Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 2 osób

Trudno wymyślić lepszą potrawę na śniadanie niż owsianka.

Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem może smakować inaczej. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Płatki owsiane stanowią doskonałą bazę dla smacznych, kolorowych i zdrowych dodatków. Owoce, bakalie, dżemy, konfitury – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone.



Do owsianki najczęściej używam zwykłych płatków owsianych i gotuję je na wodzie, a w trakcie przyrządzania doprawiam szczyptą soli.





Opis przygotowania:



  1. Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę.

  2. Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.

  3. Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.

  4. W trakcie gotowania owsiankę posól i lekko posłodź do smaku.

  5. Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!

  6. Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.

TIP DIETETYCZNY



  • Przygotowując owsiankę zadbaj o odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę płatków owsianych przypadają min. dwie szklanki wody.

  • Owsiankę wzbogać o łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dodatek tłuszczu zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.

  • Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak owsianki dodaj nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.


Wasza ocena

Quiz o owocach i warzywach

Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?

 Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?