Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomysły na żeberka na obiad. Jak je zrobić?

Pomysły na żeberka na obiad. Jak je zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje żeberek
  2. Przygotowanie żeberek
  3. Żeberka – marynata
  4. Metody przygotowania żeberek
  5. Pomysły na dania z żeberkami
  6. Podsumowanie

Kiedy rozmyślasz nad tym, co zrobić na obiad, być może często decydujesz się na dania mięsne. Jedną z bardziej popularnych i ulubionych potraw smakoszy są żeberka pieczone. Pełne smaku, aromatyczne i bardzo soczyste – żeberka to potrawa, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przyjrzyj się różnym sposobom na przygotowanie żeberek – w sosie BBQ, czerwonym winie czy w kapuście.

Rodzaje żeberek

Szukasz pomysłu na żeberka? Na początek warto zorientować się, jak wiele ich rodzajów jest dostępnych w sklepach. Żeberka wieprzowe to najczęściej wybierany typ – ze względu na pierwotne rozmiary zwierzęcia (świni) elementy są dość małe, a dużą część zajmuje tłuszcz. Można je piec, grillować, smażyć, dusić czy wędzić. Podstawą przyrządzania żeberek jest przegotowywanie, by mięso odeszło od kości. Dlatego też drugi rodzaj żeberek – wołowe – wymaga dłuższej obróbki termicznej niż wieprzowe. W żeberkach wołowych jest też dużo więcej mięsa. Z kolei żeberka cielęce mają dużą zawartość białka przy małym udziale tłuszczu. Są też niezwykle delikatne i miękkie.

Przygotowanie żeberek

Jak zrobić żeberka? Na początek wybierz kawałki dobrej jakości. Mięso powinno być świeże, bez widocznych oznak zepsucia. Dobrym znakiem jest jasnoróżowa barwa oraz lekko wilgotna powierzchnia. Żeberka muszą być oczyszczone z błon. Zrobisz to, przesuwając cienkim nożem pomiędzy żebrami a błoną. Natomiast tłuszcz może jak najbardziej zostać, ponieważ wytopi się podczas obróbki cieplnej, tworząc apetyczny sos.

Żeberka – marynata

żeberka pieczone_1

W czym tkwi tajemnica pysznych żeberek? Oczywiście w marynacie, którą natrzesz mięso! Największą popularnością cieszy się klasyczna marynata BBQ (barbecue), uwielbiana szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Inną opcję stanowi marynata sojowa – dla miłośników orientalnych smaków. Natomiast wielbicielom wyrazistych dań przypadnie do gustu marynata pikantna chili. Zobacz, jak je przyrządzić.

  • Marynata BBQ – połącz ze sobą 2 łyżki miodu, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku oraz szczyptę: ostrej papryki, soli i pieprzu.
  • Marynata orientalna sojowa – użyj 25 ml sosu sojowego i 25 ml sosu teriyaki, wciśnij do mieszanki 5 dużych sprasowanych ząbków czosnku, dosyp starty korzeń imbiru, wsyp po łyżeczce pieprzu i słodkiej wędzonej papryki oraz pół łyżeczki curry, a na koniec wymieszaj.
  • Marynata pikantna chili – umyj czerwoną papryczkę chili, przekrój wzdłuż, wykrój gniazda nasienne i pokrój w paski; w następnym kroku wymieszaj papryczkę z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, 8 łyżkami sosu sojowego, 3 łyżkami oleju z orzechów włoskich oraz 9 łyżkami oliwy z oliwek.

Metody przygotowania żeberek

Żeberka z grilla to m.in. przysmak serwowany podczas letnich przyjęć w ogrodzie. Zastanawiasz się, jak zrobić dobre żeberka? Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a zaskoczysz zarówno domowników, jak i gości!

