Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomysły na zdrowe śniadania

Pomysły na zdrowe śniadania
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Płatki, czyli klasycznie i zdrowo
  2. Nie bój się różnorodności

Ważne jest jednak oczywiście nie tylko to, by je w ogóle spożywać, ale również to, aby było ono zdrowe i dostarczało energii na cały dzień. Jakie są wobec tego najlepsze pomysły na zdrowe śniadanie?

Płatki, czyli klasycznie i zdrowo

Owsianka jest jedną z najczęściej przewijających się propozycji, gdy szukamy sposobu na szybkie i zdrowe śniadanie. Jej spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści i wbrew stereotypowi, zgodnie z którym płatki te stanowią pozbawioną smaku breję, jedną z nich mogą być również doznania smakowe. Znakomitym pomysłem na zdrowe śniadanie jest bowiem jej urozmaicenie za pomocą miodu, cynamonu, bakalii, owoców albo kostki gorzkiej czekolady. Owsianka na wodzie albo na mleku z dodatkami będzie świetnym pomysłem na śniadanie.

Dodatkowo spożywanie owsianki dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. W połączeniu z mlekiem (albo jego przetworami) płatki te zaopatrują nas w błonnik, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, wszystkie potrzebne aminokwasy, a także białko. Używanie nieprzetworzonych zbóż, posiadających niski indeks glikemiczny, niesie ze sobą kolejne korzyści w postaci dłuższego uwalniania się energii, a dzięki temu lepszą pracę mózgu.

Wbrew pozorom owsianka stanowi również idealny pomysł na zdrowe śniadanie do pracy. Dobrze jest bowiem odczekać około dwudziestu minut po zalaniu płatków podgrzanym mlekiem, aby napęczniały i można to zrobić również dzień wcześniej, przed pójściem spać. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby przelać wówczas gotowe śniadanie do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w tej formie do pracy.

Płatki nie muszą oznaczać jednak owsianki, bo muesli to także doskonały wybór na szybkie, zdrowe śniadanie. Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim warto się na nie zdecydować, ponieważ możemy zastąpić owoce suszone ich świeżymi odpowiednikami. Jest to posiłek nie tylko banalnie prosty w wykonaniu, ale również zawierający pełnowartościową mieszankę różnych zdrowych produktów, które dostarczają składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika. Dzięki temu muesli jest idealną alternatywą zdrowego pierwszego lub drugiego śniadania do szkoły lub biura.

Nie bój się różnorodności

Nie trzeba, a nawet nie powinno się zamykać tylko na kilka opcji, wybierając idealny dla siebie przepis na pierwszy w ciągu dnia posiłek. Zdrowe kanapki na śniadanie to idealny przykład na to, jak od czasu do czasu można wzbogacić swój poranny jadłospis. Fit śniadanie powinno zawierać warzywa gwarantujące obecność witamin i minerałów, takie jak: pomidor, sałata, ogórek, szczypiorek albo kiełki. Poza tym warto dodać wędlinę lub ser (dostarczające białko). Najlepiej na kanapki lub tosty wybrać pieczywo pełnoziarniste, ponieważ ziarna dostarczają niezbędne kwasy tłuszczowe zapewniające energię.

Jednym z najpopularniejszych składników śniadaniowych posiłków są jajka – i bardzo dobrze! To jedne z najlepszych źródeł białka wysokiej jakości. Dodatkowo ich ogromną zaletą jest różnorodność dań, jakie można z nich przyrządzać. Od delikatnego omletu jaglanego, który będzie źródłem wszystkich makroskładników, po - stawiając na zdrowe tłuszcze - jajecznicę z wytrawnymi dodatkami.

Owoce także świetnie sprawdzają się jako pomysł na zdrowe śniadanie. Można z ich pomocą przygotować sałatki, smoothie albo koktajl dostarczające jednej z dziennych porcji warzyw i owoców, a stanowiące bardzo bogate źródło witamin. Ich zaletami są: różnorodność możliwych do wykorzystania składników i niska zawartość tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie dostarczać z rana zbyt wiele cukru.

Jedynym, co tak naprawdę ogranicza nas podczas przygotowywania zdrowych śniadań, jest nasza wyobraźnia. Ilość dostępnych przepisów jest wprost ogromna i jak widać – zdrowie i smak często mogą iść ze sobą w parze!