Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak udekorować koszyczek wielkanocny?
  2. Przepis na chleb do koszyczka

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Niedziela Wielkanocna nazywana jest uroczystością Zmartwychwstania Pańskiego. Te święta są mocno zakorzenione w tradycji, nie tylko w obrzędach religijnych. Jednym z najważniejszych zwyczajów znanych od pokoleń jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę.

To, co do koszyczka wielkanocnego wkładały nasze babcie, sprawdzi się także w obecnych Pamiętaj o każdej osobie, która zasiądzie do świątecznego stołu, aby wszyscy mogli poczęstować się poświęconymi pokarmami, choćby małymi kawałkami.

Zobacz tradycyjne potrawy wielkanocne.

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? - infografika

Podczas modlitwy ksiądz wymienia chleb, mięso oraz jajka. Te trzy produkty to nie jedyne składniki, które powinny znaleźć się koszyczku wielkanocnym bogatym zarówno w smaki, jak i symbole.

  • jajka oznaczają nowe życie i odrodzenie.
  • wędliny to znak obfitości i dostatku.
  • chleb symbolizuje Ciało Chrystusa.
  • sól reprezentuje oczyszczenie.
  • chrzan to siła fizyczna.
  • baranek jest symbolem zmartwychwstania Jezusa. Może być wykonany z cukru, biszkopta lub ciasta drożdżowego.

Na zawartość koszyczka wielkanocnego duży wpływ mają tradycje rodzinne, ale również regionalne zwyczaje, które sprawiają, że w święconce znajdują się owoce, pieprz, woda, ser czy słodycze.

W przedświąteczne dni nie brakuje ofert pakietów wielkanocnych. Sklepy spożywcze proponują pętka kiełbasy, miniaturowe bochenki czy czekoladowe jajka. „Babeczka do koszyczka” to również częsty chwyt marketingowy, jednak nie trzeba ulegać tej zakupowej gorączce. Nie musisz kupować produktów „przeznaczonych” swoim rozmiarem do koszyka. Wystarczy odkroić po kawałku wędliny, pieczywa czy domowych wypieków, aby skompletować święconkę.

Wielka Sobota to też okazja do pomocy charytatywnej. W wielu miejscach w Polsce przy wyjściach z kościołów czy osiedlowych sklepów odbywają się zbiórki żywności. Wolontariusze różnych organizacji tworzą paczki dla potrzebujących z podstawowymi produktami. Warto zostawić kilka artykułów ze swojego koszyczka lub torby zakupowej. Dzięki temu ktoś inny również będzie mógł zasiąść do wielkanocnego stołu.

Dowiedz się, jak zrobić wydmuszkę z jajka.

Jak udekorować koszyczek wielkanocny?

Koszyczek wielkanocny nie składa się tylko z pokarmów. Ważnym elementem jest dekoracja, która dopełnia symboliczne znaczenie święconki. Baranek powinien znaleźć się w jego centrum, wokół niego wiecznie zielony bukszpan reprezentujący nadzieję. Warto także wykorzystać również to, co oferuje wiosna, która budzi się do życia po zimie. Bazie i pierwsze kwiaty, takie jak żonkile czy gałązki forsycji doskonale uzupełnią symbol świąt Zmartwychwstania Pańskiego.

W ostatnich latach zmiany klimatyczne zapewniały w Polsce Wielkanoc w zimowej scenerii. Zatem jak udekorować koszyczek wielkanocny, gdy za oknem pada śnieg? Dobrym pomysłem są serwetki i falbanki robione na szydełku. Stanowią one jednocześnie elegancką ochronę pokarmów przed opadami, zanieczyszczeniem czy owadami. Pisanki to kolejny pomysł na dodanie kolorów święconce. Malowane farbami, woskowane, oklejane włóczką czy skrobane igłą – wydmuszki możesz udekorować na wiele sposobów.

W internecie przybywa filmików instruktażowych pokazujących, jak własnoręcznie upleść koszyczek wielkanocny za pomocą szydełka. Potrzeba niewiele. Jedynie sznurek jutowy lub bawełniany oraz odrobina chęci i cierpliwości. Dostępne są również bazy ze sklejki, które posłużą jako denko. Dzięki tym pomysłom dekorowanie święconki może okazać się okazją do spędzenia czasu w gronie najbliższych. To także szansa na odkrycie swojej artystycznej duszy.

Efekt końcowy nie musi być chwilowy. Tak przygotowany koszyczek wielkanocny sprawdzi się jako dekoracja na świątecznym stole. Możesz też wykorzystać go jako naczynie na owoce, pieczywo czy sztućce. Elementy wykorzystane do udekorowania koszyczka wielkanocnego mogą cieszyć oczy nie tylko w Wielką Sobotę. Gałązki i kwiaty pięknie zaprezentują się w wazonie. Z kolei własnoręcznie wykonane serwetki czy pisanki będą wspaniałą ozdobą parapetu, komody i roślin doniczkowych.

Zobacz także, jak przystroić dom na Wielkanoc.

Przepis na chleb do koszyczka

W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych nie brakuje przepisów na wielkanocne potrawy i wypieki. Najczęściej na śniadaniu królują jajka pod pierzynką lub w postaci pasty z chrzanem. Ciasta również odgrywają ważną rolę. W zależności od regionu Polski babka marmurkowa czy mazurek stanowią smaczny symbol tych świąt. Jedną z tradycji wielkanocnych wypieków jest domowy chleb, którego smak i zapach są niepowtarzalne. Receptury często są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Do wykonania szybkiego i prostego chleba do koszyczka potrzebujesz:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • szczypty cukru,
  • szczypty soli,
  • 75 ml wody,
  • żółtka do posmarowania,
  • maku i sezamu do posypania chlebków.

Z tych proporcji uzyskasz dwa małe bochenki.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut.

2. Ugnieć ciasto z mąki, soli, wody i mieszanki drożdży z cukrem.

2. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

3. Uformuj dwa małe chlebki i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pozostaw na 30–40 minut do wyrośnięcia.

5. Posmaruj bochenki żółtkiem i posyp ziarnami.

6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

7. Włóż do koszyczka i delektuj się smakiem domowego chleba podczas świątecznego śniadania.

Sprawdź ofertę piekarników, dzięki którym gotowanie i pieczenie staje się proste i przyjemne.