Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żeberka z grilla

Opis wykonania

Chcecie zaskoczyć gości? Zaserwujcie im mistrzowskie żeberka z grilla!

Żeberka z grilla - krok 1

Żeberka myjemy, oczyszczamy, kroimy na 4 porcje i układamy w solance (1 litr wody + 80 g soli). Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na 24 h. Wyjmujemy mięso z solanki, osączamy ręcznikiem papierowym i wyrabiamy z marynatą. Odstawiamy na 2 h w temperaturze pokojowej.

Żeberka z grilla - krok 2

Na rozgrzanym grillu układamy folię aluminiową i grillujemy żeberka po 10 min z każdej strony.

Jak mięso nabierze koloru, polewamy marynatą (ilość w zależności od upodobań). Następnie szczelnie zawijamy folią, zmniejszamy temperaturę grilla i pozostawiamy przez ok. 30 min, aż żeberka będą miękkie.

Żeberka z grilla - krok 3

Podajemy z sałatami wiosennymi.