Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebek bananowy

Opis wykonania

Chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów, których skórka zaczynają brązowieć. To, łatwe w przygotowaniu i smaczne ciasto, pięknie pachnie już w trakcie pieczenia, a aromat wanilii na długo zagości w domu nawet po wyjęciu chlebka z piekarnika. Wypróbuj nasz prosty przepis na chlebek bananowy, który zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje. Dodaj swoje ulubione bakalie i zaskocz całą rodzinę nowym smakiem.

  1. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, następnie dodaj po jednym jajku ciągle ucierając, aż składniki dokładnie się połączą.

  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj sól.

  3. Banany rozgnieć dokładnie za pomocą widelca lub zmiksuj na małych obrotach (masa nie może być zbyt gładka).

  4. Do masy z jajek, cukru i masła dodawaj porcjami mąkę z proszkiem i sodą, dokładnie mieszając. Na koniec dodaj rozgniecione banany, cynamon, kilka kropel olejku waniliowego oraz drobno posiekane bakalie i połącz składniki ze sobą.

  5. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką keksówki o standardowych wymiarach przełóż powstałe ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Przed upływem czasu sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest wilgotne. Jeśli na patyczku zostanie przyklejona masa, kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.

  6. Upieczony i wystudzony chlebek bananowy posyp cukrem pudrem lub ozdób polewą z gorzkiej czekolady.