Trudno wymyślić lepszą potrawę na śniadanie niż owsianka.
Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem może smakować inaczej. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Płatki owsiane stanowią doskonałą bazę dla smacznych, kolorowych i zdrowych dodatków. Owoce, bakalie, dżemy, konfitury – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone.
Do owsianki najczęściej używam zwykłych płatków owsianych i gotuję je na wodzie, a w trakcie przyrządzania doprawiam szczyptą soli.
Opis przygotowania:
Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę.
Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.
Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
W trakcie gotowania owsiankę posól i lekko posłodź do smaku.
Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!
Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
TIP DIETETYCZNY
Przygotowując owsiankę zadbaj o odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę płatków owsianych przypadają min. dwie szklanki wody.
Owsiankę wzbogać o łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dodatek tłuszczu zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.
Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak owsianki dodaj nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.