Proste przepisy na słodki obiad z bananami

Proste przepisy na słodki obiad z bananami

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców całorocznych. Od wieków ceniony jest za swój przyjemnie słodki smak oraz szereg wartości odżywczych. Zawiera sporo składników mineralnych oraz liczne witaminy. Sprawdź, jakie potrawy możesz przygotować z tym słodkim owocem.

Banan w roli głównej

Banan to świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę. Stanowi cenne źródło kwasu foliowego, magnezu, błonnika oraz witaminy C. Dzięki dużej zawartości potasu, banany polecane są osobom, których praca wymaga koncentracji, a także studentom w czasie nauki, by zwiększyć przyswajanie wiedzy. Już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. To owoc, który daje „energetycznego kopa” i w kilka sekund poprawia nastrój.

Słodki obiad dla dzieci – dobry pomysł?

Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa i owoce. Banany są doskonałym owocem dla najmłodszych członków rodziny. Są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych, a do tego można zacząć podawać je już od 6 miesiąca życia. Owoce te mogą być składnikiem wielu potraw dla dzieci, np. naleśników z bananami, pancakes z bananów czy pieczonych bananów. A jeśli obiad na słodko to za mało, by przekonać niejadka do zjedzenia posiłku, pozwól dziecku razem z Tobą przygotować danie. Dzieci lubią zabawę – dajcie ponieść się fantazji i stwórzcie razem kolorowe talerze.

Sprawdzone przepisy na słodkie dania

Banany to produkty, które można serwować w różnych formach i poddawać licznym obróbkom. Często dodawane są do posiłków w zblendowane lub rozgniecione – np. jako składnik masy do placuszków. W takich przepisach doskonale sprawdzi się blender marki Bosch, dzięki któremu błyskawicznie połączysz wszystkie potrzebne składniki. Co warto przygotować z bananów?

Smażone banany

smażone banany

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • do podania: wiórki kokosowe i syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Banany obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż owoce. Smaż kilka minut na każdej stronie.
  2. Wyjmij na talerz i polej syropem klonowym, oprósz wiórkami kokosowymi.

Pancakes z bananami i syropem klonowym

pancakes z bananami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 2 banany
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
  2. Dodaj roztrzepane jajka, mleko, roztopione masło i wyrób masę trzepaczką lub mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na dużej, nieprzywierającej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) wylewaj przy pomocy chochelki niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.
  4. Pancakes smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Usmażone pancakes przełóż na talerz i udekoruj pokrojonymi w plasterki bananami, a na koniec polej syropem klonowym.

Curry z bananem

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 banan
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz przyprawami. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju.
  2. Dodaj kurczaka, podsmaż i zalej bulionem. Duś pod przykryciem około 5-7 minut.
  3. Dodaj koncentrat, curry, pokrojonego w plasterki banana, a następnie wymieszaj.
  4. Całość podduś dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało).

Kurczak z bananami po kubańsku

Składniki:

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 100 ml białego wina
  • 4 banany
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki rumu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem, imbirem i posiekaną papryczką chilli.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka, a następnie polej rumem i podpal. Podlej winem i duś około 15 minut.
  3. Banany obierz, pokrój w plastry i lekko podsmaż na maśle, używając osobnej patelni.
  4. Banany dodaj do kurczaka i gotuj przez chwilę, aż smaki się połączą.

Placuszki bananowe

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i formuj placuszki. Smaż z obu stron. Placuszki szybko się rumienią, dlatego trzeba uważać, by się nie przypaliły. Podawaj z ulubionymi owocami.

Omlet z bananem

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieć widelcem na puree. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj żółtka, puree z banana, mąkę i sól.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej masę. Smaż z obu stron.

Chlebek bananowy – amerykańskie ciasto przypominające chleb

chlebek bananowy

Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto przygotowane z mąki, jajek i rozgniecionych bananów. Chlebek jest szybki w przygotowaniu, zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Nie ma nic wspólnego z konsystencją i smakiem tradycyjnego chleba, ponieważ jest bardziej wilgotny i słodszy. Ma jednak podobny do niego kształt, ze względu na sposób wypiekania w podłużnej formie.

Banany to moc smaku i wartości odżywczych. Owoce te dają tyle możliwości ich wykorzystania, że na pewno nikt nie będzie się nudził i każdy znajdzie w nich coś dla siebie.