Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Owsianka na wodzie z dodatkami na słodko

Owsianka na wodzie z dodatkami na słodko
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Trudno wymyślić lepszą potrawę na śniadanie niż owsianka.

Składniki

1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki wody
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
283 kcal
Tłuszcz
11.5 g
Węglowodany
37 g
Błonnik
7 g
Białko
3.8 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem może smakować inaczej. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Płatki owsiane stanowią doskonałą bazę dla smacznych, kolorowych i zdrowych dodatków. Owoce, bakalie, dżemy, konfitury – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone.

Do owsianki najczęściej używam zwykłych płatków owsianych i gotuję je na wodzie, a w trakcie przyrządzania doprawiam szczyptą soli.

Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę.
  2. Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.
  3. Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
  4. W trakcie gotowania owsiankę posól i lekko posłodź do smaku.
  5. Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!
  6. Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

TIP DIETETYCZNY

  • Przygotowując owsiankę zadbaj o odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę płatków owsianych przypadają min. dwie szklanki wody.
  • Owsiankę wzbogać o łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dodatek tłuszczu zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.
  • Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak owsianki dodaj nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.

Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych