Owsianka na wodzie z dodatkami na słodko
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie
Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem może smakować inaczej. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Płatki owsiane stanowią doskonałą bazę dla smacznych, kolorowych i zdrowych dodatków. Owoce, bakalie, dżemy, konfitury – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone.
Do owsianki najczęściej używam zwykłych płatków owsianych i gotuję je na wodzie, a w trakcie przyrządzania doprawiam szczyptą soli.
Opis przygotowania:
- Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę.
- Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
- W trakcie gotowania owsiankę posól i lekko posłodź do smaku.
- Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!
- Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
TIP DIETETYCZNY
- Przygotowując owsiankę zadbaj o odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę płatków owsianych przypadają min. dwie szklanki wody.
- Owsiankę wzbogać o łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dodatek tłuszczu zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.
- Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak owsianki dodaj nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.
Komentarze