Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Owsianka na wodzie z dodatkami na słodko

Opis wykonania

Trudno wymyślić lepszą potrawę na śniadanie niż owsianka.

Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem może smakować inaczej. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Płatki owsiane stanowią doskonałą bazę dla smacznych, kolorowych i zdrowych dodatków. Owoce, bakalie, dżemy, konfitury – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone.

Do owsianki najczęściej używam zwykłych płatków owsianych i gotuję je na wodzie, a w trakcie przyrządzania doprawiam szczyptą soli.

Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę.
  2. Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.
  3. Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
  4. W trakcie gotowania owsiankę posól i lekko posłodź do smaku.
  5. Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!
  6. Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

TIP DIETETYCZNY

  • Przygotowując owsiankę zadbaj o odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę płatków owsianych przypadają min. dwie szklanki wody.
  • Owsiankę wzbogać o łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dodatek tłuszczu zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.
  • Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak owsianki dodaj nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.

Owsianka na wodzie, czyli pełnowartościowe śniadanie - zdjęcie 2

Bosch do kuchni