Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Chcecie zaskoczyć gości? Zaserwujcie im mistrzowskie żeberka z grilla!

Składniki

Solanka:
1 litr wody
80 g soli

Marynata:
2 łyżki słodkiej papryki
50 g musztardy
4 ząbki czosnku
200 g cebuli pokrojonej w piórka
100 ml czerwonego wina
2 łyżki majeranku
1 łyżka miodu

1500 g żeberek w paskach

Opis wykonania

Żeberka myjemy, oczyszczamy, kroimy na 4 porcje i układamy w solance (1 litr wody + 80 g soli). Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z solanki, osączamy ręcznikiem papierowym i wyrabiamy z marynatą (cebulę i czosnek możesz posiekać z pomocą blendera). Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Na rozgrzanym grillu układamy folię aluminiową i grillujemy żeberka po 10 minut z każdej strony.

Kiedy mięso nabierze koloru, polewamy je marynatą (ilość w zależności od upodobań). Następnie szczelnie zawijamy folią, zmniejszamy temperaturę grilla i pozostawiamy przez ok. 30 minut, aż żeberka będą miękkie.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Podajemy z sałatami wiosennymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Dobry pomysł na obiad.