Żeberka z grilla
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Żeberka z grilla
Żeberka z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka myjemy, oczyszczamy, kroimy na 4 porcje i układamy w solance (1 litr wody + 80 g soli). Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z solanki, osączamy ręcznikiem papierowym i wyrabiamy z marynatą (cebulę i czosnek możesz posiekać z pomocą blendera). Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na rozgrzanym grillu układamy folię aluminiową i grillujemy żeberka po 10 minut z każdej strony.
Kiedy mięso nabierze koloru, polewamy je marynatą (ilość w zależności od upodobań). Następnie szczelnie zawijamy folią, zmniejszamy temperaturę grilla i pozostawiamy przez ok. 30 minut, aż żeberka będą miękkie.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Podajemy z sałatami wiosennymi.
Komentarze