Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Najprostszy na świcie chlebek bananowy, z produktów, które praktycznie zawsze mamy w domu! Sycący, idealny do kawy.

Składniki

2 szt. Banany
1 szt. jajko
1 szklanka Mąka ryżowa (może być inna, u mnie sprawdza się najepiej ryżowa)
1 łyżeczka cynamon
4-5 łyżeczka Erytyrol
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Olej kokosowy

Opis wykonania

W dużej misce blendujemy nasze banany, z jajkiem. Po zblenowaniu ich na gładką masę dosypujemy suche składniki tj. szklankę mąki ryżowej, łyżeczkę cynamonu, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, słodzik (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie potrawy lubimy, oraz od tego na ile dojrzałych bananów użyliśmy. ja zazwyczaj dosypuję około 4 łyżeczek erytyrolu) oraz kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Całość jeszcze raz blendujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą i gęstą masę. Do tak przygotowanej masy dosypujemy garść rodzynek i mieszamy przy użyciu łyżki. Masę przedkładamy do małej keksówki. Na wierzch możemy dać kilka rodzynek, dla ładnego efektu wizualnego. Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- jeżeli patyczek wychodzi suchy a góra ładnie nam zbrązowiała śmiało możemy wyjąć chlebek z piekarnika. Czekamy aż ostygnie i GOTOWE. Chlebek smakuje trochę jak ciasto i jest sycący. Idealnie nadaje się do kawy w trakcie pracy zamiast niezdrowych kupnych ciasteczek, czy batoników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Swój nadziałam jeszcze czekoladą i wyszedł wyśmienicie