Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dlaczego warto robić przetwory?

Dlaczego warto robić przetwory?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wysoka jakość i pewny skład
  2. Bez dodatku konserwantów
  3. Bogate w witaminy
  4. Sezon na przetwory
  5. Radość z przetworów

Zresztą nie tylko lata, bo można je przygotowywać również wiosną i jesienią. Podczas zimy słoik z własnej roboty dżemem, marmoladą lub sokiem przypomina piękne słoneczne dni, których wtedy najbardziej nam brakuje. Oprócz wspomnienia ciepłego lata przetwory dostarczają do organizmu witamin i składników mineralnych, zastępując częściowo świeże owoce i warzywa, do których zimą jest ograniczony dostęp. Jakie są inne powody, aby robić i jeść przetwory?

Wysoka jakość i pewny skład

Samodzielnie przygotowując przetwory masz pewność co do ich składu i jakości. To Ty dobierasz wszystkie składniki i przepisy, co daje Ci pewność, że gotowy wyrób będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Owoce czy warzywa na przetwory kupuj zawsze w sprawdzonych i pewnych miejscach: na tagach, bazarach lub prosto od rolnika. Jeśli nie masz możliwości robienia zakupów w takich miejscach najlepiej (a właściwie najzdrowiej) będzie jeśli wybierzesz te pochodzące z upraw ekologicznych. Podczas robienia przetworów masz również możliwość kontrolowania dodatku cukru, octu, soli i innych dodatków.

Bez dodatku konserwantów

Sklepowe przetwory muszą skutecznie zachęcać do zakupu, dlatego mają piękny kolor oraz intensywny aromat i smak. Najczęściej jest to zasługa barwników i aromatów. Oprócz nich producenci dodają jeszcze substancje słodzące, zagęstniki oraz konserwanty. W składzie zazwyczaj oznaczane są one znamiennym symbolem E. Oczywiście nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe, ale spożywane codziennie w znacznych ilościach mogą wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wysypki, nudności, bóle głowy, alergie, a nawet duszności. Warto pamiętać, że dodatki są obecne w większości przetworzonych produktów, dlatego należy ograniczać przetworzoną żywność na rzecz naturalnych produktów lub domowych przetworów czy wyrobów.

Bogate w witaminy

Dlaczego warto robić przetwory? - zdjęcie 1

Kiszenie, pasteryzacja oraz zalewanie octem to przykłady naturalnych metod przedłużania trwałości produktów spożywczych. Dzięki nim domowe przetwory mogą stać w spiżarkach i piwnicach przez dłuższy czas. Dodatkowo dzięki zastosowaniu wymienionych metod większość witamin zostaje ustabilizowana, dzięki czemu ich straty są znacznie mniejsze niż przy zwykłym przechowywaniu. Kolejną zaletą naturalnych metod utrwalania żywności jest zwiększenie dostępności zarówno witamin jak i składników mineralnych. Pozwala to organizmowi na lepsze i efektywniejsze wykorzystanie tych związków, co następnie przekłada się na zdrowie i ogólne samopoczucie. Aby przetwory zawierały jak największe ilości witamin należy przygotowywać je w sezonie na dany owoc lub warzywo i najlepiej jak najszybciej po zbiorze/zakupie. Każdy dzień przechowywania w lodówce lub w temperaturze pokojowej wiąże się z pewnymi stratami witamin związanymi z dostępem tlenu lub działaniem promieni słonecznych.  

Sezon na przetwory

Przetwory wykonuje się nie tylko latem. Można je robić wiosną, latem, a nawet jesienią. Decydując się na robienie przetworów należy dokładnie zapoznać się z kalendarzem sezonowości. Jeśli zależy Ci na bogactwie witamin, składników mineralnych i substancji prozdrowotnych musisz przygotować je z dojrzałych warzyw lub owoców zebranych w pełni sezonu. Jakie produkty nadają się na przetwory? Wiosną są to pędy sosny, szczaw i rabarbar. Latem przychodzi czas na przetwarzanie ogórków, pomidorów, jagód, truskawek, malin, czereśni, wiśni, porzeczek, moreli, gruszek, a jesienią śliwek, aronii, jarzębiny, winogron, jabłek, papryki, owoców dzikiej róży, żurawiny, dyni oraz grzybów.

Radość z przetworów

We wspólne przygotowywanie przetworów można zaangażować całą rodzinę. Może to być świetna zabawa podczas zbierania i szukania dojrzałych owoców i warzyw oraz cenna lekcja o żywności nawet dla najmłodszych członków rodziny. Wspólnie spędzony czas dodatkowo zintegruje i wzmocni więzi rodzinne. Nalewki, dżemy konfitury czy soki mogą też być pysznym i zdrowym prezentem dla bliskich, szczególnie dla tych którzy nie mogą ich przygotować samodzielnie. W ten sposób można pokazać, że się o nich dba i troszczy o ich zdrowie.