  • Umyj żeberka, oczyść je, pokrój na 4 kawałki i zanurz w solance (1 l wody i 80 g soli).
  • Przykryj miskę i odstaw na dobę do lodówki.
  • Wyjmij żeberka z solanki, osusz papierowym ręcznikiem i wyrabiaj mięso zanurzone w marynacie.
  • Po dwóch godzinach odstawione żeberka w temperaturze pokojowej możesz ułożyć na grillu, używając folii aluminiowej.
  • Grilluj je przez 10 minut po obu stronach, a kiedy nabiorą koloru, polej żeberka marynatą oraz zawiń folią.
  • Zmniejsz temperaturę grilla i zostaw mięso na 30 dodatkowych minut.
żeberka pieczone_2

Szukasz innego przepisu na żeberka? Przyrządź żeberka pieczone. Zamarynowane dzień wcześniej i podzielone na mniejsze części mięso połóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, w którym na dnie umieściłeś warstwę cebuli pokrojone w piórka. Przykryj folią aluminiową. Żeberka pieczone w piekarniku powinny spędzić godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Później wlej pół szklanki wody, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez 40 minut. A co z żeberkami pieczonymi w rękawie? Wystarczy włożyć mięso do rękawa, zapiąć go i piec w tych samych warunkach (180 stopni, 50–60 minut).

Natomiast inna metoda pozwoli Ci uzyskać żeberka duszone. Umyte, osuszone, pokrojone i zamarynowane mięso dusimy w wodzie, winie lub bulionie (1 l) na niewielkim ogniu. Czas wykonania to 1,5–2 godzin. Mięso cały czas powinno znajdować się pod przykryciem. Na końcu żeberka powinny być miękkie i łatwo odchodzić od kości. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Pomysły na dania z żeberkami

Zacznijmy od klasyki, czyli żeberek w sosie BBQ (miodowo–musztardowym), w którym musztardę można zastąpić ketchupem.

  1. Kilogram żeberek pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą (mięso powinno przegryzać się przez całą noc). W skład marynaty wchodzą: sól, pieprz, papryka słodka i chili, 2 łyżki oleju, 5 łyżek miodu i tyle samo ketchupu.
  2. Podsmaż mięso na suchej patelni, aż do momentu, w którym się zarumieni.
  3. Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym i podlej je wodą z patelni, na której smażyło się mięso.
  4. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław.

Czas na żeberka duszone w czerwonym winie z ziołami – to bardzo wykwintna propozycja! Wymieszaj 300 ml czerwonego wina wytrawnego z pokrojonymi cebulą i porem, a także ząbkami czosnku. Nie zapomnij o ziołach, które nadadzą mięsu wyrazistość i apetyczny zapach – dodaj 1 łyżeczkę tymianku oraz 3 liście laurowe. Zamarynuj i odstaw na dobę. W dalszych krokach postępuj tak samo jak w przypadku typowego duszenia mięsa.

Ostatnia propozycja to żeberka w kiszonej kapuście. Na początek obsmaż mięso na patelni z olejem. Dołóż boczek pokrojony w kostkę i smaż aż do zrumienienia. Dodaj pociętą cebulę, smaż przez 6 minut i dołącz sprasowany czosnek. Wrzuć na patelnię odcedzoną kapustę kiszoną oraz zioła (liście laurowe, ziele angielskie, zmielony pieprz, kminek, majeranek), opcjonalnie suszone grzyby oraz śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Piecz z kapustą pod i na żeberkach. Brzmi pysznie, prawda?

Podsumowanie

Świetne żeberka występują w różnych formach: od grillowanych, przez pieczone, aż do duszonych. Wybierz swój ulubiony rodzaj żeberek (wołowe, wieprzowe, a może cielęce?) i skorzystaj z jednego z naszych przepisów. Gwarantujemy, że każdy z nich okaże się kulinarnym sukcesem! Już niedługo na Twoim talerzu może zagościć soczyste, aromatyczne i niezwykle smaczne mięso.