- Banan w roli głównej
- Słodki obiad dla dzieci – dobry pomysł?
- Sprawdzone przepisy na słodkie dania z bananem
- Chlebek bananowy – amerykańskie ciasto przypominające chleb
Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Od wieków ceniony jest za swój przyjemnie słodki smak oraz szereg wartości odżywczych. Zawiera sporo składników mineralnych oraz liczne witaminy. Sprawdź, jakie potrawy możesz przygotować z tym słodkim owocem.
Banan w roli głównej
Banan to świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę. Stanowi cenne źródło kwasu foliowego, magnezu, błonnika oraz witaminy C. Dzięki dużej zawartości potasu, banany polecane są osobom, których praca wymaga koncentracji, a także studentom w czasie nauki, by zwiększyć przyswajanie wiedzy. Już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. To owoc, który daje „energetycznego kopa” i w kilka sekund poprawia nastrój.
Słodki obiad dla dzieci – dobry pomysł?
Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa i owoce. Banany są doskonałym owocem dla najmłodszych członków rodziny. Są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych, a do tego można zacząć podawać je już od 6 miesiąca życia. Owoce te mogą być składnikiem wielu potraw dla dzieci, np. naleśników z bananami, pancakes z bananów czy pieczonych bananów. A jeśli obiad na słodko to za mało, by przekonać niejadka do zjedzenia posiłku, pozwól dziecku razem z Tobą przygotować danie. Dzieci lubią zabawę – dajcie ponieść się fantazji i stwórzcie razem kolorowe talerze.
Sprawdzone przepisy na słodkie dania z bananem
Banany to produkty, które można serwować w różnych formach i poddawać licznym obróbkom. Często dodawane są do posiłków w zblendowane lub rozgniecione – np. jako składnik masy do placuszków. W takich przepisach doskonale sprawdzi się blender marki Bosch, dzięki któremu błyskawicznie połączysz wszystkie potrzebne składniki. Co warto przygotować z bananów?
Smażone banany
Składniki:
- 3 banany
- 1 łyżka oleju kokosowego
- do podania: wiórki kokosowe i syrop klonowy
Przygotowanie
- Banany obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż owoce. Smaż kilka minut na każdej stronie.
- Wyjmij na talerz i polej syropem klonowym, oprósz wiórkami kokosowymi.
Pancakes z bananami i syropem klonowym
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 2 banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
- Dodaj roztrzepane jajka, mleko, roztopione masło i wyrób masę trzepaczką lub mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Na dużej, nieprzywierającej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) wylewaj przy pomocy chochelki niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.
- Pancakes smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
- Usmażone pancakes przełóż na talerz i udekoruj pokrojonymi w plasterki bananami, a na koniec polej syropem klonowym.
Curry z bananem
Składniki:
- 200 g fileta z kurczaka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 banan
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz przyprawami. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju.
- Dodaj kurczaka, podsmaż i zalej bulionem. Duś pod przykryciem około 5-7 minut.
- Dodaj koncentrat, curry, pokrojonego w plasterki banana, a następnie wymieszaj.
- Całość podduś dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało).
Kurczak z bananami po kubańsku
Składniki:
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 100 ml białego wina
- 4 banany
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki rumu
- ¼ łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem, imbirem i posiekaną papryczką chilli.
- Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka, a następnie polej rumem i podpal. Podlej winem i duś około 15 minut.
- Banany obierz, pokrój w plastry i lekko podsmaż na maśle, używając osobnej patelni.
- Banany dodaj do kurczaka i gotuj przez chwilę, aż smaki się połączą.
Placuszki bananowe
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 1 banan
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i formuj placuszki. Smaż z obu stron. Placuszki szybko się rumienią, dlatego trzeba uważać, by się nie przypaliły. Podawaj z ulubionymi owocami.
Omlet z bananem
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Banana rozgnieć widelcem na puree. Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj żółtka, puree z banana, mąkę i sól.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej masę. Smaż z obu stron.
Chlebek bananowy – amerykańskie ciasto przypominające chleb
Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto przygotowane z mąki, jajek i rozgniecionych bananów. Chlebek jest szybki w przygotowaniu, zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Nie ma nic wspólnego z konsystencją i smakiem tradycyjnego chleba, ponieważ jest bardziej wilgotny i słodszy. Ma jednak podobny do niego kształt, ze względu na sposób wypiekania w podłużnej formie.
Banany to moc smaku i wartości odżywczych. Owoce te dają tyle możliwości ich wykorzystania, że na pewno nikt nie będzie się nudził i każdy znajdzie w nich coś dla siebie.