzodkiewka?

Każdy zna rzodkiewkę i trudno pomylić ją z jakimkolwiek innym warzywem. W smaku jest pikantna, a jej biało-czerwone barwy dodają kolorytu sałatkom i kanapkom. Nie tylko ze względów wizualnych warto dodawać tę nowalijkę do przygotowywanych przez siebie potraw, ponieważ w tak małym warzywie kryje się prawdziwa zdrowotna bomba. Na dodatek łatwo można tę bombę podłożyć we własnym ogródku…

Jak siać rzodkiewkę?

Jednym z powodów popularności rzodkiewki na pewno jest fakt, iż bardzo łatwo jest ją wyhodować. Charakteryzuje ją niezwykle krótki okres wegetacyjny, dzięki czemu od wysiewu nasion korzenie gotowe są do zbioru już po 4-6 tygodniach. Pozwala to nie tylko na bardzo szybkie cieszenie się własną rzodkiewką w potrawach, ale również na stosowanie jej jako przedplonu i poplonu w przydomowym ogródku. Nie powinno się jej jednak siać na miejscach, w których jako poprzednie rosły inne warzywa kapustne, ponieważ rzodkiewka zalicza się właśnie do ich grona.

Najczęściej nasiona wysiewa się do gleby już od marca do sierpnia. Polecaną metodą jest przeprowadzanie siewu co kilkanaście dni, co zagwarantuje stałe zbiory. Odległość między rzędami powinna wynosić 20-30 centymetrów. Roślina ta wymaga dobrze nasłonecznionych miejsc do optymalnego wzrostu, który nie nastąpi w cieniu. Dzieje się tak, ponieważ odpowiednia ilość światła jest konieczna do osiągnięcia przez warzywo maksymalnych rozmiarów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych. Dobrze jest również przed wysianiem nasion zasilić nawozami mineralnymi ziemię pod uprawę.

Na tym nie kończą się wymagania rzodkiewki odnośnie do gleby, na której ma zostać posiana. Optymalne są te próchnicze, żyzne i średnio lekkie. Wówczas zbiór nie sprawia problemów i wzrost przebiega należycie. Warzywo to znosi lekkie zakwaszenie gleby, ale na jej ciężkich odmianach może dojść do deformacji korzeni. Idealnym momentem do sadzenia rzodkiewek jest wczesna wiosna i późna jesień, gdyż znakomicie znosi ona niskie temperatury, a nawet je lubi. Wobec wyższej temperatury wytwarza pędy kwiatostanowe, lecz źle reaguje na mróz. Już -5℃ wystarczy, by roślina przemarzła. Duże znaczenie ma również nawodnienie, które musi być regularne i umiarkowane.

Jakie witaminy ma rzodkiewka?

Jedną z głównych cech rzodkiewki jest niewiarygodnie wprost niska kaloryczność – w 10g warzywa znajduje się jedynie 16 kcal! Przy tym znakomicie wspiera procesy trawienne ze względu na wysoką zawartość błonnika (1,6g na 100g). Wpływa to na zapewnienie sytości, podobnie jak niski indeks glikemiczny opisywanego warzywa. Jego spożycie jest również bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie jelit, dzięki czemu rzodkiewki są szczególnie polecane przy nadfermentacji jelitowej, ale również przy niestrawności, braku łaknienia i dolegliwościach wątrobowych. Roślina ta posiada właściwości żółciopędne i żółciotwórcze oraz wspomaga pracę wątroby.

Kolejny atut zdrowotny rzodkiewek to ich właściwości upiększające. Występują one dzięki zawartości związków siarki w opisywanych korzeniach. Rzodkiewka wzmacnia paznokcie oraz włosy i zapobieganie łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów. Również dolegliwości związane z układem oddechowym często mogą ustąpić dzięki zdrowotnym właściwościom tej małej roślinki. Jej jedzenie łagodzi męczący kaszel, jest także polecane w obliczu astmy i dolegliwości oskrzelowych.

Bardzo duża zawartość potasu (aż 233 mg w 100g!) sprawia, że dzięki spożywaniu tych warzyw zbyt wysokie ciśnienie u osób zmagających się z tym problemem może wrócić do normy. Rzodkiewka ma także działanie zbliżone do naturalnego antybiotyku - jest antybakteryjna i grzybobójcza. Surowy sok z rzodkiewek hamuje na przykład wzrastanie Escherichia coli, odpowiedzialnych choćby za występowanie biegunek. W medycynie naturalnej spożywanie charakterystycznych, czerwonych korzeni zaleca się także przy demineralizacji organizmu, krzywicy, anemii, artretyzmie, kamieniach nerkowych i reumatyzmie.

Rzodkiewka to dość częsty składnik naszych posiłków, jednak jej spożycie jest na tyle zdrowe, że nie powinna ona występować w naszej kuchni jedynie jako dekoracja kanapek. Uprawa tych roślina jest łatwa, zatem niewielkim nakładem pracy możemy osiągnąć znaczne korzyści dla zdrowia – to układ, na który warto się zdecydować.

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Rzodkiewka szybko traci swoje właściwości odżywcze, dlatego najlepiej spożywać ją na świeżo. Należy przechowywać ją w chłodnym miejscu, np. lodówce. Jeśli owiniesz ją w papierowy ręcznik i włożysz do niezawiązanego foliowego woreczka, to pozostanie świeża nawet przez ok. 5-7 dni. Żeby rzodkiewka zachowała świeżość nie odrywaj jej od listków.